[Tutorial ME]Sfaturi si Reguli pt. viitori manageri

Day 582, 23:47 Published in Romania Romania by Ministerul Educatiei

Acest articol a fost scris cu scopul de a te ghida prin interfata unui manager si de asemenea de a iti oferi sfaturi esentiale in domeniul managementului. Inainte sa te decizi sa faci pasul cel mare si de a intra in lumea afacerilor trebuie sa iei in considerare urmatoarele lucruri :

a ) Iti va trebui un plan de afaceri, trebuie sa ai in vedere cati bani ai la dispozitie pentru investitii, tara in care iti vei desfasura activitatea si industria in care vei activa.

b ) Vei avea nevoie de mai mult timp la dispozitia ta. Un manager trebuie sa isi dedice mai mult timp pentru job, el trebuie constant sa se ocupe de stocul de produse, stocul de materii prime, unde este cazul, si de angajatii sai.

c ) Si nu in ultimul rand riscul. Daca vrei sa devi un manager trebuie sa iti asumi riscul ca afacerea pornita de tine sa nu mearga. Acest lucru se poate intapla datorita lipsei unui bun plan de actiune si lipsa unei strategii de afaceri, nu ai calculat bine cat te vor costa salariile, materia prima si care vor fi veniturile tale. Aici pot intra si riscurile externe, unde tu ai facut tot ce trebuia pentru o afacere de succes, dar datorita mediului politic intern si extern regiunea in care ti-ai deschis tu firma sa fie anexata de o alta tara, modificand total variabilele cu care tu ti-ai facut planul de afaceri.

Cum sa incep ?

1. Pentru inceput o sa ai nevoie de un anumit nivel al personajului tau pentru a iti incepe cariera de manager, aici ai doua posibilitati :

Level 9-presupune achizitionarea unei firme pe contul tau

Avantaje:
-Economisesti 5 gold
-Firma se poate deschide la nivelul 9, cu 2 nivele mai devreme fata de 11
Dezavantaje:
-Nu mai poti muncii pe contul tau, nu vei mai lua un salariu si skill-ul profesional nu va mai creste.
-Pentru fiecare firma se scade 1 punct de WELLNESS

Level 11-presupune crearea unei organizatii si apoi achizitionarea firmei pe contul acesteia

Avantaje:
-Iti poti deschide un numar nelimitat de organizatii.
-Personajul tau va fi liber sa munceasca, deci poti munci in compania ta.
-Te poti muta cu ORG in alte tari pentru achizitionarea de materie prima.
Dezvantaje:
-Costa 5 Gold.
-Trebuie sa mai astepti 2 nivele pentru a iti crea organizatia.
(25 puncte de experienta, 2 zile)


2. Al doilea lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este sa iti poti permite investitia, tu ai nevoie de o anumita suma de bani pentru a iti crea intreprinderea. Aici ai de ales intre a iti crea singur firma contravaloarea sumei de 20 Gold sau sa o cumperi de pe piata. Este recomandat sa verifici ofertele de pe piata, pentru a verifica daca un alt manager vinde la un pret mai redus in aceiasi zona si industrie conform planului tau de afaceri. De asemenea trebuie sa ai in vedere ca o sa ai nevoie de fonduri necesare in moneda de baza corespunzatoare zonei in care iti vei deschide tu firma, pentru plata salariilor si a materiilor prime, daca este cazul. Pentru siguranta ar trebui sa ai alocat fondului de salarii un minim de 10 Gold si inca un minim de 5 Gold pentru materie prima (firma pe manufacturing sau construction).

3. Ai de ales industria in care vei activa. Pentru acest lucru trebuie sa verifici preturile materiilor prime si valoarea salariilor, ambele calculate in Gold. Trebuie sa ai grija sa obtii un raport pozitiv intre veniturile tale si eventualele cheltuieli cu salariile si materiile prime.

Exista 5 ramuri ale industriei in eRepublik :

Industria alimentara : Firmele specializate in aceastra indrustie au de ales intre producerea FOOD si GRAIN (materie prima pentru food). Calitatea produsului influenteaza productivitatea, si implicit pretul produsului finit.

Industria armelor: Industria armelor este una din cele mai importante industrii din eRepublik. Sta la baza fiecarei tari cu o putere militara ridicata. Ramulrile acesteia sunt WEAPONS si IRON (materie prima).

Industria cadourilor: O alta industrie, nu la fel de populara ca cele anterioare dar destul de importanta o reprezinta industria cadourilor. Aici se disting ramurile GIFTS si DIAMONDS (materie prima). Gift-urile ajuta la cresterea wellnes-ului .

Industria imobiliara: Aceasta industrie ofera cetatenilor din joc posibilitatea cumpararii unei locuinte. Casa ajuta la cresterea wellnessului si este direct proportionala cu calitatea acesteia, casa NU inlocuieste FOOD, acesta trebuind cumparat zilnic. HOUSE si WOOD sunt cele 2 subramuri ale acestei industrii. Muncitorii care produc case trebuie sa aiba skill in CONSTRUCTION, nu manufacturing.

Industria transporturilor: Cu ajutorul acestei industrii poti sa iti schimbi rezidenta, prin folosirea unui MOVING TICKET, pentru producerea caruia se consuma OIL, industria complementara MOVING TICKETS. Trebuie avut in vedere ca se folosesc foarte multe MOVING Tickets in preajma alegerilor lunare.

4. Acum ca te-ai decis in ce industrie vrei sa activezi trebuie sa prospectezi piata si sa verifici exact unde preturile bunurilor tale valoreaza cat mai mult in raport cu costurile salariale si de aprovizionare. Producatorii de produse finite trebuie sa aibe in vedere unde este nevoie cel mai mult de produsele lor, ca acestea sa valoreze cat mai mult pentru obtinerea unui randament financiar cat mai mare.
Ai de asemenea oportunitatea de a achizitiona licente (COST 20 Gold) catre alte state unde iti poti vinde marfa produsa. Trebuie sa ai grija ca statul in care vrei sa sa iti desfaci marfa sa nu aibe o taxa de import prea mare si sa fie indeajuns de rentabil pentru investitia pe care o vei face prin cumpararea unei licente de export.

5. PRIMUL ANGAJAT. Trebuie sa prospectezi piata muncii si sa verifici cu cat se platesc muncitorii pe partea de extractie/productie. De aceea vei avea nevoie sa compari valoarea salariilor in raport cu nivelul skillului si sa gasesti pe piata un raport cat mai rentabil pentru afacerea ta. De asemenea incearca sa iti motivezi angajatii sa lucreze cu Wellness cat mai ridicat pentru o productivitate cat mai mare. Wellnes-ul influenteaza in mod direct productivitatea muncii. Pentru o productivitate maxima o sa ai nevoie de 10 angajati sau 20 in functie de ramura aleasa, orice alt numar de angajati nu aduce randament maximal, deci va trebui sa depui efort pentru a mentine constant un numar de 10/20 angajati la firma ta.

6. Vanzarea. Tot ceea ce produci trebuie vandut. Pentru a face acest lucru in prealabil se consulta MARKETPLACE ramura aferenta produselor tale. Trebuie avut in vedere in stabilirea pretului si VAT , taxa care se duce la stat. Pentru a avea succes pretul de vanzare TREBUIE sa acopere TOATE COSTURILE.

7. Calitatea companiei. (Numarul de stele al produsului) Aceasta influentea in mod direct pretul produsului finit. De stiu ca upgradarea la un nivel superior costa gold. Prin infiintare compania are un nivel minimal (1), pentru trecerea la nivelul 2 se plateste 20 gold, pentru nivelul 3 50gold, pentru 4 100 gold, respectiv 200gold pentru ultimul nivel. Downgrade-ul (scaderea nivelului) returneaza jumatate din suma investita pentru crestere.

8. Foarte important pentru companiile din LAND. Acestea trebuiesc plasate in zone cu resurse HIGH, in cel mai rau caz MEDIUM. NICIODATA sa nu creezi companie din domeniul land intr-o zona fara resurse a domeniului de activitate.

9. Companiile se impart in 3 mari categorii : Manufacturing (FOOD,GIFT,WEAPON si MOVING TICKETS), Land/raw materials (GRAIN,DIAMONDS,IRON, OIL si WOOD), Constructions (HOUSE,DEFENSE SYSTEM si HOSPITAL). Acestea reprezinta si skill-urile viitorilor angajati.

10. Daca regiunea in care ai compania e cucerita de o alta tara, licenta pentru tara respectiva (devenita posesoarea regiunii acum) costa doar 5 gold. Lucru avantajos in regiunile care-si schimba proprietarii des, deasemenea iti pastrezi angajatii si acestia vor lucra si vor fi platiti in moneda stabilita la angajare.

11. Fiti atenti la aliantele si situatia politica/economica a tarilor pentru care vreti sa cumparati licente. O tara nu are resurse, cucereste o regiune cu resurse si imediat va creste taxele de import. Trebuie asumate riscuri mari atunci cand luati licente.

12. Pe o piata de resurse matura pur si simplu nu se poate concura cu firmele de calitate mare. O firma de q1 e o investitie proasta, in orice ramura de raw. Piata matura – grau Romania. Piata imatura/nedezvoltata – iron Romania. Care poate deveni saturata daca, de exemplu, am recuceri Podolia.

13. Pentru o mai usoara administrare se pot folosi urmatoarele TOOLS-uri

http://www.egobba.de/company.htm

http://ereptools.pl/
http://erepublik.ws/
http://www.aviecreative.com/egovernment/


Mai puteti gasi acest tutorial aici: http://eromania.wordpress.com/tutoriale/

belzebut cel crunt si Hlavasca,
Ministerul Educatiei