Τι γίνεται με τα issue ???

Day 915, 08:35 Published in Greece Greece by moican



Επειδή γίνεται πολύς ντόρος τον τελευταίο καιρό για το issue of grd αποφάσισα να γράψω το παρακάτω άρθρο για να βοηθήσω όσους δεν γνωρίζουν πως ακριβώς λειτουργεί (που ελπίζω να είναι κυρίως νέοι παίχτες). Δυστυχώς είναι ένα wall αλλά ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα δεν μπορεί να αναλυθεί σε λίγες γραμμές

Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα για να μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητό από τους αναγνώστες. Θεωρούμε ότι γίνεται ένα proposal για τύπωμα 100000 grd αντί 500 gold. Αυτή η τιμή μετατροπής (1 gold=200grd) είναι καθορισμένη από τους μηχανισμούς του παιχνιδιού και δεν επηρεάζεται καθόλου από τον πρόεδρο η τους βουλευτές.

Στην ουσία με το να τυπώσουμε grd κερδίζουμε φθηνό gold. Η πρακτική αυτήν του issue χρησιμοποιείτε από όλες τις χώρες για να μπορέσουν εύκολα και γρήγορα μα πάνω από όλα φθηνά να κερδίσουν αρκετά gold για τις ανάγκες τους. Έτσι λοιπόν με ένα απλό υπολογισμό μπορεί κανείς να δει πως αν μεταφέρουμε τα GRD στο monetary market μπορούμε να αντλήσουμε 3000 gold (η ισοτιμία της δραχμής τώρα είναι 1grd=0.03 gold) τα οποία θα μας έχουν κοστίσει μόνο 500. Η πρακτική αυτή φυσικά δεν είναι ελληνική πατέντα ούτε χρησιμοποιείτε μόνο στην e-Greece. Κυρίως οι ισχυρές χώρες την χρησιμοποιούν κατά κόρον όπως κάνεις μπορεί να διαπιστώσει από τα παρακάτω link
http://www.erepublik.com/en/Hungary/country-administration/5
http://www.erepublik.com/en/Spain/country-administration/1 (πολλαπλά issue )
http://www.erepublik.com/en/USA/country-administration/3 (επίσης πολλαπλά)

Φυσικά οι δραχμές που δημιουργούνται από ένα issue δεν θα μετατραπούν όλες στο ΜΜ. Αρκετές χρησιμοποιούνται στην χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας όπως ο εθνικός στρατός, οι ανάγκες του υπουργείου νέων παιχτών, κρατικές εταιρίες κτλ . Οπότε άλλο ένα πλεονέκτημα του issue είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης αλλά και επέκτασης καίριων λειτουργιών της χώρας.

Με τα παραπάνω κανείς θα μπορούσε να παρασυρθεί και να πει οκ γιατί τότε δεν κάνουμε κάθε μέρα από ένα issue και να έχουμε όσα χρήματα θέλουμε ?. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η μετατροπή των grd σε gold γίνεται μέσα από το ΜΜ. Μέσα στο ΜΜ ακολουθούνται οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης. Έτσι αν κανείς διοχετεύσει ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες grd σίγουρα η ζήτηση θα υπερκαλυφθεί και έτσι θα οδηγηθούμε σε πτώση της αξίας της δραχμής. Αυτό φυσικά θα έχει αρνητικές συνέπειες στην γενική οικονομία του κράτους (δεν προχωρώ σε μεγαλύτερη ανάλυση γιατί είναι μεγάλο θέμα). Οπότε το αυτονόητο είναι πως πρέπει να υπάρχει ένα διαχειριστής από το κράτος ο οποίος θα κατέχει τα μυστικά του ΜΜ και θα βρίσκεται αρκετό χρόνο μέσα στο παιχνίδι ώστε να χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο όπλο που του παρέχεται την μεγάλη ρευστότητα. Ανάλογα την ικανότητα του διαχειριστή αλλά και τις συνθήκες της αγοράς πρέπει να καθορίζεται και η συχνότητα του issue. Προσωπική εκτίμηση είναι πως αυτήν την στιγμή η χώρα άνετα μπορεί να κάνει χωρίς επιπτώσεις 2 issue (εξαιρείτε το issue για το περιβόητο ομόλογο το οποίο λογικά θα σταματήσει και επιτέλους αφού πλέον οι διαμάχες είναι καθημερινές ).






Όσοι αναφέρονται στην εσωτερική η πιο σωστά αγοραστική αξία του νομίσματος σίγουρα παρασύρονται από την RL. Δυστυχώς ίσως γίνω κουραστικός εδώ όμως δεν γίνεται να το εξηγήσω αλλιώς. Στην RL όταν κάποια χώρα προχωράει σε τύπωμα χρήματος αυτομάτως η αξία του νομίσματος πέφτει. Αυτό γίνεται κυρίως λόγω του χρέους η του δανεισμού που έχει μια χώρα έναντι 3 ων. Αυτός ο δανεισμός εκφράζεται σε σχέση νομίσματος (πχ USD/EURO). Έτσι για να μην χάνει ο δανειστής αγοραστική αξία υπάρχει ένας παγκόσμιος μηχανισμός ισοτιμιών στον οποίο καθορίζεται η ισοτιμία μεταξύ των νομισμάτων. Παλιότερα όταν υπήρχε το λεγόμενο gold-standard κάθε χώρα καθόριζε την αξία του νομίσματος της σε σχέση με τα αποθέματα χρυσού που είχε στα θησαυροφυλάκια της όμως πλέον αυτό δεν ισχύει και κάθε χώρα εκδίδει τραπεζογραμμάτια χωρίς να έχει το απαραίτητο απόθεμα χρυσού.
Στο erep τώρα η αξία του νομίσματος εκφράζεται ως προς το gold. Αυτό γίνεται διότι όλες οι λειτουργίες που αφορούν διεθνείς συμφωνίες γίνονται σε gold (MPP βασικά). Στο erep δεν υπάρχει επίσημος δανεισμός και όταν γίνονται συμφωνίες μεταξύ συμμάχων για δανεισμό πάλι αυτές γίνονται σε gold και όχι σε εθνικά νομίσματα. Με άλλα λόγια η αγοραστική ,εσωτερική, ονομαστική η όπως αλλιώς θέλετε αξία του νομίσματος καθορίζεται αυστηρά ως προς gold. Και φυσικά αυτό γίνεται μέσα από το MM κάθε χώρας. Με άλλα λόγια όταν τυπώνουμε χρήμα δεν ρίχνουμε αυτομάτως την ισοτιμία …αυτό θα γίνει αν κάποιος πάει και ρίξει ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες grd σε μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο ΜΜ.

Τονίζω πως αυτήν την στιγμή προσωπική εκτίμηση είναι πως η χώρα μπορεί να κάνει 2 issue (εξαιρείτε το ομόλογο λόγω ότι οι grd από εκεί δεν πάνε στο ΜΜ και αν πάνε , πάνε σταδιακά και σε μικρές ποσότητες, κακώς βέβαια μιας και το ομόλογο είναι καθαρά για τα έξοδα των στρατιωτών) χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στο νόμισμα.

Ζητώ συγνώμη από τους μυημένους για την απλότητα των αναλύσεων αλλά ήθελα να είναι όσο το δυνατών πιο κατανοητή για όλους. Ζητώ συγνώμη από αυτούς που δεν έχουν σχέση με τα οικονομικά που τους κούρασα αλλά ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο στην κατανόηση του issue.





Θα παρακαλούσα τα comments να αφορούν καθαρά τα issue για τις ανάγκες του κράτους και όχι του ομολόγου. Για το ομόλογο η κουβέντα είναι ξεχωριστή και πολύ μεγάλη και μπορεί να γίνει σε άλλο άρθρο Ευχαριστώ εκ των προτέρων. A κάντε και κανένα sub για τον κόπο μου 🙂