[NC] Dış Politikamızdaki Sorunlar ve Çözümleri

Day 1,683, 08:50 Published in Turkey Turkey by J211


Türkiye'nin dış politikasına baktığımızda eRepublik'teki ülkelerin çoğundan daha hareketli ve karmaşık olduğunu görebiliriz. Aslında karmaşık olmasının sebebi her başkanın kendi çizgisinde ilerlemesinden kaynaklanmasıdır. Olması gereken de tek bir çizgi üzerinde, belirli bir politika izlenmesidir. Bu sebeptendir ki geçmişte bir çok hatalar yapılmış ve birçok kez eTürkiye yanlış politikaların sonucu saygınlığını yitirmiştir. Özellikle de yapılan anlaşmaların bozulması, bir kez ittifak değiştirip tekrar eski ittifaka geçmemiz dış politikamızı çok kötü etkilemiştir. (Daha önceki yazılarıma bir göz gezdirirseniz dış politikamızın kısa bir tarihini görebilirsiniz.). Birçok kez de ülkemizi istedikleri gibi kullanan, oyalayan müttefiklerimize karşı sessiz kalmamız bizi resmen bir piyon haline getirmiştir. Neyse ki çok cesur bir adım atarak Fatih. Sultan. Mehmet başkanlığı döneminde ülkeyi EDEN ittifakına üye yaparak bir nevi herkese gözdağı vermiş ve bizim ittifak değiştirmemiz dengelerin de değişmesine sebep olmuştur. Böylece doğru politikaların sonucu olarak eTürkiye'nin saygınlığı artmıştır.





Bizim sorunumuz yukarıda da belirttiğim gibi her gelen başkanın kendine göre bir dış politika belirlemesidir. Bu durumda sabit bir politikamız olmuyor ve sürekli değişken, istikrarsız bir durum ortaya çıkıyor. Aslında ortaya çıkan uluslararası sorunlarda hükumetin yapması gereken tüm partilerle bir görüşme ayarlayıp ortak karar sonucu hareket etmeleridir. Böylece, sonradan gelen hükumetler dış politikayı değiştirmek gibi bir adım atmayacaktır. Mesela şu anda İran'ın EDEN'e katılma isteği konusunda bu uygulanabilir. Bu konuda da Türkiye'nin sergilemesi gereken duruş bence İran'ın aleyhinde olmalıdır. 5-6 ay önce bize karşı aldıkları tavrın aynısını bugün biz onlara karşı almalıyız ve engellemek için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Tabi bunun için tüm eden ülkelerine kesin ve net bir tavır koyarak İran'ı hiçbir şekilde bu ittifakta görmek istemediğimizi her fırsatta söylemeliyiz. Net ve kesin bir duruş sergilemezsek yine başarısız oluruz ve yine birileri bizi ezmeye çalışırız. Altı ay önce EDEN'e geçerek ve İran'a saldırarak aldığımız tavrın arkasında durmamız şart, yoksa bizi kimse ciddiye almayacaktır. Kimse bize geçmişi unutmamız gerektiğini İran'la tekrar anlaşabileceğimizi söylemesin. İran gün gelecek yine arkadan vuracak, bize karşı tavır alacaktır.





Dış politikada ne olursa olsun yaptıklarımız arkasında her zaman durmamız gereklidir. Karşı tarafın bizi her zaman ciddiye alması için ve bir saygınlığımızın olması için kararlarımızdan geri dönmemeliyiz. Bu yaptığımız anlaşmalarda da geçerlidir. Bir anlaşma eğer imzalanmışsa bunun geri dönüşü yoktur. Eğer anlaşmayı bozan taraf olursak, bu bizim için kötü olur. Bu konuda önümüzde en son Bulgaristan örneği mevcuttur. Bildiğiniz gibi Bulgaristan anlaşmayı bozan taraf oldu. Bu diğer ülkelerin Bulgaristan'a olan güvenini, saygınlığını yitirmesine sebep oldu ve şu anda kötü bir izlenim bıraktılar. Geçmişte eTürkiye'de bu hataları yapmış ve adı uzun bir süre güvenilmez bir ülke olarak geçmiştir. Bu yüzden yapılan barış antlaşmaları çok büyük önem arz etmektedir. Bu antlaşmaları yapmadan önce her yönüyle düşünülmeli meclisin yanı sıra tüm partilerin yönetimleriyle görüşülmeli hatta referanduma bile gidilmelidir. Bunlar önceden yapılmazsa geri dönüşü ülkeye çok zarar verir.



Sonuç olarak dış politikada yapacaklarımız ülkemizin uluslararası arenadaki geleceğimizi belirleyecektir. Alınan bir tavır ve verilen bir kararın geri dönüşü bizim zararlı çıkmamıza sebep olur. Ülke olarak dış işlerinde güçlü olmak ve söz sahibi olmak istiyorsak bir duruşumuz olmalı ve bu duruştan hiçbir zaman vazgeçmemeliyiz. Bu yüzden dış politikada izleyeceğimiz yol hep birlikte önceden belirlenmelidir. Hükumetler gelip kendi istedikleri şekilde hareket edemezler, etmemeliler. Şimdiki başkan da, bundan sonra gelecek olan başkanlar da bunu akıllarından çıkarmamalılar.



SHOUT: Siz hala okumadınız mı?

http://www.erepublik.com/en/article/d-politikam-zdaki-sorunlar-ve-z-mleri-2071588/1/20