Fond on/off

Join the new world

 
eRepublik - Online Strategy Game

Habemus Papam

1,941 jour, 03:17 Published in Slovenia Slovénie de Pannek

Kot je vsem (bolj kot ne) znano, so včeraj pristaši rimokatoliške Cerkve dobili novega voditelja. Zakaj pišem v tretji osebi in ne prvi? Ker nisem veren. Sem ateist, a spoštujem vsakega, ki je veren in ima drugačna prepričanja kot jaz.

Vseeno pa ne razumem vse te evforije okrog izvolitve novega papeža. Poln trg sv. Marka, čakanje na nekaj besed »namestnika Boga«. Če je papež res tak namestnik Boga, zakaj potem potrebuje potrditev 115 (tu nekje) kardinalov? Torej to pomeni, da je bilo zadnja dva dni v Vatikanu zbranih vsaj 100 potencialnih namestnikov Boga? Če je to res, zakaj še vedno toliko revščine na svetu, ko pa imamo toliko posameznikov, ki očitno niso enaki nam navadnim ljudem in imajo potencialno moč, da kaj spremenijo?

Ko smo že pri revščini...samo pomislite, koliko lačnih ust v Afriki in drugod po svetu bi lahko nahranili, če bi prodali kakšno sveto relikvijo v lasti Cerkve? Koliko spodobnih bivališč zgradili? Že samo s prodajo papeževe tiare, škofovske palice ali česarkoli že bi lahko marsikaj na svetu spremenili. Cerkev na žalost dandanes deluje čisto drugače oz. celo v totalnem nasprotju z Jezusovimi nauki, na katerih bi naj temeljila. Odlična slika spodaj.Poleg tega vera uči (kolikor je meni znano), da moramo spoštovati vse ljudi, tudi drugače misleče. Zakaj potem toliko sovraštva do drugače mislečih (homoseksualcev in podobno)?Nov papež je torej Argentinec, nadel si je ime Frančišek. Nomen est omen. Ime je znamenje. Po površnem background branju o sv. Frančišku mi je najbolj v oči padlo, da se je kot mladenič zelo rad zabaval in da je šele kasneje spoznal svojo pravo življenjsko poslanstvo. Naj bi bil tudi dober biznismen. Kako prikladno.


To bi bilo vse. Ponavljam: to je samo moje osebno gledanje na to stvar, spoštujem VSA drugačna mnenja in prepričanja. Tako da upam, da ne bo kakšnih zamer. 😉 Komentarji so zaželjeni, debata dobrodošla. 🙂

 

Commentaires

Tittannos
Tittannos 1,941 jour, 04:53

(mene tudi boli za religije, ampak...)

Kaj boš pa naredil, če boš za en dan nahranil vse reveže na sveti?
En dan bodo siti, pol pa spet lačni naprej.
V revnih deželah je treba sistemsko it na osnovne pogoje. (šola, industializacija, delovni stroji, masovno pridelovanje hrane itd...)

Religija pa je pač fenomen, kot je recimo nogomet.
Naj mi nekdo reče, da je ena oseba vredna 30 milionov € na leto, zato da žogo brca?!
Svet ima tolko od papeža, tolko kot od najboljšega nogometaša. NIČ

Pannek
Pannek 1,941 jour, 05:18

Imaš popolnoma prav. Saj ne pravim, da bi se poskušalo pomagat samo en dan. Ampak dejstvo je, da bi Cerkev lahko storila dosti dosti več, kot pa samo govorila, kako je treba vsakemu pomagat. Cerkev ima ogromno bogastva, ki bi ga lahko smotrno uporabljala.
Tudi glede nogometa se strinjam. Dejstvo je, da so nogometaši totalno preplačani za to, kar počnejo (pa sem velik nogometni fan). Ni več to to, kar je bilo, kot sem tudi opisal malo v mojem prejšnjem članku.

Tittannos
Tittannos 1,941 jour, 05:46

Drugeče cerkev kr pomaga, samo folk tega ne ve. Sam sem zvedel to, ko so bili eni kolegi v celinski afriki, ko so humanitarni projekt delali. (če želiš lahko malo prebereš http://odprava-malavi2010.blogspot.com/).

Pannek
Pannek 1,941 jour, 06:07

Vseeno je te pomoči s strani bogatih premalo na žalost.

Sem te že mislil malo povprašat o tej odpravi, ker sklepam, da si iz medicinske fakultete. Mislim, da sem celo točno o tej odpravi leta 2010 (ali pa 2009) poslušal predstavitev študentov medicinske na moji srednji šoli, ki sem jo takrat obiskoval (srednja zdravstvena). Super stvar, občudujem ljudi, ki se spustijo v to, tudi jaz bi se tega udeležil če bi imel vse možnosti : )

Siberian Husky
Siberian Husky 1,942 jour, 07:13

sicer nisem linka prebral, ampak predvidevam, da so ti tvoji kolegi zrihtali 90% stvari, ostalih 10% pa je pomagal en duhovnik/misionar/..., ki naredi ogromno za ljudi v afriki, cerkev kot institucija pa mu mogoce nameni drobtinice (ce mu jih sploh).
Glede na to kaj cerkev ima so bolj skrti, kot vsi skoti in gorenjci skupaj, doloceni misionarji pa bi se ledvice prodali, da bi pomagali...ni to zasluga cerkve, da so eni tako dobri.

Siberian Husky
Siberian Husky 1,942 jour, 07:08

Kak te sploh lahko primerjas nogometsa in papeza??? Nogometas je tak dalec prisel s svojim trudom (trening, trening, trening, pa recimo se da ima odlicne predispozicije), papezev trening pa se sestoji iz branja in fopanja folka.

Od najbpljsega nogometasa mas nekaj...od lepe igre, motivacija za otroke, da bi s dosti treninga postali tako dobri (sicer v 99.99% samo sanje, ampak sanje rabimo)...kolko otrok si pa zeli da bi postal papez ko bo vlki ??? : D
Slabo primerjavo si izbral.

Tittannos
Tittannos 1,942 jour, 07:57

Primerjal sem efekt dobrega nogometaša v primerjavi s papežem.
Pa če si priznaš, sem kar dobro primerjavo dal.
Folk, ki je nafopan (ali spran) iz strani religije, ima tudi 'sanje' o nebesih, tak kot imajo vsi mali fuzbalerčki, ki so v lokalnih klubih.

Siberian Husky
Siberian Husky 1,942 jour, 13:52

Ne...se vedno ne vidim kak je to lahko dobra primerjava. Sportnika primerjat s papezom....nope nikak ne vidim.

Samo od milijon malih fuzbalerckov (sportnikov) bo nekaterim uspelo....od miljion folka ki sanjajo o nebesih pa ne bo nobenemu : D

Pannek 1,941 jour, 06:06

Commentaire supprimé

AnonSi93 1,941 jour, 11:08

Commentaire supprimé

AnonSi93
AnonSi93 1,941 jour, 11:08

Papež 'ma vas rad, še posebej vaše otroke

Hojc
Hojc 1,942 jour, 03:39

tale druga je zanimiva 🙂
v+s

Drugakava
Drugakava 1,946 jour, 07:12

Navedno delno drži,saj kdor ima moralno oblast je po eni strani logično, da ima tudi materialno... (pa nisem rimokatolik)

 
Publier ton commentaire

Qu'est-ce ?

Vous êtes en train de lire un article écrit par un citoyen d'eRepublik, un jeu de stratégie multijoueur immersif où l'on retrouve des pays réels. Créez votre propre personnage pour aider votre pays à atteindre la gloire et devenez un héros de guerre, un grand journaliste ou un magnat de la finance.