Istoria nescrisa a Moldovei: "Pacea" din Decembrie 2009

Day 1,378, 05:09 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by unualibro

In Decembrie 2009, dupa demisia mea din BPR si pleacarea din Moldova, parea ca toti actorii au facut pace. Nominalizarea Lady Indra ca presedinte a urmat firesc, in sensul acestei impacari PRN - BPR

Insa Lady Indra urma sa fie propusa de PRN, unde era membru, iar PRN taragana procesul de nominalizare. I-am propus lui Lady Indra venirea in BPR si inaintarea candidaturii de catre acest partid. Nu s-a materializat. Era de inteles. O astfel de mutare i-ar fi putut atrage oprobiul multor membri PRN.

Imi exprim parerea ca – o parte din cei care aveau un cuvant de spus in PRN -nu erau entuziasmati ca Lady Indra sa fie propusa. OchiReci insa a rezolvat dilema, desi nu mai era in Moldova. Lady Indra a intrat in cursa pentru presidintie din partea PRN.

Partidul Renasterii Nationale, Fratia Zimbrilor si Basarabia Pamant Romanesc au sustinut-o, in timp ce Ayero, fost presedinte, s-a autopropus, pentru a doua oara, de pe functia de presedinte al Partidul Socialist.

Lady Indra a castigat alegerile fara emotii. Romanii care anterior se luptau prin presa pareau sa-si fi dat mana. Mai toti pareau ca s-au saturat de balacareala si plecarea mea se parea ca a ajutat la disparitia scandalurilor.

Antologic, din mandatele Lady Indra imi permit sa prezint doua momente:

(Dec 2009) Intr-o dimineata, congresul Moldovei s-a trezit ca trebuie sa voteze o lege propusa de presedinte. Si nu oricare, ci aceea de a declara razboi Romaniei. Mesajele au inceput sa curga intre MOFA, unii membrii ai congresului cereau impeach, OchiReci incerca sa calmeze situatia, Omae era in floarea bascaliei. Un incident diplomatic care nu putea fi trecut cu vederea. Ce se intamplase? Simplu: Lady Indra, jucandu-se la butoane, l-a apasat pe ala pe care nu trebuia. Din greseala. Congresul a votat NU, lucrurile intre MOFA s-au clarificat, bascalia a continuat.

(Mai 2010) Un alt moment antologic este propunerea de transformare a Moldovei in Regat. Cu suportul halucinant al maselor, chat-ul Moldovei s-a umplu de duci, regi, regine, printese, paharnici etc. Commeturile in articole incepeau cu “maria ta”, “luminatia ta”, etc. Avatarurile se umplusera de coroane regale. Moldova parea ca nu stie ce sa mai faca sa iasa din zodia plictiselii.

Si nu a durat mult pana cand plictiseala a disparut...

...iar Ardei9 si Lady Indra au ajuns la cutite. Motivul: un eventual razboi impotriva Ucrainei care sa scoata Moldova din plictiseala. Conflictul s-a soldat cu o propunere de impeach din partea lui Ardei9. Impeach-ul a fost respins de majoritatea congresului(13/22). Ce a stat la baza acestui demers si care era scopul, poate aflam in comment... Cert este ca a fost invocata o sedinta, unde erau numai vreo 10 congresmani din 38. S-a propus razboi cu Ucraina. Au votat favorabil cei prezenti, apoi Ardei9 i-a cerut presedintelui sa promulge legea. Maniu, la fel. Presedintele a refuzat pe motiv ca nu poate face ceea ce decid 5 membri. Ardei9 sustinea ca a fost o sedinta oficiala si cine n-a venit, sa fie sanatos. Presedintele trebuie sa faca ceea ce congresul a decis.[/b]

In timp ce congresul era ocupat cu ceremonii de incoronare, in Moldova incepeau sa apara useri noi. Nu stia nimeni de ei, de unde veneau si prin ce procedeu se multiplicau. Cert e ca vorbeau fluent rusa si – uneori – stalcit limba romana. Nu prea dadeai cu ochii de ei in presa, insa ii puteai numara la vot. Si cu cat tonul “extremistilor romani” impotriva “rusilor” era mai drastic, cu atat numarul lor crestea mai mult... De unde apareau, cine ii aducea si ce voiau, inca nu era clar. Insa, aceste voturi, in viitoarele luni, pareau ca vor face diferenta. Si cine manipula aceste voturi in mod inteligent, iesea presedinte.

Liderul acestui pol politic, in Decembrie 2009, a fost Eugene... Odata cu aparitia lui Eugene in Moldova, ideea de moldovean care nu este roman si roman care nu este moldovean a devenit din ce in ce mai pregnanta. Practic, o noua nisa politica se ivea pe scena. Articole in limba rusa apareau in presa moldoveneasca. Un astfel de gest (in fata acelor romani care au scris pe parapetii de pe Valea Oltului "Basarabia e Romania" , "Honor et Patria")era o declaratie publica de razboi.

Eugene a fost calul de bataie pentru o buna perioada de timp. Insa, Eugene, nu vorbea prea mult si stia sa aiba rabdare. Iar in mesaje private stia sa scrie in limba romana binisor. Iar cine stia sa raspunda frumos la aceste mesaje, avea cateva zeci de voturi in plus. Cine nu, trebuia sa mai astepte un mandat.

Unii au facut politica. Altii au continuat razboiul ruso – roman in presa.

In climatul descris mai sus, si pe fondul celor intamplate in ultimile sase lui, in Ianuarie 2010, Maniu intra in cursa pentru Presidentia Moldovei.

Anterior

VI. Istoria nescrisa a Moldovei - Politica lui Simon
V. Istoria nescrisa a Moldovei - Ascensiunea lui Simon
IV. Istoria nescrisa a Moldovei - Luca si Basarabia Pamant Romanesc
III. Istoria nescrisa a Moldovei - Primele alegeri "democratice":Ayero vs Ardei9
II. Istoria nescrisa a Moldovei - Prima segregare pe criterii politice
I. Istoria nescrisa a Moldovei - Inceputul, intre patriotism si mercenariat


PS
De dragul adevarului istoric, rog nu va stergeti / modificati articolele sau comentariile de acum doi ani. Multumesc.