Fond on/off

Join the new world

 
eRepublik - Online Strategy Game

Газолижач

1,821 jour, 05:17 Published in Republic of Macedonia (FYROM) République de Macédoine (ARYM) de Mr maximuss


Лижењето газови е стара делатност на овие простори. Датира некаде од 6 - 7 век веднаш по населувањето на Словените на Балканскиот полуостров што го прави втор најстар занает веднаш после курвалукот.
Посериозно занимавање со оваа гранка е забележано за време на Турско каде што слободно можеме да кажеме дека газолижарството доживува ренесанса.
За време на Балканските војни и Првата светска војна газолижарството од непознати причини почнува да стагнира но веќе за време на Втората светска војна ќе продолжи да се развива по нагорна линија а подем ќе доживее по ослободувањето кога се забележани и првите професионални лижачи на газови.
По осамостујувањето на Македонија Газолижарството е општо прифатено кај народот и се смета за нормална работа и слободно можеме да кажеме дека прераснува во движење.
Газолижач не се станува преку ноќ, тоа не се учи, нема школо за тоа, едноставно тој така се раѓа тоа е вродено, може само да се досоврши тоест да се доразвие талентот.
Според најновите истражувања во најголем процент тоа е наследно, но како се развила оваа генетска мутација не е познато. Науката нема одговор на тоа.
Газолижач лесно можете да препознаете. У разговор со него он се сложува со све, све нешто клима со глава никад не е против не се конфротира со никого.
Од друга страна пак ако до вчера ве фалел веќе следниот момент може да ве оцрни све зависи од тоа како му налага моментната ситуација. И секако по јазикот рапав е и подолг за нијанса отколку кај нормалниот човек и да не заборавам да споменам дека е побрз односно можат да излижат газ со таква брзина без да примети особата на кого му е лижен газот.
Слично како и масоните и газолижачите си имаат свои ложи и може да ги поделиме на неколку вида и подвидови. Ќе се задржам само на поважните видови.
Првиот вид е “Неамбициозен газолижач - чирак„ - тој го лиже газот на својот предпоставен и се задоволува само со пофални зборови за своето ангажирање у фирмата, политичка партија и слично... и со понекое место у управен одбор.
Вториот вид е “Полуамбициозен газолижач - Приправник„ - тој освен што го лиже газот на својот предпоставен ги лиже и газовите на соработниците и конкурентите на својот предпоставен бидејќи се надева дека ќе му притребаат за понатамошно градење на кариерата. Врв на неговите амбиции е некое шефовско место по можност заменик директор у добростоечка фирма со странски капитал, пратеничко место или амбасадор.
И третиот вид над видовите е “Амбициозен газолижач - Мастер Дегри оф д Јуниверз, Мадафака - Насти санава бич„ - е тој брате мили лиже све живо и диво. Газовите на своите предпоставени на нивните соработници на соработниците од соработниците на своите предпоставени на нивните конкуренти на политичките истомисленици и на политичките неистомисленици на коалиционите партнери па дури и на оние што не се со него у коалиција за секој случај да не притреба некад, пошто он нема грижа на совест, ако дојде опозиција на власт он се префрла у нивни редови и таму продолжува со лижење на газови надевајќи се дека ќе оствари некој бенефит.
Инаку газолижачите имаат и свое мото кое гласи:
„Добриот јазик и железна врата отвара“.
Додека у време на СФРЈ мото им било:
„Врата се не отвара ако језик одмара“.
Али Македонските газолижачи по распадот на СФРЈ го усвоиле првоспомнатото за свое официјално мото.
Ако некој се препознае во текстов ме боли пенис.

 

Commentaires

Mr maximuss
Mr maximuss 1,821 jour, 05:21

За шаут
http://www.erepublik.com/en/article/-1-2156836/1/20
и дајте по некој воут

Mitko Makedonecot
Mitko Makedonecot 1,821 jour, 05:26

uuuuuu , deep shit maafaka......

Mr. Densisman
Mr. Densisman 1,821 jour, 05:33

Кој ќе се согласи дека текстов е навистина елоквентен и ќе стави SUB i VOTE е Газолижач ?

😃

sematika VS seki
sematika VS seki 1,821 jour, 06:04

да ти кажам јас лижам само сладолед а на некоја јака цура би лижел пи... друго не

Vipcho
Vipcho 1,821 jour, 08:19

и ти отиде со паметот...

Mc Lui
Mc Lui 1,821 jour, 09:52

Надолго и нашироко, ќе го прочитам попосле. Тогаш ќе дадам прав коментар а сега S+V

 
Publier ton commentaire

Qu'est-ce ?

Vous êtes en train de lire un article écrit par un citoyen d'eRepublik, un jeu de stratégie multijoueur immersif où l'on retrouve des pays réels. Créez votre propre personnage pour aider votre pays à atteindre la gloire et devenez un héros de guerre, un grand journaliste ou un magnat de la finance.