1 aprilie - Ziua păcălelilor și Ziua Internațională a Păsărilor

Day 4,150, 01:11 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by crismblog00
De ce 1 aprilie e Ziua păcălelilor?

În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.

Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți "nebuni de aprilie", de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools' Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii.

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.

Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

Ziua Internațională a Păsărilor

Ziua Internațională a Păsărilor este celebrată în 1 Aprilie, deși această zi a intrat în memoria colectivă ca fiind o zi a păcălelilor. Pentru iubitorii de păsări și ornitologi această zi reprezintă Ziua Internațională a Păsărilor.

Această zi este, anual, marcată în cadrul programului UNESCO „Omul și biosfera”, neîntâmplator fiind celebrată în Aprilie. La 1 aprilie 1906 a fost semnată Convenția Internațională pentru Protecția Păsărilor, unul din primele documente ecologice.

Ziua Păsărilor nu semnifică doar celebrarea semnării Convenției, cât și perioada de migrare a păsărilor din iarnă spre primăvară. Primul eveniment ecologic al lunii aprilie, cu o istorie centenară, are, invariabil, ca scop să educe noua generație spre a iubi și a avea grijă de păsările sălbatice.

Din cele aproximativ 100.000 păsări din lume avifauna din România include un total de 383 specii, dintre care o specie a fost introdusă de oameni și alte 10 specii enumerate se găsesc accidental în România și nu sunt incluse în numărul total al speciilor. 12 specii sunt amenințate la nivel global.

În România, această sărbătoare își are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, fiind sărbătorită, mai ales, în școli. Elevii instalau în acea zi sau în duminica apropiată cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii. Această tradiție a fost reînviată în 1993 de Societatea Ornitologică Română. Din luna martie a anului 1994, Ziua Păsărilor este sărbătorită în fiecare an în România.

De-a lungul anilor, păsările au fost sursă de inspirație pentru cântăreți, pictori, scriitori, filme, bijutieri și chiar și pentru construcția avioanelor. Conform unui articol publicat pe www.green-report.ro Wei Shyy, șeful Departamentului de Inginerie Aerospațială și autorul lucrării „The Aerodinamics of Low Reynolds Number Flyers” declara: „Păsările, cu siguranță, au niște proprietăți mecanice variate pe care noi, încă, nu le-am incorporat în inginerie. Nu numai că sunt mai ușoare, dar au mult mai multe structuri adaptive și capabilități de integrare a aerodinamicii în formele aripilor și a corpului, care se schimbă mereu. Păsările au capabilități incredibile de a rămâne intacte prin vânt, ploi și ninsori.”

„Din punctul de vedere-al aerului,/soarele-i un aer plin de păsări,/aripă în aripă zbătând./Oamenii sunt păsări nemaiîntâlnite,/cu aripi crescute înlăuntru,/care bat plutind, planând,/într-un aer mai curat – care e gândul!” – „Lauda Omului” Nichita Stănescu.

„Există o legendă despre o pasăre care cântă o singură dată în viață, mai dulce decât orice altă vietate de pe fața pământului. Din momentul în care își părăsește cuibul, caută un copac cu spini și nu-și găsește odihna până nu-l află. Apoi, cântând printre ramurile sălbatice, ea se aruncă singură în spinul cel mai lung și cel mai ascuțit. Și, în extazul morții, ea se înalță deasupra proprii agonii, scoțând un tril mai dulce decât al privighetorii sau al ciocârliei. Un cântec al cărui preț suprem este însăși existența. Întreaga lume înmărmurește ascultându-l și Dumnezeu, în Paradisul său, zâmbește. Pentru că ceea ce este mai bun în viața noastră se obține cu prețul unei dureri existențiale or, cel puțin, așa spune legenda…” – poveste relatată în Pasărea Spin, film de succes al anilor ’80, în rolul principal fiind Richard Chamberlain.