Absolvenții

Day 4,940, 04:59 Published in Romania Romania by Ministerul Educatiei


Dacă vrei sa construiești un vapor nu începe prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori și alte materiale. Învață-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârșită.
Antoine de Saint Exupéry - aviator francez, autorul “Micului Prinț”

Așa cum ați dedus, probabil, din anuntul înființării Academiei Române de Aviație “Henri Coandă”, ceea ce a fost pentru unii dintre noi un proiect în care am pus efort, imaginație, perseverență și ceva suflet iese din vacanță și intră în domeniul amintirii.

Capitolul nu poate fi încheiat fără să aruncăm o privire în urmă și, pentru că Școala de Aviație a existat în primul rand prin și pentru elevii săi, vă rog să-mi permiteți să încep prin a vă prezenta Absolvenții - “cei mici” care au atins rank-ul Air Commodore.
Meritele le aparțin integral - sper sa aflăm de la ei cum se procedează.


Voi începe cu, verificabil, cel mai tânăr dintre elevii Școlii: Razvanmun98.



Salut, Razvan! Evolutia ta in joc este, cu siguranță, excepțională. Te-ai înregistrat la mijlocul lui septembrie 2019 și ai ajuns în scurt timp un aviator redutabil. Știu ca ai oferit sfaturi colegilor cand au fost necesare și, sincer… dacă îmi doresc sa aflu cum crește repede și eficient air rank un începător, vin la tine. Care e secretul?

RĂZVAN:
Ceau Alina, părerea mea este ca fără ajutor este imposibil sa cresti repede și eficient. Norocul meu a fost ca am primit ajutor din plin, de la ajutor pentru a lua un SH, la donații de bani pentru a cumparata gold, case, eventuri de la Pluto si foarte bune sfaturi.

Alina: Am observat că ai ales sfaturile bune, dar ai și decis pe care sa le ignori (exemplu: ai făcut upgrade la TG după lvl 200 )...

RĂZVAN: Goldul este cel mai prețios lucru din inventar 🙂, pentru mine investiția în TG nu are return, este doar gold pierdut pana la lvl 200 cand avem free train. Prefer sa țin cu dinții de gold pana cand ofera Pluto batoane/stingere. Nu am ce face la ground, mai ales acum cand sunt epice la air. Sunt ca patrunjelul nici nu ajut nici nu incurc 😁, toata energia trebuie sa fie data doar în luptele la aer pentru rank points.

Alina: 😉) Faina imagine. Fara indoiala, ajutorul material si sfaturile sunt esentiale pentru un jucător aflat la început. A fost o vreme cand nu erai destul de avansat ca sa te poți autosusține din SH. Cum ai trecut prin perioada aceea? Ai vânat Freedom Fighter medals? Pentru ca din True Patriot e clar ca nu câștigi mare lucru ca aviator.

RĂZVAN: Nici acum nu mă susțin, am păstrat gold pentru a cumpara firme de food de Black Friday, dar am luat batoane și stingere de tot goldul. Acum sunt prea zgarcit si aștept ziua 5000.

Alina: Îmi vine in minte o altă întrebare: cam care e rutina ta saptamanala? Vanezi epice la air în permanență? Le preferi marți / miercuri? Arzi batoane în epice?

RĂZVAN: Vanez epicele dar mai și lucrez deci ratez multe. La inceput foloseam calculatorul lui zordacz pentru a sti cand sunt pe minus cu batoanele în epica de marți. Ard batoane în epice, nu stau sa astept finalul de saptamana deoarece pierd regenul de până atunci. Totuși marțea sunt foarte foarte ieftine SH-urile mai ales imediat după vreo epica.

Alina: Ai amintit calculatorul lui zordacz pentru a-ți verifica eficiența folosirii batoanelor în epice. Sunt mulți factori de luat în considerare - de la dimensiunea barei de energie pana la numărul de firme în care lucrezi - dar cred ca ar merita menționat ca fără power pack (+20 energy / 6 minute) barele de energie consumate în epice sunt practic imposibil de recuperat într-o săptămână normală.
Situația se schimbă la eventuri, cand apar morcovi / dovleci, recuperare de energie sporită (cadou de la Plato) sau epice în permanență (most contested battles).

RĂZVAN: Pentru a crește eficient batoanele trebuie stranse pentru eventuri cand apar fie morcovi fie boostere de 50% dmg (implicit și rank points +50% ).

Alina: Deci ești cu ochii pe oportunități, mai direct spus. O întrebare clișeu: ai sfaturi pentru “tinerii aviatori”? Ce le-ai spune?

RĂZVAN: Epice pentru batoanele de la weekly, goldul cheltuit doar la eventuri și energia consumată mereu (la air că acolo conteaza). Air este singurul loc în care te poți bate cu “dinozaurii”.


Multumim, Răzvan! Spor in toate!



Another extremely young player (July 2018 ) and the only one which (to this day) dared exceed my precious air rank: mjuyhn67
Un alt jucător foarte tanar si singurul care pana azi, a reușit să-și depășească in Air rank “profesorul”: mjuyhn67



Hello, mjuyhn67! You have an eye for strategy, the big picture, and great attention to details; many times we followed you in key battles and lucky for me, you can sort out a complex excel mess. In your case (same with Razvan) flying is the obvious solution in this game. What makes the difference between surviving and thriving?
Salut, mjuyhn67! Ești atent la strategia jocului, la imaginea de ansamblu, dar și la detalii; te-am urmat adeseori în bătălii cheie pentru alianță și, spre norocul meu, ești capabil sa descalcesti un tabel Excel scăpat de sub control. În cazul tău, ca și al lui Răzvan, modulul aerian este alegerea evidentă. Ce face diferenta intre supraviețuire și succes?

MJUYHN: First of all, thank you for such honor - being part of the Academy and eRomanian community. Flying wasn't a decision for survival but real pleasure. Of course I put all my effort in air because there I could be useful for my eHomeland and that is the key. It was a pleasure to see that my dmg can push the wall on the right side and that motivated me to grow more and more and just fly for eRomania and allies.
Obviously I grew up mostly during Stay at Home challenges and because collecting gold from SHs to buy all boosters during each promos. It wouldn't be possible without Air Academy where I could learn mechanics of the game and get advises like residence location for houses etc and where I could meet society of eRomanian pilots - people are the most important and it motivated me to fly high 😉 unfortunately most of my friends were banned by Plato and I lose that motivation for now. We'll see what happen in the future.
Just to sum up - if you want to grow and meet very nice people, I strongly recommend to join Air Academy (it will be always in my heart ️)

În primul rând, mulțumesc pentru privilegiul de a fi parte din Școala de Aviație și din comunitatea eRomână. Zborul n-a fost o decizie dictată de supraviețuire, este o adevărată plăcere. Desigur, tot efortul meu este concentrat pe bătăliile aeriene pentru ca acolo pot fi util ePatriei și asta conteaza. Satisfacția vine vazand cum damage-ul meu împinge zidul în direcția corectă și asta m-a motivat sa cresc tot mai mult ca sa pot zbura pentru eRomania și aliații noștri.
Cu siguranta am crescut cel mai mult în timpul “Stay at Home challenges” pentru ca am investit goldul din SH în boostere și batoane la toate promoțiile. Nu ar fi fost posibil fara Școala de aviație unde am invatat mecanica jocului și am primit sfaturi despre avantajele în alegerea resedintei pentru durabilitatea caselor și am intalnit comunitatea aviatorilor români - oamenii sunt cei mai importanți și m-au motivat sa zbor înalt 🙂
Din păcate, mulți dintre prietenii mei au fost banati dePlato și am pierdut din motivație pe moment. Vom vedea ce aduce viitorul.
In concluzie - dacă vrei sa cresti si sa intalnesti oameni de treaba, recomand cu caldura sa va inscrieti în Academie (va rămâne în inima mea)


Alina: I completely agree that winning a contested air battle is one of the most pleasurable moments in this game and teamwork is a big part of it. I hope you will find new motivation despite Plato’s questionable decisions.
Sunt perfect de acord ca o victorie într-o bătălie importantă, pe muchie de cutit este unul dintre cele mai plăcute momente din jocul acesta și sprijinul echipei conteaza mult. Sper sa iti regasesti motivatia în ciuda deciziilor discutabile luate de Plato.

Thank you so much for joining! Best of luck!



Unul dintre șoimii de nădejde: Cristu



Salve, Cristu! Ai fost printre primii elevi ai școlii, ulterior membru al echipei. Faci parte din categoria Dinozaurilor veritabili, cu strength solid, care au cunoscut jocul în toate variantele sale. Ce te-a făcut sa preferi zborul (în afara de deviza UM)?

CRISTU: Ceau Alina, de-a lungul timpului am avut mai multe perioade în care am fost activ sau 2 clicker. Înainte de a intra in scoala am fost 3-4 ani inactiv, cand am revenit am văzut ca sunt în urma cu rank-ul la ground și contam prea puțin în lupte, astfel m-am interesat de luptele aeriene. Începutul a fost greoi și a intervenit rutina, eram obișnuit cu defilarile din primii ani de joc. Până când a apărut articolul cu înființarea școlii și atunci am știut că dacă vreau sa continui cu jocul trebuie să mă înscriu. Aveam o rată de îndeplinire a ordinelor printre cele mai mari chiar dacă dmg încă era mic. Am câștigat un bp pentru locul 1 în clasamentul ordinelor și de acolo am început sa farmez constant și să pot sa cumpar packs ( înainte o făceam doar ocazional).
În încheiere, pentru elevii școlii, secretul este constanța și echipa. Pentru colegii din generația mea din Scoala: mulțumesc, fără voi nu ajungeam AC și nici nu mai jucam jocul. Pe cerul nostru, numai prieteni!

Multumim, Cristu! Toate cele bune!



Este unul dintre jucătorii care ne-au fost colegi la începuturi, doar o perioadă, dar nu putem face abstracție de Lupul.Alb.



Buna vremea, Lup Alb! Ai ajuns în joc la un an și jumătate după baby boom-ul masiv de la sfârșitul lui 2009, ai o experientă diferită de cea a dinozaurilor. Cum ai decis să lași tancul in garaj și să decolezi?

LUPUL ALB: Bună ziua!
Nu sunt foarte multe de spus. După o perioadă foarte intensă în care am încercat să îmi găsesc un loc printre luptătorii tereștri, mi-am dat seama că diferența de forță dintre mine și ei este mult prea mare, decalajul creat nemaiputând să-l recuperez în vreun fel. Nu mai spun că se găseau tot felul de indivizi, mult mai puternici decât mine, care reușeau să-mi ia medaliile păzite cu atâta grijă. Era o perioadă foarte frustrantă.
M-am hotărât să trec pe modul aerian după o perioadă în care m-am frământat destul de mult dacă să fac pasul sau nu. Mi se părea tare greu să o iau practic de la zero și să trebuiască să îmi regăsesc locul printre ceilalți jucători. După ce ai avut o perioadă de inactivitate lumea începe să te uite și este greu să te reimpui. La mine nu era vorba de așa ceva ci de a-mi găsi un loc printre ei, de a face în așa fel să fiu lăsat în pace să joc liniștit pentru a mă relaxa.
Din anii ăștia de joc pe partea aeriană pot să le spun celor micuti următoarele lucruri bazate pe experiența personală acumulată în timp.
1. Fii în mod constant activ. În felul acesta lumea se va obișnui cu tine, chiar dacă la început vor mai fi unii tentați să vă necăjească răutățile vor dispărea în timp.
2. Cât sunteți mici, până pe la pragul de 15.000 (nu mai știu exact care este rangul echivalent și nici nu stau acum să-l caut), nu căutați să vă băgați în luptele foarte importante pentru că permanent se va găsi cineva să dea peste voi
3. Căutați lupte ale statelor micuțe, care au puțini jucători și în care nu se dă dmg mare. În felul ăsta nu va trebui să consumați foarte multă energie
4. Băgați-vă, în luptele liniștite de partea care pierde. În felul acesta veți reuși să luați medalii fără consum mare ceea ce este vital. Căutați să luptați, dacă vă permite programul, în orele de acalmie: dimineața între orele 6-6.45 (în cursul săptămânii), în intervalul 15-17 sau seara după ora 22. Atunci aveți mai multe șanse de reușită.
5. Dacă intrați cu cineva în luptă și-l vedeți că forțează medalia (nu vrea să se oprească sau folosește accelerator), mai bine este să vă retrageți. În felul ăsta veți evita bătăliile crâncene în care veți goli inventarul doar pentru satisfacția că i-ați dat o lecție. Vă veți slei resursele fără un avantaj foarte mare. Deși ați avut un consum mare de energie răsplata este foarte mică. Nu iei nici cine știe ce aur și nici nu crești în rang. LUCRUL ĂSTA VI-L SPUN DIN PROPRIE EXPERIENȚĂ CA UNUL CE NU AM CEDAT NICIODATĂ ÎN FAȚA NIMĂNUI INDIFERENT DACĂ LUPTA ERA IMPORTANTĂ SAU NU.
6. Nu concurați împotriva celor mult mai puternici ca voi. Aceștia au mult mai multe resurse și vă pot pune la punct mai ușor decât vă închipuiți. În fața unuia mare trebuie să fiți conștienți că de cele mai multe ori ORIC T DE MULT AȚI DA ADVERSARUL VA REUȘI SĂ DEA MAI MULT. Pur și simplu nu le veți putea face față și va fi frustrant.
7. În timpul evenimentelor pe care le promovează Plato, căutați doar să faceți misiunile, să acumulați cât mai multe batoane și lăsați planul că vă veți face norma de medalii. În aceste perioade este un adevărat haos, se consumă cantități uriașe de energie , sunt foarte multe ”clone” care se trezesc la viață și consumă tot ce au doar ca să-și treacă o medalie în palmares. Partea mai proastă este că acești jucători intră în hibernare imediat cum se termină evenimentele așa că este foarte greu să-i vânezi pentru a te răzbuna pe ei.
8. Ajută-ți comunitatea în care te afli cât de mult poți! Ea este cea alături de care joci și este nevoie oricând de ajutorul tău. NU UITA CĂ AȘA CUM AI BENEFICIAT DE AJUTORUL LOR ȘI ȚI-A FOST BINE, TREBUIE SĂ RETURNEZI AJUTORUL OFERIT LUPT ND ATUNCI C ND ESTE NEVOIE. În fiecare luptă orice dmg, cât de mic, contează.
9. Acum urmează partea sensibilă referitoare la apărarea medaliilor în fața celor care nu respectă pe nimeni și nimic. Sfatul meu de bine este ca atunci când dă peste voi un astfel de nesimțit este să-l lăsați în pace pentru că veți cheltui foarte mult. Pe de altă parte ai o satisfacție maximă când pui la punct astfel de oameni. Vă vorbește cineva care de multe ori i-a vânat pe oamenii de genul ăsta doar pentru a le da o lecție. Te simți foarte bine când faci asta dar rămâi lefter de resurse.
10. Și trebuie să știi sigur ce vrei de la jocul ăsta dar și cât de mulți bani reali ești dispus să bagi în el. Dacă vrei să crești repede folosești cardul pentru a cumpăra pack-uri iar aurul câștigat de pe urma medaliilor îl investești în batoane. Dacă ești dispus să crești ceva mai lent, ca mine, trebuie să fii pragmatic, să iei în seamă la ceea ce ți-am scris mai sus și să nu risipești resursele fără rost. Cu puțină cumpătare se poate juca aproape gratis (prețul pack-urilor a crescut teribil) cumpărânduți-le cu banii de pe medalii. Eu am jucat în felul acesta în ultimii 3 ani.

Cam asta am avut să vă împărtășesc despre experiența ultimilor ani în care am fost aviator. În cazul în care or să-mi mai vină și alte sugestii, cu toate că am scris destul, voi mai face completări. Numai bine!

Alina: Mulțumim mult, Lup Alb! E limpede ca jocul poate fi o experienta placuta și ai subliniat multe dintre adevărurile care îți pot oferi o astfel de perspectiva 🙂
Comunitatea aviatorilor este una ceva mai civilizată (deși extrem de competitivă) si, intr’adevar, o prezentă constant de bun simt iti aduce numai avantaje pe termen lung. De asemenea, a creste rankul pe cont propriu fără să participi la victorii și inevitabilele infrangeri alături de ai tăi e… păcat.
Nu mă pot abține să comentez la punctul 9 pentru ca… hmm, sa zicem ca înțeleg sentimentul:
Înainte să decizi dacă ripostezi in fata unuia care “dă peste”, evaluează situația: care e diferenta de damage? Ce rank are (care e diferenta fata de tine)? Ai suficiente batoane / acceleratoare / arme (eventual) ca sa il depasesti și să faci față unui eventual contraatac? Dacă da, și damage-ul pe care îl da(ț)i nu rastoarna zidul, sfatul meu e sa ataci în ultimul moment (fiind conștient ca “hotul” stie ca lumea e plina de hoti și probabil veghează). Dacă lupta se prelungește, costurile devin greu de justificat (rațional). Dacă îți dă cu rest, respiră adânc și regulat. Panta rhei.
Cum bine ai spus vanatoarea de SH sau de ființe care încearca “să dea peste” nu se aplica în timpul eventurilor.

Mulțumim mult, Lup Alb! Toate cele bune!



La discuția cu KENSHI Rares voi reveni cand povestim despre echipa, totuși...



Salve, Rares! Ai început jocul în ianuarie 2010 și, la vremea inaugurării Școlii aveai deja un air rank substanțial. De ce “modulul aerian”?

RARES: Buna Alina! Am ales sa mă concentrez pe modulul de air după cateva saptamani de la apariția acestuia. Anterior apariției acestui modul încercăm sa farmez folosind Maverick Pack și Power Pack pentru a lua cat mai multe BH-uri la divizii inferioare, gold pe care il schimbam in cc pt a cumpara aceste pack-uri fara a baga bani. Nu aveam șanse la D4 avand un strength și rank la ground destul de mic comparativ cu alte persoane deoarece timp de vreo 2 ani m-am lăsat de joc. Tocmai din acest motiv am decis ca nu are sens sa ma mai bazez pe ground și ca as putea sa ajut mai mult pe partea de air. În final, am aplicat o alta strategie de farm bazată pe SH-uri, gold pe care îl foloseam apoi pentru a imi cumpara Blitzkrieg Pack și Power Pack. Acest lucru mi-a permis sa cresc destul de repede rank-ul la air.

Alina: Ai avut avantajul de a te decide sa devii aviator imediat ce a apărut modulul. Merci ca ai adus vorba de acest subiect: Ce alte metode de a obține gold sau cc (legal!!!) pot fi folosite pentru a te dezvolta și/sau a-ți finanța pack-urile?

RARES: O alta modalitate de a obține cc pe langa gold-ul obtinut din medaliile de Sky Hero sunt CO-urile de la air. Luptam destul de des pentru aliați atunci când vedeam un CO mai mare pentru a reuși să strâng cc. Apoi a fost o perioadă când CO-ul nu a mai fost disponibil în erepublik. În acel moment am început să îmi fac anumite conexiuni cu persoane din țările aliate (folosind chat-ul Telegram) care știau că pot apela la mine pentru ajutor în luptele aeriene în schimbul unui CO. De exemplu, în mai multe situații am putut negocia să primesc un Blitzkrieg Pack sau un Power Pack în schimbul a x damage într-o luptă.

Alina: Am mai multe întrebări… CO este disponibil din nou; cam ce suma / 1 milion air damage este considerată OK? Cat ar fi un CO substanțial? E nevoie și de atenție la setari: de regula CO se încasează în anumite limite, date de bara de dominație. Deci atenție la luptele “pe muchie de cutit” si desigur, de partea aliaților.

RARES: Ai dreptate, este nevoie de atenție în legătură cu acele limite legate de bara de dominație sau dacă mai sunt bani disponibili pentru CO sau dacă acesta a fost anulat. Legat de întrebare, suma este variabila. De exemplu, în situația în care sunt disponibile boostere de tip shadow fighter sau stingere se tinde sa se ofere un CO mai mic deoarece îți este mult mai ușor sa dai mult damage. Pentru mine un CO pe care l-aș considera ok ar fi de 200k-250k cc/milion în situația în care nu sunt disponibile stingere sau shadow boostere. Un CO substanțial ar fi tot ce este peste 250k cc/milion. Însă tin sa mentionez ca în ciuda faptului ca avem CO-ul disponibil în joc, încă este posibil sa te intelegi direct cu anumiți jucători pentru o anumită sumă/pack pentru damage într-o anumită luptă.

Alina: Ești unul dintre promotorii regulilor de politețe în bătăliile aeriene (prioritate primului hit, evitați consumul inutil de resurse); foarte mulți au subscris și sunt gata să depun mărturie în acest sens, dar nu sunt universal acceptate. Daca ai avea la dispozitie o fraza in care sa convingi de validitatea propunerii, care ar fi?

RARES: Cred că nimic din lumea asta nu este universal acceptat, dar o să încerc să conving măcar cât mai multe persoane: De ce ai vrea să încerci să pornești un posibil conflict cu o altă persoană (care te poate afecta și în viitor dacă aceasta te va căuta prin alte lupte) cât timp ai putea să atingi același obiectiv fără a porni o confruntare? Ok, este posibil să pornească altcineva acest “conflict” și atunci ai de ales dacă merită să ignori acea persoană sau să reacționezi în funcție de câte resurse ești dispus să irosești. Uite, au fost două fraze până la urmă și acum s-au făcut trei. 🙂

Alina: E OK 🙂 Cateva cuvinte pentru aviatorii aflați la început? Întrebări pentru ceilalți invitați?

RARES: În primul rând, încurajez toți jucătorii care nu au un strength mare să devină aviatori. În al doilea rând, îi asigur că la un moment dat vor putea să ajungă să aplice strategia explicată mai sus dacă nu pierd energie, luptă constant la air, își cresc rank-ul la air și dacă respectă sfaturile din cadrul Ghidului pentru aviație . În ultimul rând, consider că este foarte important să ai anumite persoane care să te îndrume, acesta fiind un motiv pentru care am și decis să pornim din nou un program pentru aviatori denumit “Academia de Aviație Română Henri Coandă”. Și da, aș avea o întrebare pentru tine, Alina: Ce aspect al acestui joc îți place cel mai mult și de ce? Mulțumesc mult pentru acest interviu, sper că am reușit să transmit cât mai multe sfaturi utile.

Alina: Întrebarea mă pune în dificultate pentru că îmi place să zbor (atat de mult incat fiecare hit la ground are o încărcătură de vinovăție și cred, sincer și demonstrabil, că orice jucător trebuie să se îngrijească serios de air rank), dar trebuie să admit că modulul media și ceea ce, în urmă cu un deceniu se numea “modulul social” mi-au adus provocări și satisfacții care, până la urmă, m-au făcut să rămân pe aici.
Mulțumesc mult, Rareș, nu numai pentru răspunsuri dar mai ales pentru articolele detaliate, extrem de utile și pline de bun simt.

Închei aici discuția cu absolvenții Școlii de Aviație cu speranta ca experiența lor vă poate fi de folos. Probabil ca fiecare discuție merita un articol separat, care să primească întrebările și comentariile cititorilor și să vă dea de gandit.
Fie ca numărul de decolări să fie egal cu cel de aterizări excelente.
Pe cerul nostru, numai prieteni!