26 feb i eSveriges historia

Day 3,385, 16:42 Published in Sweden Sweden by zzzingo
Idag blir det en lite speciell artikel. Just detta datum, den 26 februari, har det inträffat två viktiga händelser i eSveriges historia.

MSAPs presidentkupp

Den 26 februari 2013 kuppade MSAP till sig presidentposten. Sverige var vid denna tid väldigt pressat. Vår lilla allians Asgard klarade inte av att försvara sig mot våra fiender, som dels bestod av de Baltiska länderna, men även bitvis av stora länder som Polen och Ryssland.

Just denna månad hade Intyala blivit vald till president för första gången. Intyala var den enda kandidaterna från de största partierna och på andra plats kom därför MSAPs kandidat. Ett annars bra fungerande mandat fick ett abrupt slut i samband med kongressvalet denna månad. Sverige hade nämligen blivit wipade, vilket innebar att vi inte fick något kongressval denna månad. Detta innebar att vi från och med kl 09.00 den 26 februari skulle stå utan någon kongress i minst en månad.

Ledningen i MSAP tog då tillfället i akt att starta en impeachomröstning bara minuter innan vi blev utan kongress. Totalt 3 personer från MSAP röstade ja i omröstningen och efter att presidenten själv röstade nej, slutade omröstningen 3-1, vilket innebar att presidenten var avsatt.

Något som MSAP i efterhand fick ångra var däremot att det inte var någon medlem av deras “elit” som var deras presidentkandidat denna månad. I brist på annan kandidat hade en spelare som bara var några månader gammal ställt upp. Kamrat Ankan, som han kallade sig, lyckades under denna tid med bedriften att både bli hatad av MSAP och resten av befolkningen.

De första dagarna gick på ett ungefär som MSAP hade hoppats på. Artikel om Folkrepubliken Sverige kom, man pratade om röda flaggar vid Rosenbad och självklart rensade man ut alla politiska motståndare i regeringen. Då vi saknade kongress kunde Kamrat Ankan få igenom alla sina beslut i kongressen och därav kom ett nytt nybörjarmeddelande. Under några dagar välkomnades därför våra nya spelare till Folkrepubliken Sverige i detta meddelande.

Kritiken från övriga Sverige var stenhård och övergick stundtals till personangrepp, både mot Ankan och MSAP. Men det fick Kamrat Ankan att inse att det han gjorde inte var något som många i Sverige ville.
I ett försök att återfå förtroendet från landets befolkningen återställdes nybörjarmeddelandet och presidenten lovade befolkningen att inga flera lagändringar skulle gå igenom utan befolkningens godkännande, samt att inga pengar skulle lämna statskassan.

Bara 3 dagar efter att han blev president avgick han dessutom från posten. Kritiken och pajkastningen fortsatte, MSAP var sura på Kamrat Ankan som hade “svikit” dem och de övriga partierna var arga på MSAP som hade utnyttjat en ny spelare. Just Kamrat Ankan lämnade MSAP omgående och blev senare medlem i FHD, där han kort därefter ställde upp i presidentvalet för. Det slutade med en förlust på honom, vilket kanske berodde på att en stor del av befolkning saknade förtroende för honom efter hans första tid som president.

Intyala då? Jo han blev i det nästkommande valet i mars 2013 återigen vald som president och ledde landet fram till maj samma år. Slutligen ska det också nämnas att ett gäng högerpersoner valde att genomföra ett kuppförsök i MSAPs partiledarval den efterföljande månaden. Ett försök som dock misslyckades och istället bildades partiet Imperialistisk Diktatur.

Det första MTO-försöket


Den 26 februari 2015 startades det första militära kuppförsöket (MTO) i Sverige. Nyligen hade admins infört möjligheten att militärt förvandla ett land till en diktatur. Då kostnaden för ett MTO-försök endast var 200 000 SEK vid denna tid var dessa vanligt förekommande och många fruktade att det skulle ske ett utländsk kuppförsök i Sverige. Den svenska regeringen, som leddes av Jock Cranley, fick kännedom om att det fanns ett hot mot landet. Exakt vad det var vet få och i efterhand har Jock själv medgett att han överskattade hotet.

Men i vilket fall som helst startade regering ett eget kuppförsök utan någon vidare diskussion med folket. Inte helt oväntat uppstod det enorm förvirring. Landet hade vid denna tid ett flertal statliga MUs och några stödde diktatursidan, medan andra inte gjorde det. Samtidigt gick det ut ett flertal artiklar om var man borde slå. Men snabbt visade det sig att demokratisidan skulle vinna, mycket tack vare att de flesta äldre medborgare i landet stödde denna sida, däribland Valnad och stora delar av SOG.

Resultatet av detta kuppförsök var givitvis en enorm kritik mot presidenten, som självklart valde att inte ställa upp i nästa presidentval. Nästa president kom istället att bli Valnad, som lovade landet stabilitet i en annars oroliga tid med flera stora ändringar från admins håll.

Samtidigt ska det påpekas att det fanns guld och pengar värda flera miljoner SEK på landets konton, som en eventuell utländsk kuppmakare hade kunnat komma åt. Dessutom pågick det under dessa dagar ett tjugotal kuppförsök i världen, vissa av de egna länderna och vissa av utländska kuppmakare. I exempelvis Norge lyckades man försvara sig mot ett utländskt kuppförsök och lilla Danmark valde att själva göra om sitt land till diktatur för att hinna före andra kuppmakare. Däremot var de flesta svenskar eniga om att det var fel att vi i Sverige försökte göra om landet till en “kontrollerad” diktatur.

Diskussionen om vi ska vara en diktatur eller ej har därefter fortsatt i flera omgångar, men i november 2015 röstade riksdagen för att vi inte ska införa någon sådan diktatur. Samtidigt ska det påpekas att Sverige försvarade sig mot ett flertal utländska MTO-försök. Det mest allvarliga skedde den 8-9 oktober 2015, då en utländsk MU lade ned mycket energi mot oss, men efter ett par delstrider fick se sig besegrade.


Detta innebär att vårt land aldrig har varit en diktatur. Något som enbart cirka 10 länder i eRep kan skryta om. Förhoppningsvis kan det också förbli så länge.

Mina övriga historieartiklar:
Sveriges president 2007-2016: https://www.erepublik.com/en/article/2626453/1/20
Historien om Asgar😛 https://www.erepublik.com/en/article/2619827/1/20
Nostalgi: https://www.erepublik.com/en/article/2618276/1/20
Svenska partiernas historia: https://www.erepublik.com/en/article/2615831/1/20

- zzzingo 2017-02-26