Παρόχθιο δάσος Αγίου Βαρνάβα

Day 1,984, 00:23 Published in Greece Greece by katsolinos

Παρόχθιο δάσος Αγίου Βαρνάβα
Ενα από τα τελευταία υδροχαρή δάση που απομένουν στον Αμβρακικό. Είναι μέρος ενός σημαντικού συμπλέγματος από φυσικούς οικότοπους στην παρόχθια ζώνη του Λούρου.



Το παρόχθιο δάσος του Αγίου Βαρνάβα είναι ένα σπουδαίο τμήμα της φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Το τοπίο του κάτω ρου του Λούρου βρίσκεται στην άκρη του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού και στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Δ.Ε. Λούρου. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει την εκτεταμένη ζώνη πλημμυρών του ποταμού Λούρου,της πηγές σκάλας, και το δάσος του Αγίου Βαρνάβα μαζί με τον ρύακα Ξηροπόταμο.

Είναι ένα ιερό άλσος που περιβάλλει τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βαρνάβα και σημαντικός βιότοπος που περιλαμβάνεται σε υγρότοπο διεθνούς σημασίας (περιοχή Ramsar), σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας, σε Τόπο Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου Natura 2000 και σε Εθνικό Πάρκο. Είναι θύλακας με σπάνιους οικότοπους παρόχθιων δασών και σύμπλεγμα ενδιαιτημάτων για σπάνια είδη φυτών και ζώων. Είναι προστατευόμενος χώρος δασικής αναψυχής και διεθνώς αναγνωρισμένη περιοχή αποκατάστασης του παρόχθιου δάσους.

Στην περιοχή θα συναντήσουμε μεταξύ άλλων ζώα όπως, Σαϊνια, Συκοφάγους, Νανοτσικλιτάρες, Σκαθάρια, Πεταλούδες, Λαφίτες και ψάρια των ελών όπως, ψευδοφόξινος και ζουρνάς. Φυτά όπως, φιδόχορτο, κισσός, σαμπούκος και κληματσίδα. Δέντρα όπως, νερόφραξος, σκλήθρο, ασημοϊτιά, φτελιά, πλάτανος, ποδισκοφόρος δρυς και ασημόλευκα.

Τα παρόχθια δάση είναι φυσικοί σχηματισμοί πολύ ευαίσθητοι στις κάθε είδους εξωτερικές επεμβάσεις, επηρεάζονται από μυριάδες φυσικούς παράγοντες αλλά και από τον άνθρωπο. Σήμερα είναι από τα πιό υποβαθμισμένα φυσικά οικοσυστήματα στην Ευρώπη, όπου έχει καταστραφεί πάνω από το 88% των πεδινών παρόχθιων δασών.

Στην Ελλάδα τα πεδινά παρόχθια δάση έχουν περιοριστεί σε στενές λωρίδες ή θύλακες. Όμως τα λίγα παρόχθια δάση που απομένουν έχουν οικολογική και πολιτισμική αξία δυσανάλογα μεγάλη για το μικρό τους μέγεθος. Είναι οάσεις ζωής και αξίζει να τα προστατεύσουμε και να τα αποκαταστήσουμε. Αλλά για να τα προστατεύσουμε στην πράξη πρέπει πρώτα να τα γνωρίσουμε...