Háttérkép be/ki

Join the new world

 

De Nederlandse taal en identiteit staan ZWAAR onder druk!!

Nap 2,127, 08:19 Megjelenés helye: Netherlands Hollandia által james janeway

Zojuist heb ik alle vijf kranten die er op het moment te lezen zijn bekeken. Er is er niet in het Nederlands!

In eerdere kranten heb ik gewaarschuwd voor het meer en meer verdwijnen van onze eigen Nederlandse inbreng. In andere landen - ook kleinere landen! - wordt er veel waarde gehecht aan het behouden van de eigen taal en cultuur, maar wij springen daar erg nonchalant mee om.

Jammer!

Veel spelers zijn het niet met me eens en dat respecteer ik. Maar willen we echt dat we een soort kloon van de VS en Engeland zijn?

Waarom zouden we dat eigenlijk willen?

James Janeway.

 

Hozzászólások

Flando
Flando Nap 2,127, 11:25

Omdat mensen uit andere landen/culturen in dit land ook welkom zijn. Dit is niet nederland, dit is een digitale gemeenschap genaamd eNetherlands

odan
odan Nap 2,127, 11:39

klopt. en ben zelf ook voor Engels als hoofdtaal. maar het is wel vreemd dat de regering niet dubbel talig publiceert zoals het hoort volgens onze constitutie.

djirtsdew
djirtsdew Nap 2,128, 02:17

Met dat laatste punt heb je compleet gelijk. Tijdsgebrek is de onderliggende oorzaak...

Ikzelf heb in eerste instantie PMs (anglicisme-alert) gestuurd in het Nederlands, met een Engelse zin, zodat iedereen die het niet kon volgen de samenvatting in een paar woorden had, en begreep dat ik graag antwoorden gaf op eventuele vragen.

En vervolgens dat artikel juist enkel in het Engels, overigens wel met de intentie om nog een vertaling toe te voegen. Maar daar heb ik geen tijd voor weten te vinden.
Misschien had ik mijn SS om hulp moeten vragen...

In ieder geval bij deze mijn excuses aan iedereen die de Nederlandse vertaling echt mist.

Crell
Crell Nap 2,127, 11:39

Niets staat je in de weg om een Nederlands artikel te schrijven (naast je klaagschrift dat er geen nederlandse artikelen zijn) 🙂

Lead by example... of had ik nu geen engelse term moeten gebruiken? 😛

Walhallah
Walhallah Nap 2,127, 11:45

op een zeker nivo ben ik het er wel mee eens. Maar als ik moet kiezen tussen alles vertalen of in één taal schrijven kies ik liever het laatste. En mijn artikeltjes zijn meestal óf in het Engels, óf in het Nederlands.

Van beide zijden moet maar begrip komen en als iemand het niet begrijpt, pech gehad. Google-vertalen is geduldig.

odan
odan Nap 2,127, 12:02

een prive bericht moet je natuurlijk zelf weten 😉

maar als je iets schrijft namens de overheid moet! dit 2 talig zijn.

Walhallah
Walhallah Nap 2,127, 12:06

Oh, ja. Dat staat in de Grondwet he 😉

Nomadicracer
Nomadicracer Nap 2,127, 12:43

James.. hope your fighting as well as typing.. not sure why you even threw your hat into this tournement if you truly want to preserve the Netherlands.. You are only holding our average back.. that is unfortunate!

& for the record.. i don't speak Dutch.. if you had it your way.. should i leave the Netherlands.. never to return? Or are brave and Loyal Dutch eCitizens not what we are in need of the most!!! I think your priorities are rather twisted.. Just My opinion..

Hope you spend some more time on the battlefield during the next 35 hours!

Jeroen van Laar Nap 2,128, 15:48

Hozzászólás törölve

Nomadicracer
Nomadicracer Nap 2,128, 18:54

what is wrong with you?? are you on drugs or something?? the plan was for active fighters to fight.. not everyone.. and i offered my own gold for players to fight more.. & Never looked down on anyone.. Aren't we all part of the eNetherlands...WOW you have SERIOUS ISSUES.. GO SEE A DR.!!!! & GROW UP.. GET A LIFE... YES... I am looking down at you now.. Jeroen... in a big way! you realy are a chump who needs to be on some sort of meds..

Gwom
Gwom Nap 2,127, 13:29

Wat is dit voor gebazel, je lijkt wilders wel! "De Nederlandse taal en identiteit staan ZWAAR onder druk!!" Waar slaat dit op???? Alleen omdat er hier respect word getoond voor diegene die geen Nederlands spreken ga jij lopen bazelen dat de Nederlandse taal en identiteit ZWAAR onder druk staan.... Sorry hoor maar dit vind ik toch te gek voor woorden... Je hebt gelijk dat het raar is dat de regering zijn artikels niet OOK in het Nederlands publiceert, maar om dan dit soort taal uit te gaan slaan. Dit had ik niet van jou verwacht James...

And of course a English version:
What is this kind of bullshit! You are like Geert Wilders! "The Dutch identity and language are under HEAVY pressure!!" WTF???? Just because there is some respect for the ones who don't speak Dutch you are talking that the Dutch identity is under HEAVY pressure.... Sorry, but I think this is ridiculous...
You are right that the government should publish their articles in Dutch TO, but to talk like this is a bit overdone. I didn't expected this from you James....

SKYJACKED Nap 2,127, 13:41

Hozzászólás törölve

SKYJACKED
SKYJACKED Nap 2,127, 15:08

if you would respect the fact that many disagree with you , why do you keep pushing the subject over & over again???

Also i have to agree with crell "lead by example"

The only thing achieved now is that you disrespect our citizens that don't speak any dutch.

Reinier Claeszen
Reinier Claeszen Nap 2,127, 17:49

't Blijven toch rare jongens he, die van azijn en roest. 😛

Als je nou 's flink zou vechten op 't slagveld.^^ Dit is tenslotte een oorlogsspel, en geen naaikransje.

Reinier Claeszen
Reinier Claeszen Nap 2,127, 19:45

maar dat geld niet alleen voor jou, wel willen we allemaal die 5k goud, dus blijf vechten! Ik heb niet meegedaan omdat ik het gemiddelde niet omlaag wou halen, we moeten tenslotte allemaal onze verantwoordelijkheid nemen.

james janeway
james janeway Nap 2,128, 01:44

Ik weet niet wat nu het gemiddelde is... zo slecht ga ik nl. niet...

Zeeuwsmeisje
Zeeuwsmeisje Nap 2,128, 03:39

If you wanna know,: your score is 1981 PP against an average for eNL of 5190.

ElGorro
ElGorro Nap 2,128, 07:33

Die woordspeling vond ik de eerste keer dat je hem gebruikte leuk. Bedenk eens een nieuwe 😉

Reinier Claeszen
Reinier Claeszen Nap 2,128, 13:58

en ik vindt 't dan weer erg grappig dat jij telkens voor I&W opkomt. zouden ze dat nou echt niet zelf kunnen denk je? 😉

ElGorro
ElGorro Nap 2,128, 21:27

Lol nee hoor, dat kunnen ze prima zelf.

odan
odan Nap 2,128, 07:53

eRepublik is a massively multiplayer online (MMO), social networking and strategy web browser game. (van erepublik zelf)

dus.....

djirtsdew
djirtsdew Nap 2,128, 02:01

In reactie op de titel van dit artikel:
Ik weet niet of Nederlands als (schrijf)taal nog een heel lang leven tegemoed gaat. Ik merk van mezelf dat ik elektronica op Engels laat staan, en dat liever heb dan de Nederlandse vertaling. Idem dito voor Windows. Ik heb het liever in het Engels dan in het Nederlands. Tijden veranderen...
In hoeverre moet je je daartegen verzetten in tijden van computeren, twitteren, facebooken, on-line gamen, etc.? Het Nederlands ver-Engelst.
Het zou me niet verbazen als het Nederlands uiteindelijk een taal wordt met dezelfde status als het Fries momenteel.

Een categorie "fouten" waar ik er zelf in het Nederlands ook een aantal van maak staat op http://nl.wikipedia.org/wiki/Anglicisme
Niet allemaal overigens, sommigen vind ik idioot overkomen. Maar dat ik "Hij heeft een punt." goed Nederlands vind is eigenlijk dus al een teken dat onze taal aan het verwateren is.
Gelukkig vind ik het correcte Nederlands ook nog allemaal correct. Zodra dat onnatuurlijk aan gaat voelen is het natuurlijk echt mis...

Moeten we ons daar tegen verzetten? Dat lijkt de enige manier om het uiteindelijke verval van het Nederlands te stoppen. Maar of het zin heeft?

djirtsdew
djirtsdew Nap 2,128, 02:14

Er zijn tal van redenen waarom we steeds meer Engels overnemen. Om er een aantal te noemen:

1: Nederland is altijd erg internationaal georienteerd (fout gespeld, omdat ik op dit toetsenbord de goede letter niet snel tevoorschijn krijg) geweest. En dat houdt ook in dat we snel leenwoorden zullen gebruiken voor buitenlandse uitvindingen.

2: Importproducten met slecht vertaalde handleidingen zorgen ervoor dat je uiteindelijk alsnog de Engelse handleiding leest

3: We gaan graag naar het buitenland op vakantie. Ons eigen land is niet groot genoeg om iedere keer iets anders te zien. Voor bergen moet je al de grens over.

4: Engels is internationaal de hoofdtaal in de wetenschap.

5: Het internet wordt gedomineerd door het Engels... Zo ook dit spel...

djirtsdew
djirtsdew Nap 2,128, 02:23

Overigens, voor de Tweede Wereldoorlog werden we volop door het Duits beinvloed (ook al fout gespeld).

We gebruiken tegenwoordig veel vaker sowieso (en fout gespelde varianten) in plaats van "hoe dan ook". En "namelijk" in plaats van "te weten".

Om echt zuiver Nederlands te gebruiken is ongeveer onmogelijk.

Jeroen van Laar
Jeroen van Laar Nap 2,128, 16:09

Mijn zoon en twee van zijn vrienden hebben het een tijdje gedaan: ALLE leenwoorden vervangen door Nederlandse woorden. Die haalden ze dan uit het Vlaams, het Afrikaans en soms uit het Surinaams. Het KAN wel.... alleen lagen ze natuurlijk wel de hele tijd in een deuk. Voor WW2 werd Nederland beïnvloedt door Frankrijk, Engeland en Duitsland. Drie landen met een eigen taal en cultuur. En vooral een eigen manier van zaken doen met een eigen bedrijfsorganisatie. Nederland had een sterke positie hierdoor. Nu is Nederland veramerikaniseerd, zoals overigens grote delen van de wereld. Ik beschouw dat als een verlies.

james janeway
james janeway Nap 2,128, 03:21

Er bestaan geen volkomen 'zuivere' talen. Dat hoeft ook niet. Maar ik stel simpelweg vast dat andere landen er wel in slagen hun eigen taal hoog te houden, terwijl wij wel erg gemakkelijk op het Engels overstappen.

En nu heb ik niets tegen het Engels op zich, maar ik vind dit wel een enorme verarming..

Ik merk dat dit heftige reacties oproept en dat verbaast me wel. Er is toch vrijheid van meningsuiting in E.R. en waarom zou dat op dit terrein niet gelden?

Ondanks de negatieve commentaren zal ik toch doorgaan met het verdedigen van onze taal en nationale identiteit. Of ik dan meteen een 'Geert Wilders ben'?
Dat lijkt me niet.
En trouwens. Misschien heeft Wilders ook best een paar goede punten...

Voordat ik hier weer woedende reacties op krijg. Ik stem in RL niet op hem.

Gwom
Gwom Nap 2,128, 06:26

Ik reageerde misschien wat overdreven, maar mijn reactie valt natuurlijk ook onder de Vrijheid van Meningsuiting 😃 En ik zei: je LIJKT wilders wel, dat is toch iets anders dan dat jij Geert wilders BENT, want dat ben je niet (wat ik overegins een heel fijn gegeven vind.).

Reinier Claeszen
Reinier Claeszen Nap 2,128, 13:57

Ik zou 't wel geinig vinden als G.W. hier mee doet. De hele politiek mag wat mij betreft meedoen! :DD

FrankieVB
FrankieVB Nap 2,128, 14:18

Inderdaad, hoe minder tijd ze kunnen besteden aan het bedenken van nog meer slechte maatregelen, hoe beter 🙂

M. de Ruyter
M. de Ruyter Nap 2,128, 16:07

I lolled 🙂

james janeway
james janeway Nap 2,129, 02:03

Leuk! Maar ik vrees dat ze het niet zullen doen.

 
Hozzászólás elküldése

Mi ez?

Egy eRepublik polgár által írt cikket olvasol, egy többjátékos, valós országokon alapuló stratégiai játékból. Hozd létre a saját karakteredet, és segítsd az országod felvirágozását, mint csatahős, elismert újságíró vagy gazdasági guru!