Tîrgul Lăpușna - Republica Moldova

Day 3,893, 04:34 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by visator

Buna ziua , dragi eRepublikani.



Lăpușna este un sat din Republica Moldova, în raionul Hîncești.
Recensămîntul din 2004 arată că aici locuiesc 6262 de suflete: moldoveni – procent predominant , bulgari, ucrainieni, ruși, găguzi( turci), țigani și alte etnii.
Lăpușna a fost menționat documentar în 1454. Este o localitate străveche situată în valea rîului Lăpușnița, afluent de stînga a Prutului.
Există un act domnesc( 1403- 1431) în care se vorbește despre rîul Lăpușna și mai multe sate așezate pe albia acestui rîu.
Săpăturile arheologice au demonstrat că pe locul Lăpușnei și al satului Rusca au existat așezări umane încă de la începutul Epocii Bronzului.
Din hrisovul ( act domnesc , din Evul Mediu, - titlu de proprietate sau privilegiu), de la 25 august 1454 aflăm că Petru Aron voievod dă un privilegiu Mînăstirii Moldovița prin care scutește de orice vamă trei care ale mînăstirii , care umblau prin țară “ după cumpărături de pește la Dunăre sau la Nistru ori la oricare bălți ” pentru care să nu plătească vamă “nici la Tîrgu Frumos , nici la Tîrgul Ieșilor și nici la Lăpușna”.
La 29 iunie 1456 , același domn acordă negustorilor din Liov ( Lvov ) privilegiu ca să plătească la Lăpușna numai 30 de groși pentru 12 cîntare de mărfuri aduse din ținuturile tătarilor și de asemenea să plătească la Lăpușna vama Cetății Albe pentru mărfurile ce nu trec prin acel Tîrg.
Pe la Lăpușna trecea o ramură a drumului comercial care lega centrele economince din Transilvania și Polonia cu orașele nord-pontice.
Tîrgul Lăpușna era loc de popas pentru negustori din diferite țări , aceștia plătind o sumă mică în afară de vama mare de la hotare.
După 1484, turcii ocupă Cetatea Albă și Chilia cu teritoriile aferente, în 1583 Bugeacul, unde îi așează pe tătari, hotarele Moldovei de Sud se mută mai la nord.
Lăpușna capătă importanță strategică economică și administrativă, cunoaște o înflorire economică deosebită.
Aici se întretăiau multe căi comerciale: drumul moldovenesc, drumul negustorilor ambulați care făceau legătura dintre centrele economice din nordul Moldovei cu cele din sudul țării și drumul peștelui dinspre bălțile Dunării și Prutului inferior, pe valea Lăpușnei ducea la Orhei și Hotin.
Tîrgul Lăpușna avea proprie administrație de șoltuz ( Titlu dat în Evul Mediu în Moldova cîrmuitorului unui oraș, care era ajutat de 6-12 pîrgari. Pîrgar - vătășel la primărie ( regionalism în vechea administrativă)), Consiliul pîrgarilor care întărea actele emise de Cancelaria orașului cu propriu sigiliu , pecetea tîrgului era o cruce în mijloc cu inscripția “Pecetea Lipoșne ” , vameșul de tîrg percepea vama mare a țării și vama mică ( locală).
În a 2 a jumătate a sec. XVII. lea năvălirea tătarilor pune în pericol Tîrgul Lăpușna și drumurile care treceau prin el.
Treptat Lăpușna decade , se deschide un alt drum comercial prin Chișinău spre Iași, Orhei, Hotin și Soroca.
În 1694, voievodul Constantin Duca face danie Mînăstirii Sfîntul Ioan Gură de Aur din Iași tot ce rămăsese din domeniul Tîrgului Lăpușna.

Date prelucrate din Moldoveni. MD și Dex