Rikastumisen ABC - 1/4: Monetary market - miten rahanvaihdolla tienaa? - Osa 1/2

Day 594, 00:15 Published in Finland South Korea by Master Of Brutality

[My apologies to English readers, this article series with step-by-step instructions on how to get filthy rich is entirely in Finnish.]


Artikkelisarjan osat:
1/4: Monetary Market - miten rahanvaihdolla tienaa? - Osa 1/2
1/4: Monetary Market - miten rahanvaihdolla tienaa? - Osa 2/2
2/4: Lainat ja talokauppa - miten toimia turvallisesti?
3/4: Companies for sale, kultakaivoksia alehintaan! - Osa 1/2
3/4: Companies for sale, kultakaivoksia alehintaan! - Osa 2/2
4/4: Yritystoiminta - suurilla panoksilla suuria voittoja.

Monetary market on varmasti monelle tuttu - vaihdetaan omaisuutta muodosta toiseen. Jos kuitenkin vaihtelet valuuttaa kullaksi ja takaisin alinomaa, päädyt lopulta nollille. Mihin se raha katoaa? Välittäjän taskuun. Tämä kaksiosainen artikkeli kertoo, kuinka muiden rahat päätyvät omaan taskuusi.

-*-*-*-*-

Sinulla on kenties noin 5-10 kultaa taskun pohjalla. Mitä sillä saa? Ei vielä paljon mitään. Oikeassa elämässä laittaisit kenties omaisuutesi pankkiin kasvamaan korkoa, tai kenties sijoittaisit rahastoon. eRepublikissa oikea paikka on valuuttamarkkinat, eikä tässä ole kyse mistään WinCapitasta.


eRepublikin valuuttamarkkinoilla on vähän rauhallisempaa

Valuuttamarkkinoilla toimimisessa ja tosielämän osakesijoittamisessa pätee samat lainalaisuudet:
-Sijoita vain kohteisiin, jotka tunnet.
-Älä koskaan sijoita enempää, kuin sinulla on varaa menettää.
-Salkun hajauttaminen vähentää riskejä
Kun pidät nämä seikat mielessä, kullalla keinottelu on melko turvallista puuhaa ja takkiin tulee hyvin harvoin, jollet ole uhkarohkea. Parhaiten valuutoilla keinottelu onnistuu, kun käyttörahaa on vähintään noin 10 kultaa arvosta. Itse taisin pyörittää rahanvaihtoa, kunnes rahaa oli noin 50-60 kultaa - jossain vaiheessa siihen vain kyllästyy ja siirtyy muihin tienauskeinoihin, eli artikkelisarjan seuraaviin osiin.

-*-*-*-*-

Perusohjeet

Kaikessa yksinkertaisuudessaan homma toimii niin, että aluksi tarkastellaan saman valuutan myynti- ja ostohinnat. Pelin määrittelemään recommended exchange rateen ei kannata kiinnittää mitään huomiota - kuten muutkin pelin talouslaskurit, tällä ei ole mitään merkitystä. Merkitystä on ainoastaan todellisilla osto- ja myyntitarjouksilla. Tätä kirjoittaessa Suomen markan, eli FIM alimmat osto- ja myyntitarjoukset ovat seuraavat:

1 FIM = 0.02 gold
1 gold = 52.98 FIM

Tästä voidaan todeta, että kurssit eivät vastaa täysin toisiaan - välissä on marginaalia (1 gold/0.02 gold/FIM=50 FIM). Tähän marginaaliin perustuu valuuttamarkkinoilla rikastuminen. Jos myyt kultaa markkinoilla hintaan 1 gold = 52.97 FIM ja joku ostaa kultasi tällä hinnalla, voit asettaa seuraavaksi 50 FIM myyntiin kurssilla 1 FIM = 0.02 gold, ja kun joku ostaa markkasi, sinulla on 1 kulta ja edellisestä myynnistä yli jääneet 2.97 FIM. Jos olet esimerkiksi 7 FIM palkalla töissä (josta veroa menee 1 FIM), olet tällä kaupalla tienannut puolet normaalisti käteen jäävästä rahasummasta. Kahdella kullalla olisitkin jo tienannut saman, mitä töissä.

-*-*-*-*-

Entäpä ne riskit?

Näinkin voi käydä

Jos olisit edellisessä esimerkissä laittanut kaikki taskussasi olevat 5 kultaa myyntiin ja myynyt ne hinnalla 51 FIM, olisit saanut 255 FIM. Sitten olisit laittanut 255 FIM myyntiin hinnalla 0.020, mutta et saisikaan niitä kaupaksi, koska valuuttakurssi syystä tai toisesta tippui 0.019:ään. Jos kurssilla 0.019 on myynnissä vain pieni määrä markkoja, saat todennäköisesti omasi myytyä kurssilla 0.020 myöhemmin. Sen sijaan, jos kurssi vakiintuukin 0.019:ään ja päätät muuttaa tarjoustasi kurssille 0.019, saatkin takaisin vain 4.845 kultaa - eli olet hävinnyt 0.155 kultaa! Toisaalta, jos kurssi nousisikin 0.021:een, saat myynnistä 255 FIM *0.021 gold/FIM = 5.355 gold eli olet tienannut 0.355 gold.

Muista tarkistaa, että olet oikeasti laittamassa myyntiin esim. 1 gold = 50 FIM, eikä vahingossa 1 gold = 0.021 FIM- näin käy hyvin helposti jos ei ole varovainen!

Varo poliittisia vallankaappauksia. Poliittinen vallankaappaus tarkoittaa maassa lähes aina sitä, että valuutan arvo romahtaa. Yritystoiminta maassa ei ehkä enää vihamielisten verojen takia kannata, palkkoja maksetaan kullassa, vallankaappaajat laskevat markkinoille painamaansa rahaa - kukaan ei enää tarvitse valuuttaa ja sitä tulee markkinoille ylimäärin, jolloin sen arvo laskee. Näin on käynyt esimerkiksi Norjassa ja Kroatiassa. Seuraa tarkasti sen maan mediaa, jonka valuuttaan sijoitat! Ajattele, että ostaessasi jonkun maan valuuttaa, ostat osan sen valuuttajärjestelmästä.

-*-*-*-*-

Jatkuu seuraavassa numerossa - jo huomenna! Tällöin käsitellään maailman valuuttoja ja annetaan käytännön vinkkejä sijoittamiseen.