Yeni Sistemin Olası Etkileri - Analiz

Day 1,305, 12:55 Published in Turkey Turkey by Efesli

Merhaba,

Herkesin bildiği gibi artık "ekmek yeme hakkı" gün dönümünde değil, hakkınızı kullandıktan sonra her 6 saatte bir yenileniyor. Eski sistemde, (daha önceden değiştirilen üretim formüllerinin de etkisiyle) inanılmaz bir üretim patlaması olmuştu. Nitekim, adminin "bot" hamlesine rağmen piyasalarda fiyatlar dip yapmıştı. Şimdi ise durum bir miktar düzelme eğilimleri gösteriyor. Bu makaleyi hemen o gün açmak yerine, gözlemlediğim 1-2 tepki ve değişimi de ortaya koyarak yazmak istedim.



Oyuncuların, değişikliklerin yapıldığı saatlerde inanılmaz bir talep yaratmasına burada girmeyeceğim; ama yeni sistemin tüketimi artıracağı aşikar. Fakat çok az oyuncu günde 4 kez tüm ekmek hakkını tüketebilir. (En ileri seviyede +100 Health Building + 5* Town Center ile 600*4=2400 sağlıklık ekmek hakkı.) Bu ekmek hakkı konusunda, adminin üretim seviyelerini silmesi ve 13 Guru altı ile 13 Guru üstünü bıçak gibi ayırıp ona göre dağıtım yapması (Health Building kısmında özellikle) çok ayrı bir sorun ve bu sorunu çözmektense 6 saat kuralını getirdiler.



Ancak bu durum uzun vadede sürekli olamaz. (Uzun vadede hepimiz öleceğiz! cCc Keynes cCc) Bunun iki nedeni var:
Birincisi, her ne kadar maaşlar belli bir yükseliş yaşıyorsa da, çoğu oyuncununu alım gücü bunu karşılamaya yetmez. (Ekmeğin yanında silah maliyeti de önemli.)
İkincisi ise, kaç kişi 6 saatte bir ekmek hakkını kullanmak için bilgisayar başına geçer bilemiyorum 😃



Şimdi, bu değişiklik yerel paraları ceteris paribus değerlendirme eğilimindedir. Çünkü sadece altın satın alıp savaşlarda altın kullanan oyuncular bile, piyasada ekstradan belli bir ekmek ve silah (özellikle q5 silah) talebi yaratacak. Bu durum da, bu oyuncuların daha çok yerel paraya ihtiyaç duyması anlamına gelir. Yerel para ihtiyacını da altın satarak / yerel para satın alarak karşılayabilirler, bu da yerel para talebinin artması üzerinden altını biraz ucuzlaştırabilir. Fakat burada da bir takım sorunlar var:

1. Yine de Yerel paraların değer kazanması gerçekten çok zor.
Ör: 1 altın = 342 TRY. 1 TRY = 0,003 altın. Ters kurun 0.004'e kırılması için 1 altın 333 TRY'nin altına inmeli, hatta 300'ün de altına ve daha fazlası burada direnç göstermesi gereklidir. (Bu açıdan kur yönetimi hamlelerinde kullanılan beklentiler gerçekten önemli.)

2. "Altın yakanlar zaten çok zengin, kendi ürettiklerini yerler." mantığı oluşabilir. Evet böyle bir durum var. Fakat, bu oyuncular bu üretimi eskiden de yapıyorlardı, yani ekstra büyük yatırımlar olmadığı sürece üretim seviyesi belli. Ayrıca bazı yüksek str'li bazı oyuncuların çok fazla şirketi olmayabiliyor. Nitekim paralı askerler, bu işten karlı çıkabilir. 🙂 Pratikte de, günde 4 kez ekmek hakkıyla vurma potansiyeli olan yüksek str'li arkadaşların BH olmaları daha da kolaylaştı.



3. "Fiyatlar artıyor ve TRY değer kazanıyorsa, herkes yatırım yapar." tezi de ortaya sürülebilir. Burası sorunlu, çünkü özellikle silah piyasasında q5 silahın ayrıcalığı sayesinde "ya q5 ya hiç" durumu mevcut. (Büyük ekmek hakkı ile kısmen bu durum değişebilirse de, yine de ya q5 ya hiç mantığı sürer bence.) O yüzden mantıklı yatırım q5 şirket olur ki, bu da oldukça pahalı.

4. "Peki bot ne olacak?" Bot, gayet görünen bir el olarak (piyasalarda görünmez elin dengeyi düzenlediği filan yoktur, inanmayın! 🙂 ) piyasadan ciddi ürün çekiyordu. Hangi ürünleri çektiği piyasalara göre değişiklik gösteriyordu. Aynen gerçek hayattaki sorun gibi, buradaki "el" de piyasaları düzenlemek gibi bir başarıya ulaşamadı.
Bence, bot kısa vadede kapanmayacak. Çünkü platonun üretim formülleri - tüketim eğilimleri vs. gibi konularda oturup hesap yaptığını hiç sanmıyorum ve bu şartlarda üretim hala çok fazla ve bu üretim fazlalığında fiyatlar asla eskisi kadar olmasa da çok büyük bir pik yapmayacak.

5. "Bot var diye ithalat vergilerini artırın diye bas bas bağırdınız! Şimdi ne olacak?" Olacağı şu, bot konusunda gözlem yapmak lazım ve botun alım fiyatındaki değişimlere göre ve dış oyuncuların ilgisine göre vergilerde indirime gidilebilir. Zaten devletin ciddi bir TRY ihtiyacı yok. Ama devletin TRY talebi yaratma misyonunu bırakmaması lazım. Bütün para piyasaları çok sığ ve TRY piyasası nispi olarak bence iyi bir seviyede. O yüzden ipleri bırakmamak lazım.



6. Ne olursa olsun, e-Türkiye ekonomisi gerek nüfusu - aktif oyuncu sayısı ve gerekse üretim bonusları ile göreceli olarak iyi bir konumdadır ve bunu korumamız gereklidir. (Bölge kaybetmemek için artık daha çok dikkat gerekli.)

7. Özet: Bu oyun çok net olarak gösterdi ki, çok uzun vadeli planlar yapmayın, adminlerin ufacık bir hamlesi bile planlarınızı tümüyle değiştirebilir. Paranızın ve altınlarınızın kıymetini bilin.

Saygılar, selamlar.