Περί κρατικοποίησης ο λόγος

Day 911, 21:43 Published in Greece Greece by Constantinos

Για να αποδείξω ότι ο Isamoral έχει δίκιο στο ότι έχω άποψη για όλα 😛

Πρώτα απ' όλα, για να μην ξεχάσουμε και τα ελληνικά μας, δεν πρόκειται περί κρατικοποίησης με την πραγματική έννοια του όρου. Όταν η κυριότητα των οργανισμών και των εταιρειών παραμένει σε ιδιώτες, δεν είναι κρατικοποίηση, τόσο απλά. Το σχόλιο δεν είναι για την ανακοίνωση της κυβέρνησης αλλά για άρθρα που παραδίδουν μαθήματα σχετικότητας. Δεν είμαι υπέρ ή κατά της κρατικοποίησης, με ενδιαφέρει βασικά να υπάρχει ένα σύστημα που λειτουργεί πρακτικά προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων, ανεξαρτήτως του αν ανήκει στο κράτος ή στις ιδιωτικές μονάδες.

Τα άρθρα της πρότασης σηκώνουν συζήτηση που δεν θα την κάνω από αυτό το άρθρο, θα πω απλώς ότι με τα περισσότερα συμφωνώ. Το πρόβλημα που παρουσιάζεται με αυτές τις αλλαγές είναι το πως θα βρεθούν τα κονδύλια. Η πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με αυτό είναι αρνητική και ελπίζω να αναθεωρήσει σύντομα.

Ο πρόεδρος σε σχόλιο του για την πρόταση παίρνει ως δεδομένο ότι τα έξοδα θα είναι αυξημένα για το κράτος. Η θέση των περισσότερων κομμάτων είναι προφανώς διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης. Εφόσον θεωρούμε ότι με το παρόν σύστημα υπάρχει κατασπατάληση, άμα περάσει ο οικονομικός έλεγχος στο κράτος όπως προνοεί η πρόταση με το νέο σύστημα αυτό το φαινόμενο θα εκλείψει, αφού θα δίνονται όσα είναι αναγκαία, όχι περισσότερα. Τα έξοδα θα είναι μικρότερα, όχι αυξημένα. Ένα όπλο που κοστίζει 0.25 δραχμές να παραχθεί θα κοστίζει στο κράτος 0.25 δραχμές, δεν θα επιδοτείται στις 4 δραχμές.

Εφόσον ο πρόεδρος λοιπόν θεωρεί ότι τα έξοδα θα είναι αυξημένα, προτείνει αύξηση και των φόρων ώστε να αντεπεξέλθουμε. Σύμφωνα με τα παραδείγματα των χωρών που παρουσίασε, μιλάμε για μία σημαντική αύξηση του φόρου εισοδήματος κατά 5%-7% και πιθανώς μία μικρή αύξηση και του ΦΠΑ. Έχω αιτιολογήσει και στο παρελθόν την άποψη μου για τον φόρο εισοδήματος, έχει διαμορφωθεί έτσι η κατάσταση που πλέον τον πληρώνει μόνο μία μικρή μειοψηφία, να σηκώσει ακόμα περισσότερο από το βάρος του κρατικού προϋπολογισμού αυτή η μειοψηφία θα είναι εντελώς άδικο. Μία μικρή αύξηση του ΦΠΑ για κάποια περίοδο και για πραγματικές ανάγκες θα μπορούσε να συζητηθεί, αλλά αυτές οι ανάγκες δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με αυτή την πρόταση που κατατέθηκε.

Δεκτή λοιπόν και ας προχωρήσει η πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση, τουλάχιστον ως μία καλύτερη εναλλακτική της υπάρχουσας κατάστασης, χωρίς όμως καμία αδικαιολόγητη αύξηση στους φόρους. Από εμένα θα υπερψηφιστεί στο "δημοψήφισμα" όπως και να έχει, αφού η οργάνωση του στρατού ανήκει μεν στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, αλλά η φορολογία είναι ευθύνη της -επόμενης- βουλής η οποία ελπίζω ότι θα σταθεί στο ύψος της.