Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (9)

Day 829, 10:02 Published in Greece Greece by cynix

Χαιρετισμούς σε όλους τους αναγνώστες της NoPrinting Press!

Συνεχίζουμε με ένα νέο κεφάλαιο από την πραγματεία του Sun Tzu: Η Τέχνη του Πολέμου...

Εδώ, ο στρατηγός ξεκινά, αφού στο πλάνο του, ο επικεφαλής έχει πάρει τις εντολές από τον ηγεμόνα για κινητοποίηση του στρατού. Πρέπει να αναφέρω ότι οι σχολιαστές του ανά καιρούς, κάνουν ιδιαίτερες αναφορές σε διάφορα σημεία, εξηγώντας τα καλύτερα, αλλά είναι δύσκολο να συμπεριληφθούν εδώ..

Ο Sun Tzu είπε:

Δεν πρέπει να στρατοπεδεύεται σε τοποθεσίες με χαμηλό υψόμετρο.
Σε ανοικτό έδαφος, ενισχύστε τις συμμαχίες σας.
Μην μένετε για πολύ σε απομονωμένες περιοχές.
Σε εγκλωβισμένο έδαφος, δείξτε ευρηματικότητα.*
Σε θανάσιμο έδαφος, πολεμήστε.*

Υπάρχουν κάποιοι δρόμοι που δεν πρέπει να ακολουθούνται. Κάποιοι στρατοί που δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε. Κάποιες πόλεις που δεν πρέπει να πολιορκούμε και κάποια εδάφη που δεν πρέπει να διεκδικούμε.

Ακόμη, υπάρχουν περιπτώσεις που οι διαταγές του ηγεμόνα δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Ένας στρατηγός, που γνωρίζει καλά τα πλεονεκτήματα καθεμίας από τις εννέα διαφορετικές τακτικές που μπορεί να ακολουθήσει, ξέρει πως να χρησιμοποιήσει τα στρατεύματά του.
Ένας στρατηγός, που δεν καταλαβαίνει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει κάθε μορφή εδάφους, δεν θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του, ακόμη και αν είναι εξοικειωμένος με αυτό.

Στον τομέα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όποιος δεν καταλαβαίνει τις τακτικές που αντιστοιχούν στις εννέα διαφορετικές καταστάσεις, δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα στρατεύματά του αποτελεσματικά, ακόμη και αν κατανοεί τα “πέντε πλεονεκτήματα”**

*Το κείμενο είναι δομημένο έτσι που αρκετά από τα στοιχεία που αναφέρονται σε ένα κεφάλαιο, αναλύονται σε κάποιο άλλο. Οπότε για αυτούς που ενδιαφέρονται για την διδασκαλία του στρατηγού, συνιστώ λίγη υπομονή για τα επόμενα (5) κεφάλαια, μιας και δεν θέλησα να κάνω μιας δικής μου έμπνευσης συρραφή, αλλά να τα εκθέσω με την σειρά που παρατίθενται. Στο τέλος, μια ανακεφαλαίωση θα κρατήσει στο μυαλό όλο το έργο του στρατηγού, αλλά και την σημασία όλων των τακτικών ανά περίσταση.

**Ο στοίχος αυτός προβληματίζει τους σχολιαστές του Sun Tzu...Σύμφωνα με τον Τσια Λιν, τα πλεονεκτήματα αντιστοιχούν στις καταστάσεις που αναφέρονται στην αρχή του κεφαλαίου.


Συνεχίζοντας....

Για τον λόγο αυτό, ο σοφός στρατηγός οφείλει να σταθμίσει προσεκτικά, τόσο τους ευνοϊκούς, όσο και τους δυσμενείς παράγοντες.
Λαμβάνοντας υπόψη τους ευνοϊκούς παράγοντες, κάνει το σχέδιό του εφικτό. Μελετώντας τους δυσμενείς, βρίσκει τρόπο για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

Όποιος θέλει να εκφοβίσει τους γείτονές του, το κάνει προκαλώντας τους ζημιές.
Τους εξαντλεί, κρατώντας τους διαρκώς απασχολημένους και τους δελεάζει με φαινομενικά οφέλη.***

***Τσια Λιν: “Οι τρόποι για να το επιτύχει κανείς αυτό είναι πολλοί...Δελεάζοντας τις σημαντικότερες προσωπικότητες ώστε να μείνει χωρίς συμβούλους, ή να στείλει δόλιους ανθρώπους να διαβρώσουν τον διοικητικό μηχανισμό, ή να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις που θα αποξενώσουν τον ηγεμόνα από τους υπουργούς του. Ή να στείλει επιδέξιους τεχνίτες, για να ενθαρρύνουν τον λαό να ξοδέψει τα πλούτη του, ή να στείλει μουσικούς, χορευτές, και όμορφες γυναίκες που θα αλλάξουν τα έθιμά του...

Αποτελεί αξίωμα του πολέμου, το να μην υποθέτει κανείς ότι ο εχθρός δεν θα έρθει, αλλά μάλλον να βασίζεται στην ετοιμότητά του να τον συναντήσει. Να μην εικάζει ότι ο εχθρός θα του επιτεθεί, αλλά μάλλον να κάνει τον εαυτό του αήττητο.

Πιο κάτω ο Sun Tzu αναφέρει τις πέντε ιδιότητες που δεν θα πρέπει να έχει ένας στρατηγός..

Α) Εάν είναι ριψοκίνδυνος, μπορεί να σκοτωθεί.
Β) Εάν είναι δειλός, μπορεί να αιχμαλωτιστεί.
Γ) Εάν είναι ευερέθιστος, μπορεί να γελοιοποιηθεί.
Δ) Εάν έχει υπερβολικά ανεπτυγμένο το αίσθημα της τιμής, μπορεί να συκοφαντηθεί.
Ε) Εάν είναι συμπονετικός, μπορεί εύκολα να αιφνιδιαστεί.

Αυτά τα πέντε έμφυτα χαρακτηριστικά είναι για έναν στρατηγό σοβαρά ελαττώματα, που σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων, μετατρέπονται σε καταστροφικά.
Η πανωλεθρία του στρατού και ο θάνατος του στρατηγού, είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα τέτοιων αδυναμιών. Γι αυτό και θα πρέπει να μελετώνται σε βάθος..


Τέλος 9ου μέρους...

Στο Επόμενο: ΠΟΡΕΙΕΣ

Ελπίζω να ευχαριστηθήκατε την ανάγνωση...αν ναι, κάντε το αναγκαίο για την εφημερίδα, V+S...
Ευχαριστώ!
Cynix.