Vergiler [Eğitim Makaleleri Serisi] #6

Day 4,319, 12:02 Published in Turkey USA by H3LL b0Y
Merhaba arkadaşlar

Eğitim makaleleri serimize devam ediyoruz. Serinin 6. makalesi olan bu makalemizde vergilerden bahsedeceğim.

Önceki makalelerime aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Verimlilik Hesapları [Eğitim Makaleleri Serisi] #1

Residence (Konut) Nedir, Ne İşe Yarar? [Eğitim Makaleleri Serisi] #2

Holdingler ile ilgili her şey...[Eğitim Makaleleri Serisi] #3

Şirketler ile ilgili her şey...[Eğitim Makaleleri Serisi] #4

Prestij Puanı & Haftalık Yarışma Ödülleri [Eğitim Makaleleri Serisi] #5



Ülkeler, topladıkları vergiler yoluyla gelir elde etmektedir. Bu gelirler 3 farklı vergi türünden sağlanmaktadır:

- Çalışma Vergisi ( Work Tax )

- İthalat Vergisi ( Import Tax )

- KDV ( VAT )



1- ÇALIŞMA VERGİSİ ( WORK TAX ) NEDİR?

Çalışma vergisi iki farklı kanaldan toplanmaktadır.

Birincisi; maaş karşılığı çalıştığınız bir işte meclisin belirlediği oranda kesilen vergidir.



Bu örnek görselde brüt maaş 1360 cc iken, brüt maaş üzerinden kesilen %1'lik vergi söz konusudur.

İkincisi; şirketlerinizde menajer olarak çalıştığınızda meclisin belirlediği oranda kesilen vergidir. Bu vergi her şirketten ayrı ayrı kesilir. Dolayısıyla şirket sayınız arttıkça ödeyeceğiniz vergi de artış gösterir. Verginin hesaplanması aşağıdaki formül aracılığıyla yapılır:

Menajer Çalışma Vergisi = Ortalama maaş x Vergi Oranı

Ortalama maaş, ülkede son 30 günde ödenen maaşların ortalama değeridir. Ülkenin ekonomi sayfasında en alt kısımda güncel ortalama maaş verisi yer almaktadır.



2- İTHALAT VERGİSİ ( IMPORT TAX ) NEDİR?

İthalat vergisi, yabancı vatandaşların ülkemizin pazarında mal satmak için ödediği vergidir. Bu verginin yerel vatandaşlar için karşılığı KDV'dir.

İthalat vergileri meclis tarafından belirlenir. Oran artırıldığında ülke pazarında mal arzı düşer ve fiyatlar artış trendi izleyebilir. Azaltıldığında ise tam tersinin yaşanması muhtemeldir.

Ancak oyunda tüm ülkelerde tek bir para birimi ( yani CC ) geçerli olduğu için, bu verginin yüksek tutulması mantıklı değildir. Zira yerel pazarda pahalı olan ürünün aynısı, aynı para birimiyle farklı bir ülkenin pazarından temin edilebilecektir. Bu da ülke için gereksiz gelir kaybı anlamına gelmektedir.



Bu görselde dikdörtgen içine alınan satışlar, ithalat vergisine tabi olan satışları göstermektedir.


3- KDV ( VAT ) NEDİR?

KDV -yani katma değer vergisi- ülke pazarında yerel vatandaşların mal satmak için ödediği vergidir. Yukarıdaki başlıkta aynı verginin yabancılar için uygulanan versiyonuna ithalat vergisi adı verildiğini belirtmiştik.

KDV meclis tarafından belirlenir. Oran artırıldığında ülke pazarında satışa sunulan mallar üzerinde maliyet etkisi artar ve enflasyonist etki yaratabilir. Azaltıldığında ise tersi durum yaşanır.

Aynı ithalat vergisinde olduğu gibi, bu vergileri de yüksek tutmanın bir mantığı yoktur. Çünkü ortak olan para birimi sayesinde, oyuncular mallarını ucuz olan bir ülkeden kolaylıkla ikame edebilecektir.

NOT: Gerek ithalat vergisi, gerekse KDV oranı strateji ile ilgili söylediklerim, algısını vergisi takip eden ve hesabını bilenler için geçerlidir. Pazarda rastgele alım satım yapan kişiler ya da dinamiklere haiz olmayan beybiler, vergi oranları artırıldığında mallarını ucuz olan farklı ülkelerden temin etmek yerine yüksek vergilerle temin etmeye devam edebilirler. Yani diyeceğim o ki, hesapsız kitapsız iş yapmayalım 🙂


Vergilerle ilgili tüm detaylar, ülkenin ekonomi sayfasında aşağıdaki görselde olduğu gibi yer almaktadır.



Bu görsel üzerinden dikkatinizi çekmek istediğim bazı noktalar var:

- Çalışma vergisi ( work tax ) hariç, her sektör ayrı ayrı vergilendirilmektedir. Çalışma vergisinde belirlenen bir oran tüm sektörler için geçerli olurken; ithalat ya da katma değer vergisi sektörler bazında farklı oranlarda düzenlenebilmektedir.

- Hammadde sektörleri, KDV'den muaftır. Ancak yerel pazar dışında satış yaparsanız ithalat vergisini ödemek durumundasınız.


ÜLKELERİN VERGİ GELİRLERİ

Ülkeler sadece bu makalede açıkladığımız 3 vergi çeşidinden gelir elde etmezler. Aynı zamanda hazine bağışları, madalya vergileri, işgal altında tutulan ülkelerden elde edilen vergi gelirleri gibi gelirler söz konusudur.

Bunlarla ilgili verilere ülkenin ekonomi sayfasındaki vergi geliri bölümünden ulaşabilirsiniz. Bu bölümde son 60 güne ait veriler günlük olarak hem tablo hem de grafik olarak yer almaktadır.


Makaleye sağlamış olduğu katkıdan dolayı RyzanOrion'a teşekkürü bir borç bilirim.

Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle o/