10 cele mai frumoase locuri din județul Cluj

Day 4,098, 11:50 Published in Romania Republic of Moldova by crismblog00

Așezat în centrul regiunii istorice Transilvania, județul Cluj este unul foarte important din punct de vedere economic, cultural și social și are reședința de județ la Cluj-Napoca (care poate fi considerat și capitala Transilvaniei). Este înconjurat de județele Sălaj, Maramureș, Bistrița Năsăud, Mureș, Alba și Bihor. Numele județului provine din cuvântul „clus” din limba latină, care înseamnă „închis” și se referă la faptul că este așezat între dealuri și munții Apuseni. Dacă treci prin vizită pe la Cluj, trebuie să vizitezi măcar câteva dintre locurile pe care ți le propun în cele ce urmează.

Salina Turda



Cel mai cunoscut obiectiv turistic din județ, vizitat de peste 2,5 milioane de turiști din lumea întreagă de când aceasta a intrat în circuitul turistic, în anul 1992. Cu toate acestea, cel mai mare număr de vizitatori ai salinei a fost înregistrat după modernizarea recentă a acesteia, prin accesarea de fonduri europene, în 2009-2010. În prezent, salina este un monument istoric al județului și o oază de relaxare pentru turiști, aceștia putând să se plimbe cu barca pe lacul din salină, să joace bowling, să urce în caruselul Roata Mare, să viziteze altarul sau minele de sare. Intrarea se face pe baza unui bilet care valorează 20 lei pentru adulți și permite intrarea pentru o zi în salină, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reduceri. În interior însă se pot percepe taxe suplimentare pentru închirierea bărcuțelor, carusel sau alte activități. Salina se află în municipiul Turda, iar dacă ajungeți acolo, vă recomand să nu plecați fără să vizitați și băile sărate, ruinele cetății Potaissa a legiunii a V-a Macedonica și cele ale cetății medievale Turda, mormântul lui Mihai Viteazul sau Grădina Zoologică.

Cheile Turzii



Rămâi tot în zona Turda, dacă ești iubitor de natură, ca să te bucuri de Cheile Turzii, formate prin erodarea calcarului jurasic. Cheile au o lungime de 1.270 m și o înălțime maximă de 200 m și sunt străbătute de pârâul Hășdate. Monumentul naturii a fost inclus pe lista patrimoniului UNESCO, pentru că este unul dintre cele mai importante monumente ale naturii din zonă. În Cheile Turzii s-au format mai bine de 60 de peșteri, majoritatea dintre acestea cu lungimi de sub 20 m, însă cea mai lungă are 120 m. În Cheile Turzii s-a construit și o cabană cu aspect medieval.

Zona a fost numită rezervație naturală datorită celor peste 1.000 de specii de plante (printre care și usturoiul sălbatic) și în jur de 67 specii de animale, incluzând căprioare, nevăstuici, vulpi, mistreți, iepuri, jderi și altele.

Lacul Tarnița



Lacul Tarnița este unul artificial, de acumulare, format în urma construirii unui baraj în anul 1974, baraj care măsoară 97 m înălțime și 237 m lungime. Este localizat între localitățile Mărișel, Gilău și Râșca. Lacul, întins pe o suprafață de 8 km și cu o adâncime maximă de 70 m, este deschis turiștilor pentru sporturi precum pescuitul, ski-ul nautic, jetski, înot sau plimbări cu barca. În zonă se organizează și evenimente sportive și concursuri.

Castelul Banffy din Bonțida



Castelul din satul Bonțida a fost construit în anul 1437, urmând să fie modificat până în anul 1890. Castelul este unul dintre multele care au aparținut familiei Banffy, familie maghiară nobiliară din Transilvania. Stilul arhitectural inițial era cel renascentist, însă modificările ulterioare au fost făcute în stil baroc și romantic. După ce ultimul proprietar a decedat în anul 1950, castelul Banffy din Bonțida a fost folosit de comuniști ca Cooperativă Agricolă de Producție, care a dus la degradarea intensă a clădirilor. Ulterior, clădirea a rămas în paragină până recent când a intrat în renovări. Datorită stadiului puternic de degradare, a fost inclusă pe lista celor 100 cele mai periclitate situri din lume, în anul 2000. În 2009, contesa Banffy Katalin, proprietarul actual al clădirii a semnat un contract concesional prin care permite reabilitarea castelului de către fundația Transylvania Trust.

Începând cu 2013, la castelul Banffy din Bonțida este organizat anual festivalul de muzică EDM (Electronic Dance Music) Electric Castle. Festivalul a câștigat prestigiu foarte rapid pe scena europeană, fiind nominalizat la două categorii din cadrul Premiilor Festivalurilor Europene. O parte din profitul realizat anual de festival, este donat fondului pentru restaurarea monumentului istoric.

Alte castele și clădiri aparținând acestei familii se găsesc în județ, în localitățile Gilău (Castelul Wass – Banffy), Luncani (Castelul Kemeny – Banffy), Răscruci și Borșa, dar și în Cluj-Napoca (Palatul Banffy).

Parcul Național Apuseni



Parcul Național Apuseni este considerat o arie protejată, de interes național, datorită unor factori precum peisajul, speciile de plante și animale existente aici și datorită structurilor geologice prezente. Acesta se întinde pe raza a trei județe, Cluj, Bihor și Alba. În interiorul parcului există multe zone de interes pentru ecoturiști, principala fiind Zona Padiș, aflată la întâlnirea celor 3 județe. Printre animalele care trăiesc în Parcul Național Apuseni se numără și câteva specii aflate în pericol de dispariție, specii precum ursul brun sau vidra.

Cascada Vălul Miresei



Cascada Răchițele, denumită în popor Vălul Miresei, este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Se află în comuna Mărgău din județul Cluj și măsoară 30 m în înălțime. În timpul iernii, apa îngheață, creând mediul perfect pentru cățărări. Numele din popor, Vălul Miresei, provine din asemănarea pe care căderea apei o are cu vălul unei mirese și există o legendă potrivit căreia o mireasă ar fi căzut de pe stâncă, iar voalul acesteia s-ar fi agățat de stânci. Nuntașii s-ar fi adunat acolo să o plângă, iar lacrimile acestora s-ar fi transformat în cascadă. Cascada face parte din Parcul Național Apuseni.

Valea Drăganului și barajul Drăgan



Construit în 1987, barajul Drăgan este unul dintre cele mai spectaculoase din țară, datorită terenului stâncos pe care a fost făcut. Are o lungime de 424 m și o înălțime de 120 m. Barajul este construit pe râul Drăgan și se află în apropierea localității Valea Drăganului. Înălțarea barajului a dus la crearea unui lac de acumulare, populat cu pești precum păstrăv sau clean, care contribuie la frumusețea locului. Peisajul din zonă este incredibil și merită vizitat, deși trebuie să aveți grijă, nu este permisă oprirea cu mașina pe baraj pentru a face poze. În apropiere de Valea Drăganului puteți vizita și ruinele Cetății Bologa.

Laguna albastră



Lacul din comuna Aghireșu s-a format în mod natural, într-un crater rezultat din excavările de caolin din zonă, datorită ploii și a unor izvoare subterane. Culoarea albastră a apei este dată de sedimente, iar frumusețea zonei este datorată și stufărișului format pe marginea lacului, dar și a stâncilor săpate de ploaie. În anul 1995 balta a secat datorită unor lucrări făcute în zonă, însă, din fericire, aceasta s-a format din nou, cu aceeaşi frumusețe. Zona nu este amenajată turistic și nu este semnalizată, însă dacă ajungi pe acolo, merită să faci o oprire să o vizitezi.

Beliș – Fântânele



Stațiunea și lacul de acumulare se află în apropierea comunei Beliș, însă se află pe teritoriul comunei Râșca. Lacul de acumulare s-a format după construirea barajului între anii 1970-1974. Lacul a inundat teritoriul unor sate din comună, forțând sătenii să se mute mai în deal, aceștia fiind nevoiți să mute inclusiv cimitirul. În lac există clădirea fostei biserici din satul Giurcuța de Jos, care a rămas mărturie fostului sat și care poate fi văzută în zilele caniculare de vară când nivelul apei scade foarte mult. Pe lângă priveliștea care te lasă fără suflare, la Beliș-Fântânele te poți bucura vara de activități turistice precum pescuitul sau înotul.

Cluj-Napoca



Pentru a vizita orașul Cluj-Napoca ai nevoie de cel puțin o zi întreagă. Ai de vizitat foarte multe obiective, de la Grădina Botanică – una dintre cele mai frumoase din țară, la diferitele biserici și catedrale (Catedrala Mitropoliei Ortodoxă; Biserica Sf. Mihail, Biserica Franciscană etc) și până la clădiri cu importanță istorică (Bastionul Croitorilor, Turnul Pompierilor, etc), piețe (Piața Muzeului, Piața Unirii, Piața Avram Iancu etc) sau case memoriale. De fapt, poți petrece chiar un întreg weekend vizitând Clujul.