Descoperirea ignorantei

Day 3,782, 14:16 Published in Romania Georgia by dan quijote

Vorbeam in articolul trecut despre revolutia agricola, trecerea de la societati de vanatori-culegatori la societati agrare. Unii comentatori au asociat revolutia agricola cu evolutia tehnologica. Atat timp cat oamenii stateau in padure si cautau fructe de cules si animale de vanat nu ar fi putut sa dezvolte unelte si tehnologii noi. Ideea nu e neaparat gresita, dar are unele limitari. De exemplu, au trecut aproape 10.000 dupa revolutia agricola in care tehnologia a avansat in pas de melc.

De exemplu, bat pariu ca nu putini din cei care citesc randurile astea au vazut sau chiar folosit un plug tras de cal sau boi (da, si cel care scrie randurile astea 🙂 ). Ia uitati ce desenau egiptenii acum 3000 de ani:



Si pictura nu e dintr-un brevet de inventie 🙂.

Deci chiar daca revolutia agricola a fost necesara pentru declansarea revolutiei tehnologice si industriale in care traim, cu siguranta nu a fost suficienta. Timp de multe mii de ani oamenii au folosit aceleasi tehnologii facand eventual niste modificari minore, gen trecerea de la Dacia 1300 la 1310 si apoi la bordul CN.

Si apoi, cam pe la 1500 a inceput nebunia. S-au descoperit continente noi, s-au descoperit materiale noi, s-au descoperit moduri de productie noi. Nebunia asta a inceput intr-o parte din lume relativ inapoiata la vremea aceea (PIB-ul Europei era pitic pe langa cel al Chinei sau Indiei iar aztecii/inca/mayasii au avut de suferit din cauza europenilor inca de la prima intalnire: din cauza mirosului). Bun, si acum dupa astia 500 de ani nebuni coltul asta de lume si-a impus viziunea si valorile peste tot: si chinezii si americanii si indienii si australienii au sisteme politice democratice si sisteme economice capitaliste sau comuniste (toate inventii europene).

Nu exista o parere unanim acceptata despre motivele care au permis o asemenea evolutie. E clar ca au fost o serie de factori (nu se poate reduce la o singura cauza) si ca acesti factori s-au influentat si potentat reciproc. Se vorbeste in general de imperialismul, capitalism si stiinta.

Totusi, o schimbare extrem de importanta s-a facut in mentalitatea oamenilor. Pana pe la 1500 oamenii credeau ca le stiu pe toate. Si daca era ceva ce nu stiau, nu era imporant si nu se merita sa isi bata capul. Primele universitati se infiintasera de cateva sute de ani, dar rolul lor nu era de a avansa frontiera cunoasterii ca acum, si doar sa conserve cunoasterea. Sa impiedice pierderea ei. Principala activitate in universitati era copierea de texte vechi.

Abia in secolul XVI incep oamenii sa accepte ca poate nu le stiau pe toate. Incep sa accepte ca lumea poate fi altfel decat si-au imaginat ei pana atunci. La asta ma refer cu titlul: descoperirea ignorantei. Dar e extrem de greu. E mult mai confortabil pentru o persoana sa lucreze cu adevaruri batute in cuie decat cu dileme si intrebari.

Luati de exemplu harta de mai jos:


E o harta a lumii facuta in Europa pe la 1459. E plina de detalii, chiar si in locuri despre care europenii nu cunosteau absolut nimic, cum ar fi sudul Africii. Cine a desenat harta cu siguranta nu si-a acceptat ignoranta. Si aceasi idee se transmite si celui care priveste harta. Le stim pe toate. Si unde nu stim, punem ceva la intamplare si ne prefacem ca stim. Nu are nici un sens sa incerci sa descoperi ceva nou.

Iata acum o alta harta:

E plina de locuri goale. Oamenii accepta ca nu stiu toata harta lumii. Spre deosebire de prima harta, a doua invita privitorul sa se urce pe vas si exploreze lumea. Si multi au facut-o si au completat harta.

Si apropos, se zice America, nu Columbia. Columb a "descoperit" continentul dar a crezut ca e Indonezia. Amerigo nu a descoperit continentul, dar a crezut ca e un continent nou. A crezut ca oamenii ignorau exista unui intreg continent.