[SWE] Ghinsberg Report - Förslag på eSvensk Stadsobligation!

Day 956, 08:58 Published in Sweden Sweden by Ghinsberg Holding
Since the Merge of GBH and GBiM i have decided to publish all Company Specific news regarding GBG in GBi Rating Co,. Ltd and make this paper my personal. Articles will be in both Swedish and English, though this one only i Swedish since it's quite country specific.
[img]http://ghinsberggroup.weebly.com/uploads/4/3/9/9/4399970/6467364.jpg?293[/img]

Det har dryftats mycket huruvida en stadsobligation är något eftersträvansvärt eller icke. Själv tycker jag att det är ett intressant förslag som nog kan struktureras på ett sådant sätt att både köpare och säljare kan gynnas av produkten. Det viktigaste är dock hur pengarna används, och att möjligheten att låna ut pengar inte missbrukas för att täcka långsiktiga underskott. När V2 kommer kan det vara speciellt intressant eftersom det troligtvis kommer att behövas fler sjukhus och försvarssystem.

En obligation kan struktureras enligt flera olika modeller och innan jag ger mig på att presentera den modell jag föreslår skall jag förklara hur en obligation fungerar. Diskutera frågan på .se HÄR!

Själva poängen med den typ av Obligation som jag föreslår, är att staten lånar Guld och betalar tillbaka i SEK.




Hur fungerar en Obligation?

En obligation är i princip bara ett lån, men förpackat i en stardardiserad storlek, ränta och löptid. Detta gör man för att kunna handla obligationen på en börs och på så sätt göra det enkelt och smidigt att både köpa och sälja "lånet".
De tre huvudkomponenterna i en Obligation är Nominellt belopp, Kupong och Löptid.


Nominellt Belopp
Detta är priset som obligationen säljs för av utgivaren (dvs staten). Det nominella beloppet återbetalas då löptiden är slut.

Kupong
Kupongen är storleken på utbetalningen eller kort sagt räntan. Kupongen betalas oftast ut en gång i månaden och till ett förutbestämt belopp, tex 10% av det nominella beloppet.

Löptid
När löptiden är slut så betalas det nominella beloppet tillbaka. Detta innebär alltså att låntagaren betalar tillbaka lånet till långivaren. Dvs staten betalar tillbaka till lånet till medborgaren.


Exempel

En Obligation med tre månaders löptid med 1G i nominellt belopp och en kupong på 0.1G (10😵 ger följande kassaflöde till köparen.

Köp av obligationen: - 1G
Kupong 1: 0.1G
Kupong 2: 0.1G
Kupong 3: 0.1G
Inlösen av Obligation: +1G
Summa: +0.3G

Köparen betalar alltså ett guld och får i utbyte 0.1G i ränta varje månad tills löptiden är slut, då han återfår det guld han ursprungligen investerade.


Ett förslag på en eSvensk Stadsobligation

Som ni säkert märket till betalas både räntan och det nominella beloppet tillbaka i Guld. Eftersom eSveriges största problem är att riksbanken har svårt att få Guld, därför vore det optimalt i RB's ögon att sälja Obligationen för Guld och betala tillbaka räntan och det nominella beloppet i SEK.

Detta är dock kanske inte helt lockande för den potentielle investeraren som också kommer få svårt att växla de SEK han får i ränta och vid återlösen tillbaka till Guld. Därför är det rimligt att betala en något högre ränta än vad som normalt ges då återlösen och ränta betalas i Guld. En ränta runt ca 10-12% borde kunna attrahera även utländska investerare, under förutsättning att räntan är valutasäkrad.

En valutasäkring innebär att om jag köper en obligation för 1G till 10% ränta betalas alltså 0.1/[dagens SEK-kurs] ut. Om SEK står i 0.017G då kupongen skall betalas ut får innehavaren av Obligationen alltså (0.1/0.017) 5.88 SEK.

Eftersom Löptiden är oändlig förfaller inte Obligationen automatisk efter exempelvis tre månader, utan köparen donerar Obligationen till Riksbanken (en funktion finns inbygd i ER😵 och får då tillbaka SEK motsvarande de Guld han ursprungligen köpt obligationer för. Om SEK står i 0.017G får en spelare som investerat 1G tillbaka 1/0.017 = 58.8 SEK.

Den spelare som vill ha Guld istället kan sälja sin Obligation via ERX till en annan spelare. Riksbanken kan dessutom minska det utestående antalet Obligationer genom att erbjuda att köpa tillbaka obligationerna för Guld till ett pris de finner lämpligt.

För att nå största möjliga marknad bör Obligationen noteras på ERX och säljas för Guld. Varje månad får man alltså manuellt betala ut kupongen eftersom systemet bara stödjer ränteutbetalningar i Guld. En stor fördel med att lista den på ERX är att en köpare kan sälja den för Guld till en annan spelare om han inte skulle vilja ha tillbaka det nominella beloppet i SEK.


Samanfattning

Spelaren köper obligationer via ERX för 1G styck, dessa berättigar 0.1G i ränta som betalas ut en gång varje månad i SEK. När spelaren vill återfå sin investeringan kan han (1) Donera sin Obligation till RB och få motsvarande summa tillbaka i SEK, eller (2) Sälja sin Obligation på ERX för Guld till en annan spelare.

Jag tror att det skulle kunna gå att sälja hyggligt mycket av dessa även på den internationella marknaden. I dagsläget finns det en stor efterfrågan på papper med en säker avkastning, nästan alla bolag på ERX har slutat att betala utdelningar. Å andra sidan håller många i sina guld ännu, men så snart V2 är här borde pengarna börja omsättas igen och det kan dröja ytterligare en tid innan företagen börjar betala ut konkurrenskraftiga utdelningar. Tack vare min marknadstidning kan jag hjälpa till att marknadsföra Obligationen på den internationella marknaden. Jag hjälper mer än gärna till, och om förtroende finns skulle jag gärna ta på mig att sköta projektet. En ide vore ju att inrätta en Riksgäld som sköter detta.

Kom gärna med förslag på förbättringar om ni har några, detta är endast ett förslag. Jag har avhållit mig från att diskutera nyttan med en obligation i denna tråd, utan istället fokuserat på det praktiska upplägget. En obligation är som jag nämnde ett tve-eggat svärd, men eftersom all återbetalning sker i SEK slipper utgivaren (RB/Riksgälden) betala tillbaka i Guld, å andra sidan kan det bli ökat tryck på SEK. Det viktiga är alltså att nyttan av pengarna som staten tar in är större än kostnaden i MM. Oavsett är det lämpligt att börja med en testrunda och ge ut en mindre mängd obligationer först.


MVH

Yossi Ghinsberg
Liberala Vikingarna