Fond on/off

Join the new world

 
eRepublik - Online Strategy Game

МеС-Јануарско обраћање

1,887 jour, 18:04 Published in Serbia Serbie de Ministarstvo ekonomije Srbije
Поштовани грађани еСрбије у овоме члнку можете прочитати:

-Приходи на трезор е-Србије и утицај промјене пореских стопа на њега.
-Порески приходи знчајнијих земаља еСвијета.
-Формирање државних резерви
-Пословање државних оргова
-Приходи на трезор е-Србије и утицај промјене пореских стопа на њега.


Пад голда , цијене рада, као и цијене производа неминовно је довео до номиналног пада прилива средстава на трезор еСрбије.Након периода свакодневног пада прилива на трезор ово министарство је предложило промјене пореских стопа од којих су најзначајније:

-Повећање ПДВ-а на храну са 6% на 14 % , ова промјена је изврешена пажљивом анализом тржишта, а истовремено се водило рачуна да се не угрозе најмлађи играци. Пошто МоС врши свакодневне подjеле хљеба за играче до тридесетог нивоа.Сматрамо да најмлађи нису угрожени оваквом пореском политиком, а овом приликом их позивамо да буду корисници ове акције МоС-а сваку вече од 20 часова на каналу: #ebebe.

-Промјена минималне цијене рада са 5 на 10 динара.
Како је војска корисник огромне већине буџетских средстава, а успут речено ова промјена се односи само на новозапослене људе, сасвим је логично да ова промјена неће значајније утицати на функционисање војске а ствара се колико толико праведнији порески систем, с тим да војска и даље остаје готово искључиви кориснк средстава прикупљених путем пореза па заиста нема мјеста њиховом незадовољству овом одлуком.
Поред ових промјена, извршено је повећање пореза на плату са 10% на 12 %.Све детаље око прилива средстава на трезор можете пратити преко овога документа.

Као што се види са графикона, након пада прилива испод 30000 РСД дневно, промјене пореза су довеле до повећања прилива на преко 40000 РСД дневно.Иако је прошло можда исувише кратко вријеме од пореских промјена може се закључити да су релативно незнатна увећања пореза довела до номиналног повећања прилива од преко 30 %, што је за сада сасвим задовољавајући ефекат.


-Порески приходи знчајнијих земаља еСвијета:

Да би смо у потпуности схватили значај и висину наших пореских прихода неопходно је да се упоредимо са релевантним земљама е-свијета.
Приказ прилива средстава на трезоре неких од развијенијих земаља можете видjети на следећем графикону :
Све детаље око прилива средстава на трезорe можете пратити преко овога документа.

Овакву врсту праћења вршимо тек четири дана па је можда и рано за доношење закључака, али је сасвим јасно да бројност популације као и стабилност ресурса привлаче играче са економски јаким профилима, а самим тим и доносе повећање прихода држави, што доноси и јачање на војном плану.
Ко има новац има и војску, ко има војску има и ресурсе то је затворен круг, али и у томе кругу се мора водити рачуна о потрошњи.Она мора бити што је могуће рационалнија, што у нашем примјеру често и није био случај. Овај пут нећемо улазити у саму структуру потрошње државних средстава гдје се у потпуности финансира потрошња док се производњи не придаје значај, барем када је у питању усмјеравање државних средстава. Jедноставно неке ствари које су у старту постављене на погрешне основе готово је немогуће промјенити,али барем у постојећем систему је пожељно смањити потрошњу која је реално превисока.


-Формирање државних резерви:

Овај пројекат је замишљен тако да се сваки мјесец одваја 10% укупних државних прихода како би се од тих средстава формирале резерве које би држава користила у ванредним ситуацијама.
Средства би се пребацивала МеС-у, и временом би се дошло до зхаћајнијих средстава.
Наравно влада би у одређеним ситуацијама, када су јој средства неопходна имала могућност позајмице коју би након стицања могућности поново враћала овоме министарству.
Надамо се да ће доћи до реализације овога пројекта, као и да ће наредне владе наставити праксу, о детаљима спроводјења плана бићете обавјештавани путем ових новина.


-Пословање државних оргова:

Кретање курса је изразито неповољно за рад на ММ па је и приход организација занемарљив, курсна разлика готово да не постоји па је немогуће остварити било какву значајнију зараду овим путем.
Стање на организацијама можете видјети у следећој табели:Детаљнији приказ можете видјети у овоме документу.

Ако курс ускоро пробије границу од 333,33 рсд за један голд, или евентуално дође до слабљења валуте можемо очекивати значајнију зараду, у супротном остаје да чекамо боља времена за организације.
Сa поштовањем ваш МеС тим у саставу: eBora, Dark Ray, Dr Zivorad, Krle Krki и CRNI LOVAC.
 

Commentaires

Ministarstvo ekonomije Srbije
Ministarstvo ekonomije Srbije 1,887 jour, 18:14

МеС-Јануарско обраћање

http://www.erepublik.com/en/article/-1-2197262/1/20

Vladimir M. Vasiljevic
Vladimir M. Vasiljevic 1,887 jour, 18:30

op

Vladimir M. Vasiljevic
Vladimir M. Vasiljevic 1,887 jour, 18:30

prvi

PRC PRC PRC
PRC PRC PRC 1,887 jour, 18:32

Свака част о7

Gambino_SSSS
Gambino_SSSS 1,887 jour, 18:33

лепо

igajunior
igajunior 1,887 jour, 18:47

o7

MARESCOBAR
MARESCOBAR 1,887 jour, 18:47

o7

Don Lex
Don Lex 1,887 jour, 19:20

o/

malisasc
malisasc 1,887 jour, 20:27

o/

War3hous313
War3hous313 1,887 jour, 21:51

o7

SashaL
SashaL 1,887 jour, 22:04

o7 Bravo!

nikol000
nikol000 1,888 jour, 00:09

Bravo

Krapinac Bobi
Krapinac Bobi 1,888 jour, 01:02

o7

eBora
eBora 1,888 jour, 01:11

o7

POP  DJUJIC
POP DJUJIC 1,888 jour, 01:18

o7

Mucuchies
Mucuchies 1,888 jour, 01:45

Свака част о7

Nick Slaughter
Nick Slaughter 1,888 jour, 02:17

Dobra organizacija je pola posla ; )

Dark Ray
Dark Ray 1,888 jour, 02:38

o7

iKoren
iKoren 1,888 jour, 02:52

Uh odraće me ovi moji sad za plate! Kako da se branimo sad od pobuna u jedinicama? Svi će hteti dodatnih 5 rsd! xD

Lothron Junior
Lothron Junior 1,888 jour, 03:29

v38

Dobar tekst. Slavim danas, pa nemam vremena da pitam jos nesto sto me zanima, ali ovde ima par odgovora na neke dileme koje sam izneo pre neki dan u tekstu.

СВЕТСКА ИЛИ КРИЗА БЕРЗЕ: Скупље жваке од шкорпиона!
http://www.erepublik.com/en/article/-1-2196446/1/20

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan 1,888 jour, 03:56

Опет СЗР повећава порезе када је на власти, а кад су у опозицији смањују их на 1%.

eBora
eBora 1,888 jour, 04:37

Strahinjicu ajmo nesto konstruktivno da cujemo,
imas iskustava pa predlozi ideju
trolovanje ostavi za amatere

Markozlol
Markozlol 1,888 jour, 04:44

Страхињић ништа лоше није рекао, то је жива истина, жалосно али тако је......чак је нека странка написала и како би требало да се ради, тј да вам укаже колико није све што говорите тачно а и исправно, па сте масовно окупили људе и пријавили новински чланак како би сте склонили исти од јавности. Чињеница је да немате стручне људе и да сте спремни да радите против Србије ако је то у интересу ваших моћника.

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX 1,888 jour, 04:48

\o/

Marcus Nerva Traianus
Marcus Nerva Traianus 1,888 jour, 04:51

odlicno 🙂

CRNI LOVAC
CRNI LOVAC 1,888 jour, 04:53

Ovo ministarstvo je prije predsjednickih izbora dalo prijedloge poreskih mjera, tako da nema govora o obmani ljudi jer su jasno mogli da znaju na cemu su ako se nastavi kontinuitet vladavine trenutne koalicije.Ovo ministarstvo se ne bavi brisanjem bilo kakvih novinskih clanaka, i tu smo otvoreni i konstruktivni da saslusamo svaki ozbiljan prijedlog.
Kao sto se vidi poreske mjere su dovele do znacajnih povecanja prihoda, povecanje prihoda je (30-40)% a realno povecanje poreske opterecenosti nasih e-gradjana je minimalno.
Svako ko misli da moze bolje, neka iznese relevantne cinjece potkrepljene analizama pa da vidimo sta se moze poboljsati.

Bruxeles
Bruxeles 1,888 jour, 05:18

Bitno je da se radi i taj rad se mora pohvaliti. Naravno da je ulozeno i dosta truda.

o7

eBora
eBora 1,888 jour, 05:28

Sustina je da smo prilagodili poreze cinjnici da imamo 10/10 resusrsa
E sad kometar Strahinjica da kad nismo na vlasti vracamo poreze je tacno, ali razlog je takodje oprevdan, jer kad nismo na vlasti vi gubite regije i resuse pa se moraju i porezi smanjivati
Uporedite poreze sa zemljama koje imaju 10/10 resusrsa , dakle isto kao mi, pa cete videti da imamo fleksibilnije i za nijansu manje poreze kako bi privukli ljude da proizvode kod nas, da ih mi oporezujemo i naravno drzava ubere prihode... jedne uspesne vladavine zadnjih meseci

Milos1Djukic
Milos1Djukic 1,888 jour, 05:59

o7

Markozlol
Markozlol 1,888 jour, 06:34

Јесте и те приходе убирате већ месецима али суштина је и даље иста, народ је гладан, ви сте сити. Тренутно не може много да се уради, потражња је мала, понуда је велика, цене деривата падају, а падају и плате, и то ће ићи још више него што мислите. Једноставно много нас је.

Markozlol
Markozlol 1,888 jour, 06:37

Али опет и то на неки начин није лоше, плате ће бити 10 динара, а за динар ћеш купити ку7 тенк. Све је то тако конфузно и варљиво : ))

krunavise
krunavise 1,888 jour, 06:44

o7

CRNI LOVAC
CRNI LOVAC 1,888 jour, 06:46

@Markozlol
Prihode ubira drzava eSrbija, a ne mi kao pojedinci ili kao neki skup ljudi, a ostatak ne bih da predvidjam mozda admin izvrsi promjene pa sve krene u suprotnom smijeru od trenutnog.

Don Lex
Don Lex 1,888 jour, 07:01

Еј, много волим ове што причају како стављамо паре у свој џеп...
А друго, најлакше је критиковати, и тако сакупљати политичке поене, а теже радити...
Мени је више мука од рада у овој е-влади...А кад одрадиш посао, попљују те сви живи!

Markozlol
Markozlol 1,888 jour, 07:11

Ја уопште нисам пљувао по вама, већ сам рекао да немате довољно стручне људе а притом и активне који би могли да спрече даљи економски колапс. И додао да у (ПОЛИТИЧКИ МОЋНИЦИ) који стоје изнад вас убирају плодове. Лично немам ништа против вас, чак шта мислим да сте сасвим нормалне и разумне особе. А што се тиче политичких поена могу само да се насмејем, ја ово не говорим зарад политике, чак шта мој поглед на политичку сцену еСрбије је много другачији од свих странака заједно, па чак и моје странке (СРС).

CRNI LOVAC
CRNI LOVAC 1,888 jour, 07:16

Stav je ok ali trebalo bi i nesto konkretno iznijeti ovako je samo uopstena prica, a uopstenost vodi u demagogiju.
Koji aspekt ekenomske politike eSrbije mislis da je potrebno mijenjati, u kojoj zemlji je taj aspekt bolji nego u eSrbiji, ili zelis reci da nijedna zemlja nema dobre kadrove, ili pak da amin nema dovoljno strucne ljude ???

Iga mono
Iga mono 1,888 jour, 07:54

Бољи посао је одрадио децембарски МеС, само из разлога што се нису жалили на курс и правили су паре на ММ-у.

Немојте да кукате, посао опозиције је да кука а не власти! Још имате шансе да се поправите а када завршите са Јануаром онда ћемо да Вас оцјењујемо! Барем ја.

Markozlol
Markozlol 1,888 jour, 08:00

Мислим да је реткост наћи данас неког компетентног за вођу тима економске политике еСрбије, просто и једноставно за овакве послове треба имати стручност, а то подразумева универзитетску едукацију и искуство, основне ствари свако може да разуме и спроводи. Шта бих ја мењао? Мислим да нисам ни сам адекватно едукован да дајем савете што се тиче економске политике, али моје неко лично виђење је "купујмо домаће". Шта то значи, то значи дати шансу домаћим произвођачима, и затворити мало границе за стране "улагаче". Слободно тржиште и доводи до пропадања малих, док велики преживљавају. Админу овакво стање одговара, јер то значи куповина голда, како би се надоместио недостатак средства за даље напредовање појединца, те стога он неће интервенисати. еСрбија није мала земља, лоше економско стање код нас директно има утицај на цео свет, тренутно економски лидери по мени су еСрбија, еПољска, еСАД, еКина, еРусија, еБразил, еШпанија. Шта још може еСрбија да уради је да покупује тенкове који су сада јефтини, и да их врати на "јачу цену", тако директно може да утиче на развој. А домаћи произвођачи би требало да се уједине у неки синдикат, и да не крате једни друге (не спуштати цену, већ држати исту).

Markozlol
Markozlol 1,888 jour, 08:24

Само бих додао да ја чекам да падне цена још више за тенкове ку7, а то је неминовано, па ћу откупити позамашну количину и кад дође време зарадити на њима дупло 🙂

Rusofil74
Rusofil74 1,888 jour, 08:49

Sve je to lepo, ali zarade nigde 🙁
ne želim da pljujem niti da omalovažavam ikoga, ali me zanima zašto se ne podigne porez strancima koji ovde prodaju. Navodno zbog toga da bi cene bile manje i da svi imamo korist od toga. nešto mi ipak nije baš jasno
gledao sam cenu raw materijala za proizvodnju 20 kom opreme (oružja) i računica je sledeća:

za q1 treba odvojiti 8rsd za 20 proizvoda a na marketu se za iste te puce može dobici čak 3 rsd (-5rsd)
q2 raw košta 16rsd a na merketu se dobije čitavih 5rsd (-11rsd)
q3 raw 24rsd a za puce se dobije 8.8 rsd (-15,2rsd)
q4 raw 32rsd a od prodaje 19rsd (-13rsd)
q5 raw 40rsd ... puce 37.6 (-2,4rsd)
q6 raw 80rsd.... puce 68,8rsd (-11.2rsd)
q7 raw 160rsd...puce 181.8rsd (+21.8rsd)

ovde nisam računao plate već da se raw kupi preko marketa i nisam odbio tj dodao porez

ja kao i većina naših državljana nemam ni q6 ni q7 tenkaru, niti po 10 salpenterki ili gumara.
Kažete da je porez za strance mali kako bi nama bili dostupni tenkići po nižim cenama, ali meni se ni ne isplati da ih proizvodim jer sam u startu u minusu. Mislim da treba povećati porez na uvoz kako bi se naša proizvodnja pokrenula, jer se ovako pune džepovi "gastosa" koji su otišli preko, tamo prizvode puce i nama ih ovde daju po manjim cenama. Time direktno urušavate našu ekonomiju. Ajde onda lepo da svi rasturimo svoje firme i kupujemo od stranaca.

elminjo
elminjo 1,888 jour, 09:59

Svaka čast
\o/

SashaL
SashaL 1,888 jour, 10:05

o7

Ivana Ica
Ivana Ica 1,888 jour, 10:30

o7

choki 6
choki 6 1,888 jour, 10:47

o7

N3mesis
N3mesis 1,888 jour, 11:32

"Kruha i igara"

Kao prvo cestitke na lepom clanku. Vidim da se je MeS probudio od mrtvih. Vote i sub.
Kao drugo da i ja kazem nesto 😛

Seljacka zdrava pamet (kako kazu Slovenci) vam govori:
- povecanje VAT je "kraduckanje" naroda koji kupuje na marketu
- povecanje na prihod je opet "kraduckanje" naroda za dobrobit drzave.

"повећања прилива од преко 30 %, што је за сада сасвим задовољавајући ефекат."
- pa naravno, ako od nekog seljaka uzmes veci deo % pogace, imaces vise da jedes.. a seljak nek se ebe..

"Ко има новац има и војску, ко има војску има и ресурсе."
- Slazem se. To je jedna od osnova strategije. Ako narodu odgovara da ima jaku vojsku koja je na refundu i ima platu skoro istu kao veci deo ljudi koji nisu na refundu, onda je sve idealno..


Lepi pozdravi od gradjana eSrbije o/


@Goran: znaju oni dobro te racunice.. dzaba se mucis.

Маркозлол:
"Шта још може еСрбија да уради је да покупује тенкове који су сада јефтини, и да их врати на "јачу цену", тако директно може да утиче на развој. А домаћи произвођачи би требало да се уједине у неки синдикат, и да не крате једни друге (не спуштати цену, већ држати исту)."

@ Markozlol:
Imam takodje isto razmisljanje kao tvoje na ta problem vec dugo vreme, ali cekao sam nase gospodine da mrdnu sa radom i predloze resenja sa apelom (clankom). Treba i oni da opravdaju tu funkciju na koju sede 🙂
Da li se neko seca kada je bila cena Q1 = Q2 ??
е... pretopio sam 10G za RSD i pokupio SVE Q2 do odgovarajuce meni cene (racunajuci i gubitk na porez) i dobio veliki profit. Gledao sam posle kako je erep sistem dignuo minimalnu cenu Q2 na moju cenu. Kasnije kada nisam vise kupovao.. opet (normalno) pala cena..

CRNI LOVAC
CRNI LOVAC 1,888 jour, 11:39

@Iga mono N
Nema tu nikakvog kukanja, kur se takav kakav jeste i diktiraka admin ukljucivanjem bota, sa jedne ili druge strne u zavisnosti da li zeli da podize ili obara kurs, jednostavno raspolaze se sa nesto manje od 500k sto je trenutno oko 1,5k golda ako se kupe po 1rsd=0.003 golda, tj 333,33 dinara za jedan gold, a pogkledaj mm pa vidi za koliko se mogu prodati jednostavno su kursevi poravnati, pa ne postoji mogucnost zarade ovim putem, ali ako dodje do probijanja granice a trenutno stanje vodi ka tome stvorice se dobri uslovi za rad na mm.
@goran65
Sto se tice oruzja mi smo u potpunosti zatvoreno trziste, jer kome bi se isplatilo da spolja prodaje i placa taksu ako je nase trziste sa kako kazes niskim cijenama, pa kako bi se tek njemu isplatilo da placa sve poreze + import taksu ako se kako kazes ne isplati nasim ljudima sa 10/10, da rade bez te takse, jednostavno pogledaj market i vidjeces da na nasem marketu za oruzje nema ljudi sa stranim cs, a pogotovu ne sa najnizim cijenama, ako imas suprotne dokaze prilozi ih pa cemo djelovati.

CRNI LOVAC
CRNI LOVAC 1,888 jour, 11:48

@N3mesis
Ako bi kojim slucajem drzava intervenisala na trzistu tj marketu eSrbije i pokupovala proizvode, to bi samo otvorilo mogucnos svercerima da iz ostalih zemalja uvezu oruzje i prodaju ga na nasem trzistu(uporedi cijene na marketima relevantnih zemalja)sto bi ponovo vracalo cijenu nazad, i tako u nedogled
i omogucilo im da zaradjuju, ili mislis da pokupujemo cjelokupnu svijetsku proizvodnju, na zalost daleko smo mi od toga .
Ljudi problem je sto previdjate globalnu ekonomiju, kada bi nasim ljudimaa i ljudima koji mogu da prodaju na nasem marketu, bila zabranjena kupovina na stranim marketima onda bi prica imala smisla ali posto je to naravno nemoguce, prica je neostvarljiva.

N3mesis
N3mesis 1,888 jour, 12:00

Није тацно... остварлјиво је : Д

Подигнес импорт на 99% и не продавас ЦС странцима : Д

салим се... : )

Утицај на глобалну економију не моземо да имамо али могли би на домацем некако..
Поготово би морали играчи да ЗНАЈУ о ономе сто је Горан коментирао мало пре. Да се опамете.
Јер це висе зарадити ако продају "вепон рав" него пуце које продавају на маркету.

Ја например сам вец диссолвао 3 фирме и у једној не радим због тог проблема.

N3mesis
N3mesis 1,888 jour, 12:01

Гле.. мој лаптоп науцио цирилицу да писе : Д

heffe
heffe 1,888 jour, 12:05

o7

 
Publier ton commentaire

Qu'est-ce ?

Vous êtes en train de lire un article écrit par un citoyen d'eRepublik, un jeu de stratégie multijoueur immersif où l'on retrouve des pays réels. Créez votre propre personnage pour aider votre pays à atteindre la gloire et devenez un héros de guerre, un grand journaliste ou un magnat de la finance.