Parametri: intamplare sau creatie?

Day 4,146, 12:48 Published in Romania Georgia by dan quijote

Una din întrebările fundamentale in ce privește elumea este: “Întâmplare sau creatie?” (“intelligent design” suna mai bine)

Știința zice ca cel mai probabil lumea a apărut ca urmare a unui mare bang (big bang) acum vreo 14 miliarde de ani. Ei bine, se pare ca am câștigat la loterie. Big bangul a fost caracterizat de o serie de parametri. Fiecare parametru e ca un număr extras la o extragere de numere la loterie: e posibil sa ia un număr foarte mare de valori dar o singura valoare e câștigătoare. Ei bine, big bangul nostru a fost perfect. De exemplu, daca bangul era un pic mai puternic, nu s-ar mai fi putut forma planetele, ar fi fost ca o explozie care doar creste si creste. Daca ar fi fost un pic mai slab, materia s-ar fi prabusit inapoi in singularitatea din care a plecat. A avut exact puterea necesara ca elumea pe care o știm sa poată sa apară.

E asta un indiciu clar ca elumea a fost creată? Ca nu e doar o întâmplare ca suntem aici? Raspunsul pare sa fie: nu. Cel mai probabil au fost multe multe banguri. E normal ca unul din ele sa aibă fix parametrii necesari. Ca atunci când lași o maimuța sa apese la intamplare tastele pana scrie opera completa a lui Eminescu. In cele din urma o sa o scrie, trebuie doar sa avem răbdare.

Bun, putem spune ca era inevitabil sa câștigam la loteria big-bang-ului. La fel cum e inevitabil ca maimuța sa scrie Luceafarul. Dar ce ne facem dacă am mai castigat inca o loterie? Ce ne facem dacă legile care guvernează civilizația umana (“psiho-istoria” cum ar zice Hari Seldon) au alt set de parametri, la fel de bine tunat ca setul de parametri al big-bang-ului? Cred ca singura explicație in cazul asta rămâne creația inteligenta. Dacă in cazul big bang-ului maimuța a avut o infinitate de foi pe care sa scrie, in cazul civilizației umane, maimuța are o singura foaie de hârtie pe care poate scrie. Nu o sa scrie nici o poezie.

Și parametrii care descriu civilizația umana sunt si ei numeroși, pot lua multe valori, dar se pare ca au exact valorile necesare.

Sa luăm de exemplu cartea “Factfulness” al lui Hans Rosling. Conține foarte multe date concrete despre lumea în care trăim. De exemplu, populația lumii. Impresia generala era ca ne îndreptăm către un dezastru pentru ca populația lumii tot creste in ritm accelerat, în timp ce planeta rămâne aceeași. Fals. Nu mai e cazul: ritmul de creștere este foarte încetinit. Media la nivel mondial este de 2.5 copii / femeie. Fata de peste 5 acum 50 de ani. O scădere impresionanta. De ce nu se mai fac copii ca înainte? Cum am evitat o creștere a populației care ar fi dus la o catastrofă? Prin ieșirea din sărăcie lucie. Accesul la educație de baza, la servicii medicale de baza, la un loc de munca care sa pună ceva hrănitor pe masa și un acoperiș deasupra capului. Același scenariu s-a repetat pe toate continentele, cu toate rasele și toate religiile. Dezastrul pare evitat iar cauza pare un parametru al civilizației umane care are fix valoarea câștigătoare.

Impresia mea, pur subiectiva, este ca omenirea are multi astfel de parametri aleși perfect. Un alt exemplu ar putea fi legat de nivelul nostru de organizare, care e într-un echilibru foarte fragil intre dictatura și anarhie. Istoria omenirii este abia la început, lucrurile or sa fie mai clare peste câteva sute de ani. Dar e mai mult decat posibil ca cea mai logica, științifică explicație să fie cea a creației inteligente.