فحاشی و توهین

Day 1,282, 09:09 Published in Iran Iran by eHadi
داشتم وبگردی میکردم که به یه سری موضوع برخوردم که به نظرم بد نیومد اینجا هم مطرح بشه تا دوستان یه مقدار استفاده کنن.
موضوع مربوط به فحاشی و توهین هست. البته قرار نیست من به کسی توهین کنم. فقط یه چند تا مطلب در مورد فحاشی رو از اینترنت جمع کردم و کنار هم گذاشتم. این یک تحقیق علمی نیست پس نمیتونم با اطمینان بگم همه ی مسائلی که مطرح شده کاملا صحیه اما مطمئنا خیلی هم دور از واقعیت نیست.
و اما چرا فکر کردم این موضوع به درد این بازی میخوره؟ خوب دلیلش اینه که به مدت چند ماه شاهد سیل شدید توهین ها (از معمولی تا رکیک) در فضای مدیای بازی و شات های دوستان بودیم. بعد از تعیین مود ایرانی برای مدیا، این توهین ها در سطح بازی کم شد (البته بعد از رد و بدل شدن چند فورفیت پوینت) اما ظاهرا شدت استفاده از این الفاظ (عموما رکیک) در فروم مجلس (که ظاهرا مدیرانش علاقه ای برای جریمه افراد خاطی ندارن و عموما به ویرایش متن های توهین آمیز اکتفا میکنن) و یاهو (که نظارتی بهش وجود نداره) بالا گرفته. برای همین بی مناسبت ندیدم که تجربه ی وبگردی امروزم رو در اختیار شما هم بذارم.

اول از همه بد نیست بدونیم دشنام گويي پيش از پيدايش زبان پديد آمده و انسان میتونه دشنام و واژه هاي ركيك رو 4 برابر سريعتر از ساير لغات به خاطر بسپاره.
توضیح: فحش عبارت است از اينکه انسان امور بد و زشت را به واسطه کلمات صريح و در بعضي موارد رکيک و زننده بيان نمايد و بيشتر اوقات به وسيله الفاظ مربوط به مسايل جنسي (آميزش) و آلات و متعلّقات آن به کار مي رود
چرا بد دهاني و دشنام گويي ناپسند است:
یک-بد دهاني از اعتبار و شان شما كاسته و شخصيت شما را زير سوال ميبرد.
دو-روابط شما را به خطر مي اندازد.
سه-نزد ديگران از احترام كمتري برخوردار خواهيد شد.
چهار-نشان دهنده آن است كه شما روي رفتار و هيجانات خود كنترلي نداريد. نشانه عدم خويشتنداري و ضعف شخصيتي. عدم بلوغ هيجاني شماست.
پنج-نشانه جهل، كم سوادي و نا فرهيختگي است. نشانه انحطاط فرهنگي در جامعه است
شش-زبان افراد بي تمدن، نا پخته و بي نزاكت است.
هفت-موجب بروز خشونت ميگردد. تنها شرايط را بحراني تر ميسازد.
هشت-موجب آزار روحي ديگران ميشود. بي اعتنايي و بي توجهي به حقوق ديگران محسوب ميگردد.
نه-سبب فساد و به ابتذال كشيده شدن زبان رسمي كشور ميگردد.
ده-نمي توان با آن بطور مطلوب ارتباط برقرار كرد. مفهوم و مقصود را آنطور كه بايد نميتواند منتقل سازد.
یازده-دشنام ها اثر بخشي خود را از دست ميدهند. بنابراين كاربرد آنها متداول شده و از قبح شان كاسته ميشود.
دوازده-دشنام ها بحثها را به مشاجره تبديل ميسازند. همچنين موضوع آنها را ميتوانند تغيير دهند. براي مثال فرض كنيد در خلال بحث عوض پاسخ: "نه" از "نه احمق" استفاده شود. از اين لحظه به بعد خواهيد ديد كه ديگر موضوع بحث هر چه كه باشد فراموش و به رد و بدل دشنام ميان دو فرد بدل ميگردد.
000000000000000000000000000000000000000000000000000
چند تا حدیث هم در مورد توهین و فحاشی پیدا کردم که برای کسایی که به اسلام اعتقاد دارن میذارم تا اگر از نظر عرفی و انسانی به بد بودن توهین به دیگران اعتقادی ندارن شاید از طریق اعتقادات مذهبی کمی بخوان در مورد توهین به دیگران بیشتر فکر کنن. این قسمت مربوط به افرادیه که اعتقاد به اسلام و مذهب شیعه دارن. از بقیه دوستانی که اعتقادات مذهبی ندارن یا به اسلام شیعه اعتقاد ندارن عذر میخوام که مطالبی که مورد علاقشون نیست رو اینجا آوردم.
پيامبر اسلام (صلي اللّه عليه و آله و سلّم) مي فرمايد : ِيَّاکُمْ وَالْفُحْشَ فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ لَا يُحِبُّ الْفَاحِشَ الْمُتَفَحِّشَ ؛ از فحش بر حذر باشيد زيرا خداي تعالي ناسزا و بدگويي را دوست ندارد .
و مي فرمايد : «الْجنَّةُ حرامٌ علي کُلِّ فاحِشٍ انْ يدخُل ها» ؛ دخول در بهشت بر فحّاش حرام است.
و مي فرمايد : «قَالَ رَسُولُ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْحَيِيَّ الْحَلِيم … أَلَا وَإِنَّ اللَّهَ يُبْغِضُ الْفَاحِشَ الْبَذِيَّ …» ؛ خـداوند بنده با حياي بردبار و … را دوست دارد ، و فحش گوي بي شرم و … را دشمن دارد
و در وصيتي به مردي از بني تميم مي فرمايند :
لاَ تَسُبُّوا النّاسَ فَتَکْتَسِبُوا الْعَدَاوَةَ بَيْنَهُمْ ؛ به مردم دشنام مدهيد زيرا باعث ميشود که از آن ها کسب عداوت و دشمني کنيد
و باز از پیامبر (ص) نقل شده : أَرْبَعَةٌ يَزِيدُ عَذَابُهُمْ عَلَي عَذَابِ أَهْلِ النَّارِ إِلَي أَنْ قَالَ وَرَجُلٌ يَسْتَلِذُّ الرَّفَثَ وَالْفُحْشَ فَيَسِيلُ مِنْ فِيهِ قَيْحٌ وَدَمٌ ؛ چهار نفرند که عذاب آنها سبب زياد شدن عذاب دوزخيان مي شود … و يکي از آنها مردي است که بافحش (بدزباني) دنبال لذت جويي است که پيوسته چرک از دهان او در جهنم روان و سبب زياد شدن عذاب دوزخيان مي شود

امير المؤمنين علي (عليه السلام) می فرماید : سُنَّةُ اللِّئامِ قُبْحُ الْکَلامِ ؛ سنت و منش انسان هاي پست بدگويي و بد زباني است
در جاي ديگر امام عليه السلام مي فرمايد : سُوْءُ الْمَنْطِقِ يُزْرِي بِالْقَدرِ وَيُفْسِدُ الاُخُوَّةَ ؛ بدگويي و هرزه گويي قدر و منزلت انسان را پايين مي آورد و اخوت (برادري و دوستي) را از بين مي برد
یک روایت: در جنگ بدر، بعد از پيروزي لشگر اسلام بر سپاه کفر که به فرماندهي ابوجهل، و «عتبه» پدر هند جگر خوار، و برادرش «شيبه» و پسرش «وليد» دايي «معاوية بن ابي سفيان» و «امية بن خلف» بود، بعضي از مسلمين به مشرکاني که در اين جنگ کشته شده بودند، دشنام مي دادند.
پيغمبر اکرم صلي الله عليه وآله وسلم وقتي شنيد، مانع از اين کار شد، ايشان را نهي کرد و فرمود: « به اين جماعت دشنام ندهيد، زيرا نه تنها دشنام دادن شما به ايشان ضرر و زياني نمي رساند بلکه در عوض باعث رنجش و ناراحتي بازماندگان ايشان خواهد شد.»
سپس حضرت فرمود: آگاه باشيد و بدانيد، پليدي و هرزگي زبان، بد گوهري است.
0000000000000000000000000000000000000000000000000000
حالا یه سرکی هم به مسائل حقوقی بکشیم. البته اینجا هم باید بگم من تجربه ای در مورد قوانین ندارم و مطالبی که در ادامه میارم به معنی صحت قطعی مطلب نیست و صرفا مطالبی هست که اط سایت های معمولی و غیر علمی جمع آوری شده.
توهین چیست؟ جرم است؟
شاید بسیاری از افراد گمان کنند توهین مجرمانه تنها بکارگیری الفاظی است که بسیار رکیک باشد آنهم صرفاً توسط اشخاص غریبه و بیگانه از خانواده و در دعواهای شدید یا آشوبهای خیابانی!! اما حقیقت این است که هم به لحاظ شرعی و هم به لحاظ حقوقی در تعریف توهین هیچ کدام از این امور شرط نشده است و بکارگیری هر لفظ خوار کننده و کوچک کننده ی شخصیت افراد ، توهین محسوب می شود و به عبارت ساده تر هر حرفی که شخص از دهانش خارج شود و سبب بی احترامی به دیگری شود توهین محسوب می شود و بنابراین اگر پدری برخلاف اصول اخلاقی به همسرش بگوید تو عقل نداری! یا الفاظ توهین آمیز دیگری را به فرزندان نسبت دهد مثلاً بگوید سعید دیوانه است یا... همه به لحاظ حقوق کیفری جرم توهین را محقق می سازد و حتی با توجه به اینکه توهین از جرایمی است که عنصر معنوی مجرمانه یعنی عمد و قصد در همان عنصر مادی اش مستند است و بروز پیدا می کند، عناصر مجرمانه در آن به راحتی اثبات می شوند و فرد محکوم می شود.
نکته: چنانچه جرم توهین تحقق یابد و شخص مورد اهانت واقع شده، بتواند آن را ثابت کند که توسط دیگری مورد توهین قرار گرفته مجازات توهین کننده در صورتیکه توهین با الفاظ خاص (یعنی نسبت دادن زنا) باشد مجازاتش هشتاد تازیانه خواهد بود و در صورتیکه اینگونه نباشد به مجازات شلاق تا 74 ضربه و یا جزای نقدی محکوم خواهند شد - ماده ی 608 قانون مجازات اسلامی
البته ظاهرا قوانین و مجازاتها در فضای وب تا حدودی متفاوت هست و تابع قانون جرایم رایانه ای هست که میتونید متن کاملش رو از این آدرس ببینید:
http://tinyurl.com/3mz4htp

در پایان باز هم تاکید میکنم این متن توسط یک روانشناس، متخصص علوم دینی و یا یک وکیل تهیه نشده و با اینکه سعی کردم اطلاعات صحیح جمع آوری بشه اما به دلیل عدم تخصص در این زمینه، مطمئنا دارای ایرادات فقهی، حقوقی و روانشناسی هست. یادتون باشه که این اطلاعات بر پایه ی یک وبگردی ساده ی روزانه جمع آوری شده و هدف من، نوشتن یک مقاله ی علمی نبوده.

سایر منابع:
http://tinyurl.com/4yak847
http://tinyurl.com/43uebl3
http://tinyurl.com/43eedhl
http://tinyurl.com/3l99jk5