Ambijent uključi/isključi

Join the new world

 

Moldova. La rece.

Dan 1,827, 08:38 Objavljeno u Republic of Moldova Moldavija od unualibro

Desi m-am restras oarecum din joc, urmaresc reactia Moldovei sau – mai bine spus – lipsa de reactie a Moldovei in fata evenimentelor care se produc si care – fara o politica inteligenta – vor duce de rapa aceasta comunitate. Schimbarile mecanicii jocului, in special cele de natura economica, contribuie din plin la un eventual declin.

Acum cateva luni de zile, Moldova avea 25 de MPP-uri si o rezerva de 150.000 MLD in Trezorerie. Acum Moldova are 12 MPP-uri, de care nu se ingrijeste mai nimeni, si in jur de 50.000 MLD in Trezorerie. Totul in declin pe fondul paritatii jenante CC / Gold. CC s-a apreciat fata de gold, in 6 luni, de la aproape 2700 MLD per gold, la mai putin de 400 CC per gold. Cu alte cuvinte acum sase luni vindeam gold pe 2700 cc, iar acum pe 400 cc.

Inevitabil, pe fondul acestei paritati manipulate grosier, salariile au scazut letal. De la 150 CC in urma cu cateva luni, la 10 CC actualmente. Scazand salariile, preturile la produse au intrat in declin. Astfel au scazut si veniturile din Trezorerie. De la minim 10.000 CC pe zi intrati in trezorerie (aproape 20.000 CC pe zi in timp de razboi) la jenanta suma de la ora acutala.

Un singur lucru nu s-a schimbat in lumea nou : pretul pentru un MPP. In timp ce valoarea cc s-a depreciat cu pana la 15 ori, in timp ce veniturile incasate de stat s-au diminuat considerabil, pretul pentru un MPP a ramas acelasi: 10.000 CC. Pentru un stat mare, poate nu e atat de problematic. Dar pentru o comunitate de cateva sute de useri, o astfel de schimbare a cursului este un dezastru total.

Indiferent cum s-ar modifica taxele, indiferent cate arme s-ar vinde, este imposibil sa mai ajungi cu cateva sute de oameni sa aduci in trezorerie peste 8000 cc pe zi. Singura salvare o constituie donatiile catre trezorerie prin specularea taxelor la anumite produse. Mi-e greu insa ca mai e cineva care sa se mai ocupe de asta. In lipsa unor reactii prompte, Moldova se duce – economic – de rapa.

Si cum economicul odata dus de rapa atrage dupa el si politicul – reciproca fiind perfect valabila – vad politicienii din Moldova osteniti de truda.

Ungaria pune NE pe Rusia. Ce va face Moldova? Cu cine va vota? Sau crede ca daca tace, nu observa nimeni? Ce atitudine va lua Moldova? Asta in caz ca o mai are. Cum isi va onora aliantele? La ce mod?

Ce va face Moldova daca Ungaria se va concentra pe ofensiva in Rusia si Ucraina va scoate iar capul in lume? Pe cine va sari Ucraina ulterior? Va putea face Ungaria fata, pe doua fronturi? Noi cu cine votam? Pe care carte mergem? Care e solutia pentru un astfel de scenariu? Tare as vrea sa cred ca vom reusi sa nu-i dezamagim pe cei care ne au sprijinit.

Din pacate, dincolo de intrebari, nu vad echipa capabila sa gaseasca solutii. Daca vom continua asa, in 15 zile Moldova va intra in faliment. Economic. Si-i mai dau vreo 15 zile sa dispara de pe harta. Politic.

Asta in functie de reactia la conflictul dintre Rusia si Ungaria. Fiindca acum, acolo se decide viitorul Moldovei.

http://www.erepublik.com/en/main/law/United-Kingdom/119547
http://www.erepublik.com/en/main/law/Hungary/119549
http://www.erepublik.com/en/main/law/Russia/119539

 

Komentari

citizen MD
citizen MD Dan 1,827, 08:47

"Din pacate, dincolo de intrebari, nu vad echipa capabila sa gaseasca solutii." x2

FreeEnough
FreeEnough Dan 1,827, 08:55

Eu as zice, dar ramane de discutat, ca e obligatoriu sa fim de partea Ungariei dar sa nu participam activ in razboi. Ungaria e de departe cel mai important aliat si la cat ne-au ajutat.. nu prea avem de ales.
Ucraina va scoate capul de sub ocupatie aproape sigur in urmatoarele luni. Acum.. nu ca am avea mari variante. Eu varianta NAPului o exclud, pentru ca ar fi o injosire pentru noi, ar fi un motiv de troll la greu. Acuma.. ramane de vazut.
Pe mine ce ma intereseaza acum e relatia Bg-Pol.

The_Form
The_Form Dan 1,827, 09:02

Chiar credeti ca ukrainenii vor fi permanent sub ocupatie ?
o data si o data o sa se elibereze ..
fie singuri, fie prin vreo intelegere cu ungurii

si atunci daca nu facem vre-o intelegere cu ukrainenii, urmam si noi sa fim stersi.


partea economica - nu-i doar problema Moldovei, toata lumea-i in criza
"speculatii" pe piata monetara e aproape imposibil de facut, din cauza instabilitatii si circulatiei mult prea grele a monedei.

unualibro
unualibro Dan 1,827, 09:08

Noi nu putem fi decat de partea CoT. Daca membrii cot sunt in conflict cu rusia sau polonia, ii urmam. Cadem cu ei, ne ridicam cu ei. Asta e.

Osama Bri Gadier
Osama Bri Gadier Dan 1,827, 09:12

"The_Form Day 1,827, 09:02
si atunci daca nu facem vre-o intelegere cu ukrainenii, urmam si noi sa fim stersi."
eMoldova a demonstrat ca se poate lupta cu Goliat. Ca avem balls of steel. Nu ne-am temut ca vom fi sersi cand toti asteptau acest lucru. Tocmai asta a fost salvarea noastra. Respectul si admiratia aliatilor au mentinut eMoldova libera. Asa ca orice intelegere, NAP, varza, castravete sau dovleac cu ucraina este sinucidere curata. Mizam totul pe o carte si luptam!

The_Form
The_Form Dan 1,827, 09:13

nici n-am zis sa facem intelegerea .. (:
eu de ex as fi contra.

trebuie sa realizam c-o sa fim stersi oricum, intr-o buna zi .. si nu trebuie sa facem panica din aceasta cauza.

Osama Bri Gadier
Osama Bri Gadier Dan 1,827, 09:14

Mai bine stersi 3 luni decat in rusine o zi. Tara o recuperam... ONOAREA NU!!! Luptam pentru cei care ne-au ajutat si cu asta basta. Cum putem...

citizen MD
citizen MD Dan 1,827, 09:15

Economic:
"Pretul valutei posibil sa creasca in urmatoarele 2 zile de la 0.003 la 0.004....." bla-bla-bla
http://www.erepublik.com/en/article/avem-nevoie-de-schimbari-update--2154532/1/20

Osama Bri Gadier
Osama Bri Gadier Dan 1,827, 09:15

scuze Tss... eu asa am inteles:))

The_Form
The_Form Dan 1,827, 09:39

ardei, vezi acolo un "posibil" in fata ? oricine are treaba cu piata monetara si o urmarit perioada aia, ar fi ajuns la aceeasi concluzie ..
numai scandal sa faci ..

citizen MD
citizen MD Dan 1,827, 09:59

unde ai văzut scandal?
Am plasat un fragment din "analizele" tale, dacă dorești poţi citi întregul articol, o să găseşti şi alte "perle economice".

În același timp sunt uimit că încă nu m-ai înjurat ... îţi voi aștepta "colegii"...

The_Form
The_Form Dan 1,827, 10:05

pai, ce faci tu e provocare si n-are absolut nici o legatura cu articolul lui unualibro ..

citizen MD
citizen MD Dan 1,827, 10:07

vezi primul meu comentariu.

The_Form
The_Form Dan 1,827, 10:08

vezi al 4-lea meu comentariu.

direct x
direct x Dan 1,827, 10:51

oricum am privi problema treji sau beti, de dedesubt sau deasupra, calare pe tun sau pe senila, conflictul cu ukraina a mentinut tara asta cat de cat laolalta.cu economicul, unu are dreptate. poate mai scad adminii pretul, important e sa ne mentinem mpp cu cine conteaza. si sunt cativa care conteaza.
legat de aliante e clar cu cine merem. dusmanul dusmanului...cat despre a fi sau nu pe harta, ukraina are prea mult si da prea putin iar moldova n-are nimic. asa ca mai mult de o luna n-avem cum sa

direct x
direct x Dan 1,827, 10:52

fim stersi.

Mikael Kanto
Mikael Kanto Dan 1,827, 10:59

Ce mai conteaza stersi sau nu)) Oricum economia s-a dus pe apa sambetei. Pentru mine nu e nici o diferenta daca suntem stersi sau nu.. Ba nu, este..Fiind stersi si implicandu-ne vadit in lupte aliatilor, dam dovada de devotament.. Avem nevoie de asta..
Ce tine de pozitia noastra in conflictul UNG RU, sa nu uitam ca ambele ne-au fost aliati..ambele la timpul lor ne-au ajutat impotriva Ucrainei) Deci, decizia o sa fie grea..Vom lupta in prioritatile CoTului si atita tot..

FreeEnough
FreeEnough Dan 1,827, 11:02

Decizia nu va fi grea. Rusia vrea sa-si forteze bb si pana acum nu prea merge la negocieri. Ungaria cedeaza daca cedeaza si Rusia sau daca macar fac TW cu englezii. Pana una alta, nu e cazul. Asta face decizia mult mai usoara.

Mentalist de Bucovina
Mentalist de Bucovina Dan 1,827, 13:18

Ungurii ne-au ajutat cel mai mult, au fost corecti, chiar ne-au facut favoruri (vezi misiunile cu NE), si peste toate ei sunt cei care ii tin pe ucraineni stersi si nu rusii, deci e clar cu cine vom fi...

Norman Asante
Norman Asante Dan 1,827, 15:03

un articol de bâdlă de data asta...

Mihai Trascau
Mihai Trascau Dan 1,829, 01:15

„CC s-a devalorizat fata de gold, in 6 luni, de la aproape 2700 MLD per gold, la mai putin de 400 CC per gold. Cu alte cuvinte acum sase luni vindeam gold pe 2700 cc, iar acum pe 400 cc.”.... You might want to rethink that! 🙂

unualibro
unualibro Dan 1,829, 05:49

Ai dreptate Mihai

 
Objavi svoj komentar

Što je ovo?

Čitaš članak koji je napisao građanin eRepublika, virtualne strateške igre za više igrača koja se temelji na stvarnim državama. Kreiraj svoj vlastiti lik i pomogni svojoj državi da stekne slavu, dok se ti dokazuješ u ulozi ratnog junaka, renomiranog izdavača ili financijskog stručnjaka.