Viestintäministeriö tiedoittaa: Ministeriöt (PP:lle tärkeää informaatiota)

Day 484, 09:31 Published in Finland Finland by Ministry of Education FI

Eilispäivänä äänestettiin ministeriöistä ja esitys meni lähes yksimielisesti läpi, joten uudistus saadaan jo seuraavalle edustuskaudelle käyttöön, joten tämä tuo ehdokasasetteluun hiukan lisää työtä Party Presidenteille.

Esitys oli seuraavanlainen:
*Puolueet jakavat eduskuntaan hakevat ehdokkaansa halujen ja taitojen mukaan 4 ministeriöön. Halut ja taidot selvitetään haastattelemalla ehdokkaita. Ehdokkaiden jaon tulee vastata ministeriöiden kiintiöiden sen hetkistä suhdetta toisiinsa ja ehdokkaat tulee asettaa ehdolle ministeriöihin siten, että numero 1. on se ehdokas jonka puolueenjohtaja katsoo olevan hommaan pätevin.

*Puolueiden puheenjohtajat jakavat ehdokkailleen myös toissijaiset ehdokkuudet samalla periaatteella kuin varsinainen kiintiöpaikka.

Esimerkki: Kaikilla ministeriöillä on 5 kiintiöpaikkaa. SSP:llä 8 ehdokasta. SSP:n puoluejohtaja jakaa ehdokkaansa siten, että jokaiseen ministeriöön hakee kaksi ehdokasta. Sama lukumäärä siis pätee myös toissijaisissa valinnoissa.

*4 ministeriötä ovat Sisä-, ulko-, puolustus- ja hupiministeriö. Sisäministeriön alaisuudessa toimii myös opetus-, valtionvarain- sekä viestintäministeriöt.

*Jokaiselle ministeriölle määritetään paikkakiintiöt ministerien toimesta hiukan ennen eduskuntavaaleja. Viimeistään 7 päivää ennen vaaleja. Jos ministeri on laistanut tehtävästään, eikä kyseiseen aikamääreeseen mennessä ole kiintiön suuruutta ilmoittanut, on ministeriön kiintiö 5, joka on myös jokaisen ministeriön paikkaminimi.

*Eduskuntavaaleissa läpi päässeet ehdokkaat jaetaan ministeriöihin siten, että ministeriöiden kiintiöpaikat täytetään aloittaen vaalien voittajapuolueen ehdokasasettelun ensimmäisestä numerosta, joka on eduskuntavaaleista valituksi tullut. Tästä edetään aina seuraavaksi eniten ehdokkaita eduskuntaan saaneen puolueen ehdokkaalla edellä mainittua periaatetta käyttäen. Jos kierros tulee täyteen, jatketaan jälleen voittajapuolueesta. Kuvio jatkuu kunnes kiintiöt on täytetty. Jos puolueelta ei pääse tiettyyn ministeriöön yhtään ehdokasta, sen vuoron yli hypätään seuraavaan puolueeseen.

Esimerkki: LEP sai läpi 15 ehdokasta, RJ 11, IKP 6 ja SP 4, mutta IKP:ltä ei tullut valituksi eduskuntaan ulkoministeriöön ensimmäiseksi asetettua ehdokasta, mutta seuraavana ehdolle asetettu pääsi. SP ei saanut yhtään ulkoministeriöön asetettua ehdokasta läpi eduskuntavaaleista. Ehdokkaat jaetaan ulkoministeriön 5 kiintiöpaikkaan täten: KP1. LEP nr1, KP2. RJ nr1, KP3. IKP nr.2, KP4 LEP nr2, KP5. RJ nr2.

*Jos tiettyyn ministeriöön ei tule mistään puolueesta valituksi edustajia kiintiöpaikkoja täyttämään, jätetään paikka tyhjäksi siihen asti, kunnes kaikki ministeriöt on täytetty edellä mainituin edellytyksin. Tämän jälkeen kiintiöpaikoista yli jääneet edustajat sijoitetaan toissijaisten ehdokkuuksien perusteella ja puoluemenestyksen mukaan tyhjiksi jääneille paikoille.

*Loput yli jääneistä ehdokkaista sijoitetaan niin sanottuun reserviin, jotka korvaavat esimerkiksi ministereiksi valituksi tulleita ehdokkaita, eduskunnasta eronneita sekä hätätapauksissa auttavat ministeriötä, joka syystä tai toisesta tarvitsee lisää edustajia avukseen.

*Ministeriöihin valituksi tulleiden edustajien ensisijaisena tehtävä on palvella kyseisen ministeriön ministeriä/ministereitä hänen vaatimissaan tehtävissä. Myös presidentillä ja varapresidentillä on oikeus vaatia edustajilta palveluksia tämän ministeriön osa-alueelta.

Esimerkki: Lähetystöjen ollessa vajaita lähettiläistä ulkoministeri asettaa ministeriönsä edustaja lähettilään tehtäviin.

*Ministeriöihin valituksi tulleiden edustajien toissijaisena tehtävänä on esittää kyseisen ministeriön aluepiiriin kuuluvia lakialoitteita ja osallistua niihin liittyviin keskusteluihin.

*Jokaisella edustajalla on ministeriövalinnastaan huolimatta oikeus toimia yleismiehenä ja esittää uudistuksia kaikkien ministeriöiden osa-alueilla. Tätä ei kuitenkaan vaadita.

*Jokaisen edustuskauden jälkeen viestintäministeri/presidentti/varapres identti julkaisee valtionlehdessä raportin edustajien aktiivisuudesta. Aktiivisuuden määrittäminen tapahtuu ministeriön tehtäviin osallistumisen, foorumiaktiivisuuden sekä IRC-aktiivisuuden perusteella. Ministereiden tulee tarkkailla oman ministeriönsä aktiivisuutta siinä määrin, jotta pystyy tiedotuksen tekijää asiasta alustavasti informoimaan.

*Eduskunnan reservin aktiivisuus määritellään foorumilla tapahtuvien äänestyksien perusteella. Reservin on osallistuttava vähintään 2/3 foorumin äänestyksistä.


Mitä esityksellä ajetaan?
Esitys pyrkii aktivoimaan kansanedustajia ja asettaa heidän työnsä tarkkailun alle. Esityksen tarkoituksena on myös tehostaa poliittista päätöksentekoa siten, että se mahdollistaa erityisosaajien panostamisen pelkästään omalle vahvuusalueelleen. Moniosaajista ne, joilla riittää energiaa tunkea sormensa jokaiseen päätökseen saavat kuitenkin jatkaa erinomaista työtään. Ministeriöillä myös tuodaan lisäkäsiä ministereille ja niiden viiden kultaisen kolikon eteen joutuu ehkäpä tekemään työtäkin.

!Puolueen Puheenjohtajat!
Suosittelen aloittamaan ehdokkaiden haastattelun pikimmiten. Yksityisviesti ei ole pahitteeksi jokaiselle ehdokkaalle heidän huomionsa varmistamiseksi. Kaikki ehdokkaat, jotka eivät mainitse halukkuuksiaan tulee ilmoittaa minulle ennen kongressivaaleja. Jos asioista on jotain kysyttävää, voi allekirjoittaneelle kysymyksiä esittää. Ministereiden kiintiöt ovat ensimmäisellä kaudella kaikilla minimit eli 5 henkilöä, joten ehdokasasettelu sen mukaan. Nykyiset istuvat ministerit tulee jättää ehdokasasettelusta pois.

Onnea ehdolle asettuneille!

Gabriel Lavanche
Viestintäministeri