Alternatif Bir Yaşam Mümkünmü ?

Day 2,163, 01:18 Published in Turkey Turkey by Zealotry


Ülkemizde bir nükleer santralin yapımının sürdüğü diğer ikisininde ihalesinin arifesinde altertanif enerjiyle ilgili bişeyler karalamak istedim,

Avrupanın rüzgar ve güneş potansiyeli olarak zirvede olan ülkemizde rüzgar enerjisi toplam ihtiyacımızın yüzde birini bile karşılamıyor.

Yapılan santraller var , hatta sağda solda sanki alternatif enerjiye büyük yatırımlar yapılıyor gibi lanse ediliyor. Fakat bunlar özel sektörün kurduğu ,yüksek fiyatta devlete elektrik sattığı göstermelik küçük çaplı santreller.

Güneş enerjisi de bireysel kullanıcıların küçük çaplı projelerinden ibaret.
Geridönüşüm santrellerini veya diğer alternatifleri olmadığı için saymıyorum bile

Bu makalede Dünyada öne çıkan alternatif enerji santrallerini tanıtmak istedim:




İspanya [Sevilla]:

Solar Power Tower



İspanya’nın Sevilla kentinde Andalusi’nin ovalarında kurulu Gemasolar güneş enerjisi santrali, 7/24 elektrik üretimi yapabilme özelliğiyle dünyada bir ilk.

Her biri 120 metre kare büyüklüğünde 2,600 güneş panelinden oluşan enerji santrali, 480 dönüm arazi üzerinde kurulu. santralin ana özelliği, dünyanın gece ve gündüz elektrik üreten tek santrali olması, santraldeki çalışma sistemini şöyle özetleyebiliriz :

Buradaki mekanizma çok basit... Paneller, güneş ışınlarını kuleye iletiyor. Burada, ışınların Dünya’ya ulaştıkları enerji bin kat daha yoğun olarak elde ediliyor.”

Enerji, 500 dereceden daha yüksek sıcaklıkta erimiş tuzla dolu depolarda saklanıyor. Tuz, elektrik üreten türbinlerin dönmesi için buharın ortaya çıkmasında kullanılıyor. Gemasolar’ı diğer güneş enerji santrallerinden farklı kılan, enerji depolama kapasitesi. Santral, gün içinde elde ettiği enerjiyi kullanarak gece boyu elektrik üretimine devam edebiliyor.

İspanyanın geliştirdiği güneş kuleleri gerçekten muhteşem bir proje




Thanet Açık Deniz Rüzgâr Projesi (İngiltere )



Thanet Açık Deniz Rüzgâr Projesi

Karada Thanet'ten daha büyük rüzgâr çiftlikleri olmasına rağmen, Thanet en büyük açık deniz rüzgâr çiftliğidir. Bu projede, karadan 12 km uzaklıkta, ortalama 20 m derinlikte 100 adet Vestas rüzgâr türbini kullanılmaktadır.

İsveçli firma Vattenfall tarafından yapılan ve yönetilen proje 240.000 eve yeterli gücü sağlamaktadır.

102 türbine sahip ve toplam kapasitesi 367.2 MW olan Walney rüzgar çiftliği yılda zamanla 320 bin konuta elektrik sağlama kapasitesine sahip olacak.

İngiltere'de halen 12'si denizde olmak üzere, 262 rüzgar enerjisi santrali var.

Toplam 1909 türbine sahip olan santraller İskoçya'daki tüm hanelerin enerji ihtiyacını karşılayabilecek kadar enerji üretiyor.




Danimarka (Anholt Offshore Rüzgar Santrali)

Anholt Offshore Project


Danimarka'nın en büyük offshore rüzgar güç santrali sayılan tesis 4 Eylül 2013 tarihinde açıldı. Santralde tam 111 tane 400 MW güç üreten rüzgar türbini bulunuyor. Bu projede, her biri 3,6 MW gücünde olan 120 metre rotor çapına sahip rüzgar türbinleri kullanıldı.

111 adet rüzgar türbini kurularak üretilecek olan 400 MW elektrik gücü ile Danimarka'da, ülke içi güç talebinin dörtte biri yani 400.000 hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacaktır.




Fransa [Carnet Sahası, Alstom projesi]



Dünyanın En Büyük Rüzgar Türbini

6 MW Haliade 150 modeli rüzgar türbini, 2015 yılına kadar Fransa kıyıları açıklarında 3 GW Güce sahip rüzgar türbini kurulumunun yapılması amacıyla Temmuz 2011'de Fransa hükümeti tarafından bir proje geliştirildi.

Alstom, deniz ortamının neden olduğu ciddi sorunların üstesinden gelmek amacıyla, offshore rüzgarın rekabet gücünü arttırmak için basit, sağlam ve etkili bir 6 MW’lık rüzgar türbini geliştirdi. Basit bir yapıya sahip olan bu rüzgar türbini servis ve bakım maliyetlerinin düşürülmesi amacı ile dişli kutusuz olarak ve sabit mıknatıslı bir jeneratörle çalışacak. Sağlam bir yapıya sahip olan Haliade 150 Alstom PURE TORQUER teknolojisi ile donatıldı.

Bu teknoloji, rüzgardaki istenmeyen stres ve yükleri güvenli bir şekilde türbin kulesine yönlendirerek jeneratörü koruyor ve böylece performansı optimize ediyor. Son olarak, 150 m rotoru ile Haliade 150 (73.5m uzunluk ile dünyanın en uzun kanatlı türbini) daha fazla yük faktörü sağlayarak daha fazla verimlilik sunuyor.




Norveç (Klemetsrud Çöp santrali)



Oslo çöp santrali

Bu dev tesiste sadece Norveç'ten değil, İngiltere ve kimi diğer ülkelerden toplanan on binlece ton çöp bir araya geliyor.

Taşıyıcı bantlarda birbirinden ayrıştırılan çöplerin geri dönüşüme müsait olanları çıkartıldıktan sonra, kalan yığınlar yakılarak başkent Oslo'nun ısınma ve elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Enerjiye aktarılan çöp miktarı azımsanmayacak kadar çok. Yılda 300 bin tona ulaşıyor.

Santralden sorumlu yetkili Pal Mikkelsen, ''Dört ton çöpün enerjisi bir ton akaryakıta eşit.'' diyor; ''Bu, büyük bir potansiyel demek. Çöpün santrale taşınması için harcadığımız enerji ise çok cüzi bir miktar.''

Sıcak su ve elektrik

Bir ton akaryakıt, Oslo'da ortalama bir evin altı aylık ısınma ihtiyacını karşılayabiliyor.
Çöpü enerjiye dönüştürme süreci oldukça basit. Tonar tonar bir fırına bırakılan çöp, burada 850 dereceye varan sıcaklıkta yanıyor.

Geride kalan kül tabakasından çıkan metal parçaları -örneğin konserve kutuları ya da yatak yayları- geri dönüşüme gönderiliyor.

Yanan çöp, santraldeki su tanklarını kaynatıyor.

Çıkan buharın çalıştırdığı türbinler elektrik üretirken, kaynar su borularla Oslo'nun ev ve okullarına pompalanıyor.

Klemetsrud santrali tam kapasitede çalıştırılınca Oslo'daki bütün okulların ve 56 bin evin ısınma ve elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.


Dünyanın insana değer veren medeni ülkelerinden bi kaç proje gördünüz,
Sizce alternatif bir yaşam mümkünmü ?




Nükleer santralimis olursa bikere taramalı bomba yaparız ufff 🙁

Düzenleme : Zealotry