Judecata lui Solomon

Day 820, 09:02 Published in Romania Croatia by Ion Vlahu

Într-un articol precedent, un înțelept cititor mi-a atras atenția asupra unei formulări nefericite din care se deducea, în opinia respectivului, aroganța subsemnatului. Era vorba, în articol cu pricina, de necesitatea unei înțelepciuni solomoniene pentru a desluși meandrele episodului andyr/eRomania – EDEN. Cum subiectul este încă actual, ba mai mult, a devenit subiect de polemică între președintele eRomâniei , andyr și un înalt oficial EDEN, de origine eromână, mihail.cazacu, vă rog să ingăduiți și vlahului o opinie, moderată dar surprinzător de caustică, cum v-a obișnuit, în articole ce-au fost sau sunt!

Spunea Homer despre zidurile Troiei căm fiind făurite de mâna priceputului Hefaistos, nu pot fi sfărâmate de mâna omului decât din interior. Deși v-am obișnuit cu texte similare, dificile și inutile ca escalada marilor creste, astăzi, voi sfărâma din interior această tentativă, înfrânându-mă. Paranteza este un scurt “intext disclaimer” și, acestea fiind spuse, putem purcede.

Președintele eRomâniei își dorește un corp cetățenesc informat și, ca atare, își exprimă public opiniile în toate chestiunile majore. O astfel de atitudine trebuie, din capul locului, apreciată și încurajată. Faptul că eu sau dumneavoastră, niște particulari în fond, putem sau nu să fim de acord cu poziția sa este de o importanță secundară. În urmă cu nu multe ore, Președintele a elaborat un text în care explica poziția eRomâniei și consecințele acestei poziții în raport cu EDEN-ul. Și vreau să îl felicit pentru o chestiune și să-l admonestez pentru alta.

Cum cu fervoare spunea domnul mihail.cazacu în articolele sale, în prezent, deciziile EDEN erau luate printr-un vot majoritar, o decizie validându-se în cazul în care atrăgea susținerea a 2/3 din președinții statelor membre EDEN. Într-o serie de comentarii am amendat această situație aberantă și sugeram, mai degrabă, ca soluție - consensul. Logica mea era că este imposibil ca un președinte să aloce resursele statului său (financiare sau militare) într-o campanie în care nu crede. De asemenea, acest tip de decizie lăsa statelor puternice prea mult leverage, care se putea materializa, de ce nu, într-un șantaj.

De asemenea, deși puțin probabilă, o coalizare a statelor mici din EDEN, ar fi putut obliga, prin vot, ca ePolonia, eRomânia, eSpania sau eSUA (ordinea este alfabetică) să se dedice unei campanii redundante. În fond, orice stat are dreptul și datoria de a-și folosi resursele numai în locuri și circumstanțe care-i servesc direct sau indirect interesul național.

Pentru aceste motive consideram acest tip de vot din interiorul EDEN ca fiind anacronic și periculos. Articolul lui andyr de ieri a pus această temă, puțin observată, pe tapet. Conform spuselor sale, consiliul Președinților EDEN va urma să ia deciziile prin consens. Lucru pe care îl susțin și aplaud. Dacă această soluție a fost propusă de eRomânia aș dori, pe această cale, să felicit echipa de negociatori.

Și acum să privim partea întunecată a lunii. I-aș reproșa Președintelui că în relația cu EDEN-ul a demonizat o serie de lideri ai EDEN HQ. Înainte de a vă repezi să mă admonestați, ascultați-mi argumentele. Din capul locului vă spun că nu am niciun fel de relație cu liderii EDEN, nici direct, nici prin terți.

Totuși, cum spunea și mihail.cazacu, este naiv să aderi tăcut la teza pusă pe tapet de președinte. Conducerea EDEN este efectiv formală, deoarece decizia alocării resurselor se află, în ultimă instanță, la președinti. Președinți care dau ordinul de atac, alocă sumele necesare, îmbărbătează trupele și le însoțesc în luptă, ca faimoșii voievozi de odinioară. 🙂

Când eRomânia a decis să mănânce popcorn nici shoot, nici cazacu, nu au putut să determine o reacție unitară a eRomâniei în NoB sau la Londra. Statisticile lui Bogdan_L stau mărturie. Numai andyr poate decide unde luptă românii, și ca el, omologii săi.

Dacă se poate argumenta că EDEN HQ (nu cunosc dacă este cazul) are la dispoziție puternice resurse financiare și de influență, și le tranzacționează în interes propriu, este tot vina președinților, care au acceptat această stare de fapt. În ultimele trei luni, eRomânia a fost condusă de binomul Adiemus-andyr, astfel că vinovățiile, în cazul în care există, nu se pot căuta decât în ograda proprie.

În încheiere, privind disputa internă, liderii părților vor ajunge, indirect, la judecata lui Solomon. Abia atunci vom vedea, cine iubește cu adevărat eRomânia. O seara bună tuturor.