Dünyanın İlk Uçan Dairesi!

Day 3,444, 11:42 Published in Turkey Turkey by AkinciFerik
Makaleye geçmeden onçe abone değilseniz abone olursanız sevinirim.

İngiliz Demiryolları, 1960'ların sonunda Charles Osmond Frederick isimli mühendisi bir kaldırma platformu tasarlaması için işe aldı.

Bu basit planı gerçekleştirmek için işe koyulan Frederick'in icadın ileride neye evrileceğinden haberi yoktu. Aradan birkaç yıl geçtikten sonra Frederick'in tasarımı onlarca yolcu taşıma kapasitesine sahip, lazerle tetiklenen bir füzyon motoruyla çalışan ve yapay yerçekimi kullanan bir uçan daireye dönüşecek, 21 Mart 1973'te İngiliz Patent Ofisi'nden dünyanın ilk uçan dairesi olarak onay alacaktı.

O zamanlar gerçeğe dönüştürülmesi mümkün olmasa da, tasarım hiç de imkânsız olmayan bir çalışma prensibine sahipti.

Güç kaynağı olarak düşünülen hidrojenin, uçan dairenin alt kısmında bulunan manyetik hızlandırıcı sistemine çok küçük miktarlarda enjekte edilmesi, burada bulunan yüksek enerjili lazerlerin ise hidrojen atomlarını ışık hızına mümkün olduğunca yaklaştırarak çarpıştırması tasarlanmıştı. Böylece çarpışan atomlardan bir kısmı nükleer füzyona girecek ve helyum üretmeye başlarak uçan daireye enerji sağlayacaktı.

Uçan dairenin 60 yolcu kapasiteli olması planlanıyordu.
Tasarımlarda geminin üst kısmının yuvarlak, tek bir alandan oluşması planlanıyor, bu alanın ortasında büyük bir kolon, çevresinde ise yolcu koltuklarının bulunması düşünülüyordu.

Uçan dairenin aynı zamanda yapay yerçekimi kullanması tasarlanmıştı.

Uzun süre yerçekimsiz ortamda kalmanın yolcuların sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı düşünüldüğü için, gemide o zamanlar mümkün olmayan bir başka teknolojinin daha kullanılması düşünülmüştü: yapay yerçekimi. Bu düşüncenin o zamanlar için hayata geçirilmesi imkânsızdı ve nasıl mümkün olabileceğiyle ilgili pek çok teori mevcuttu; ancak konunun bugün kullandığımız uzay araçlarında bile büyük bir sorun olduğunu düşündüğümüz zaman, atılan bu ilk adım yine de oldukça kıymetli.

Bonus
Peki Frederick'in bu hayali gelecekte hayata geçirilebilir mi? Fikrinizi yorumlar kısmında belirtin.

Hazırlayan

Yayımcı

Kardeş Gazete
Büyük Gazete


Sevdigiyseniz bağış yapmayı ve vote atmayı unutmayın