Pisica Moldovenească

Day 1,929, 13:20 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Lady Indra


Din partea amicului Maniu. Ca de obicei, o analiză realistă și chilibrată...


Cred că ar fi bine să rupem (rupeți) pisica.
Ce ține de RL e o treabă, ce ține de joc e cu totul alta.

RL
De sute de ani tendințele expansioniste ale Rusiei au țintit și Balcanii și, implicit, România. Asta se întâmpla încă și înainte de unirea principatelor.
Limba de cult a bisericii românești fiind slavona (descălecătorii Valahiei și ai Moldovei fiind slavi la origine, probabil că au agreat această situație și au preferat slavona latinei ce era limba oficială a Bisericii Catolice), cu scriere kirilică (tot nu stiu de ce nu-i zice metodică) OHRANA (serviciul secret țarist) aproape că a reușit să îi convingă pe români că și ei sunt pravoslavnici, drept credincioși, numai tipărind mii de calendare și icoane.

Sigur, în toată zona asta sud-est europeană erau numai 3 țări care îi încurcau pe ruși, România, Albania și Grecia, în rest asemănarea de limbă, cultură, etc. le dădea un mare avantaj în fața celorlalte puteri europene, în ce privește influența în această zonă.

Sigur, nici ceilalți nu stăteau impasibili la afinitățile acestei zone, mai ales că se puteau face bani frumoși și de aici. Doar nu credeți că Napoleon a vrut să cucerească Rusia numai de dragul unei plimbări?

Rudenia strânsă dintre Țarul Rusiei și Regele Romaniei (Carol I) a stopat pe viitor alte planuri de preluare directă și a dus chiar la un război între ruși și turci, din care România a ieșit independentă.

În fine, numirea unui neamț ca rege în România, a dat apă la moară Kaiserului Prusiei, care își imagina deja un regat Româno-Bulgar cu afinități germanice. Aceeași OHRANA, prin atentate împotriva regelui României și a reprezentanților Bulgariei a făcut ca aceasta să nu se întâmple (chiar dacă ar fi rămas sub influența Rusiei, o asemenea țară era prea mare și prea riscant de manipulat – Rusia prefera în Balcani țări mici și filoruse).
Totuși, Bulgaria a primit și ea un rege neamț, ceea ce nu a prea plăcut Moscovei.

Primul război (mondial) a prins Rusia în plină revoluție (cadoul făcut lor de prietenii germani) și România în plină ascensiune, parte a războiului alături de aliați, ceea ce a condus rapid spre o Românie “dodoloață”, Rusia pierzând teritorii și influență.

Bucuria românească nu a durat mult, pentru că al doilea război (tot mondial) schimbă dramatic situația, astfel că România nu numai că pierde teritorii, dar este efectiv cucerită, ca și celelalte țări din estul Europei, de nimeni alta decât Rusia.
După atâta zbatere și istorie potrivnică (sigur, Moldova ca Principat luptase cu Rusia și înainte) e greu pentru români și ruși să se iubească. Sigur, conviețuiesc, chiar fac afaceri împreună însă până la iubire mai e cale lungă.

În aceste condiții, un moldovean care nu are strămoși ruși, ci moldoveni, și care se proclamă altceva decât român, nu este, în opinia mea, nimic altceva decât o zebră care se crede cal de curse.
Sigur, Moldova a rămas cu o populație rusească destul de mare și nu asta ar fi problema majoră, ci faptul că această populație rusească tinde să se constituie ca o elită în Moldova. (Dacă greșesc să îmi spuneți).

eRepublik
Aici lucrurile sunt puțin diferite, pentru că eRomânia nu a dorit niciodată să aibe eMoldova ca parte a sa, nici măcar ca aliat (în nici un caz aliat egal – doar o regiune pe care o putea aduce în plus, ca presiune de negociere suplimentară, în discuțiile cu EDEN).
Aici expansionismul și imperialismul s-au manifestat invers (ca direcție și vector) decat în RL.
Pentru eRomânia, eMoldova nu a fost decât o anexă, care nu trebuia să își bage nasul și trebuia să faca ce i se spunea.
Partea interesantă din eRepublic este că și migrația valorilor (nu mă refer la “tancuri” sau “strategi militari”) are un sens diferit. Aici poeții și oamenii cu idei “altfel” decât cele oficiale, nu au plecat din eMoldova spree eRomânia, ci invers.

Astfel s-a creat în eMoldova un fel de Cenaclu Literar, mai mult decât un eStat (ințtial) și au aparut multe idei interesante (creativitatea eMoldovei e cu siguranță foarte mare).
Din nefericire, dihonia și-a facut și ea loc aici, tensiunile și neînțelegerile din RL au apărut și aici și s-au amplificat, ca și cum aici ar fi fost adevărata luptă, plata tuturor datoriilor istorice dintre ruși și români.
La fel de nefericit s-a ajuns ca toate acestea să devină personale, cu atacurile de rigoare, uitând că suntem intr-un joc. Sigur, fiecare în spatele monitorului său, în casa lui, cu gândurile lui. Așa ar trebui să fie, cel puțin.

Acuma, io nu am nici o treabă, voi faceți cum vreți și cum puteți, dar mi-ar fi părut rău să nu vă trag de mânecă până încă se mai poate să… limitați pagubele luptelor astea interne.

Sigur, asta cere mult mai multă putere și voință decât continuarea luptelor, dar io am încredere că voi puteți.
Numa' să vreți.