Daca e toamna e Oktoberfest: o nunta ca la tara

Day 3,605, 02:15 Published in Romania Georgia by dan quijote

Am vazut ca e concurs de creatie si am zis sa ma bag si eu. Apoi, vad ca oamenii se “bat” in poezii romantice complementare (“iubitul meu (...) ai sa te pierzi in adancul meu” “iubita mea (...) ma pierd in adancul tau”). Asa ca, mare strateg cum sunt, mi-am zis: “if you can’t fight them, join them”. Initial m-am gandit sa scriu despre o camera de hotel. Dar era greu sa o leg de toamna si sa scriu ceva interesant. Asa ca m-am reorientat, o sa scriu despre nunti de la tara. Si ce nunta de la tara mai interesanta decat Oktoberfest? Deci, in cele ce urmeaza o sa va demonstrez “beyond any reasonable doubt” ca Oktoberfestul e o nunta ca la tara.

In primul rand chiar e o nunta. Primul Oktoberfest a fost in 1810 cand Ludovic I al Bavariei a luat-o pe Teresa a Saxoniei. Apoi, nunta s-a sarbatorit in fiecare an. Inca in zilele noastre i se mai zice “nunta”. Deci, am stabilit ca e o nunta.

Tinerii insuratei:


Apoi, locul de desfasurare e o pasune. Cum regele a vrut sa invite toti locuitorii la nunta singurul loc unde incapeau cu totii era pasunea. Pana in zilele noastre oamenii zic ca merg la pasune: “wiesn”. Deci avem o nunta care se intampla pe pasune.

Pasunea:


Apoi avem masa, dansul si felicitarile care se desfasoara in….. cort! Oki, sunt multi participanti, deci sunt corturi mari si multe, dar corturi sunt si corturi le zice. Se instaleaza special pentru nunta si dispar imediat dupa. Deci avem o nunta care se intampla pe o pasune, cu muzica, dans si felicitari in cort.

Exterior:


Interior:


La o nunta la tara vine tot satul, si chiar si oameni din satele vecine. La Oktoberfest la fel. Munchenul are cam un milion de locuitori, Oktoberfestul are vreo 7 milioane de vizitatori. Deci avem o nunta care se intampla pe o pasune, cu muzica, dans si felicitari in cort si la care participa tot satul.

Niste date mai vechi, anul asta au fost mai multi:
https://thumbnails-visually.netdna-ssl.com/everything-you-ever-needed-to-know-about-oktoberfest_5249ac7035990_w1500.png

Continuam, avem traditii? Pai, festivalul e deschis de primar intr-o ceremonie in care ii da cep primului butoi de bere, berea e speciala de Oktoberfest, nu e berea pe care o poti bea in mod normal si au dansul gainii (chicken dance). Deci avem o nunta la cort, pe o pasune, cu traditii si la care participa tot satul.



Ce facem cu darul? Cum poate exista o nunta fara dar? Pai nu poate exista. Vrei un loc in cort? Costa! De la 200 de euro pe persoana! Deci avem o nunta la cort, pe o pasune, cu traditii, la care participa tot satul, si unde trebuie sa platesti darul.



Lipseste ceva? Muzica? Pai avem lautari! In fiecare cort canta lautarii si ii fac pe oameni sa danseze pe mese. La propriu! E atat de fain sa vezi un cuplu la 55-60 de ani dansand pe masa Despacito cantat de lautarii nemti si pupandu-se tandru. Bun, deci avem o nunta pe o pasune, la cort, cu lautari si traditii, la care participa tot satul si unde trebuie sa platesti darul.



Dar am zis ca suntem la tara. Ar fi fain sa fie si niste costume populare, nu? Ei bine avem! Si inca ce costume, lederhosen pentru barbati si dirndl pentru doamne. Deci, avem o nunta pe o pasune, la cort, cu lautari si traditii, unde vine tot satul imbracat in costum popular si unde se plateste darul.



Scuze, s-a stricat zoom-ul...


Lipseste ceva ca sa fie nunta completa? Oameni care beau prea mult? Ohoho, cand vezi unul imbracat in costum popular pe strada stii imediat daca vine sau se duce la Oktoberfest dupa cum merge: pe o carare, se duce, pe 7, vine. Plus ca se consuma o cantitate de bauturi alcoolice muuult mai mare decat cantitatea de apa, de zici ca nuntasilor le e frica sa nu rugineasca. O bere inseamna un litru de bere, nu jumatate. Si in plus berea care se bea e de 6 grade, nu de 4-5 cum e una normala.





Deci Oktoberfestul e o nunta pe o pasune, la cort, cu lautari si traditii, unde vine tot satul imbracat in costum popular, unde oamenii beau de rup si unde se plateste darul. QED.





PS: Anda, Clopo, articolul meu e doar un pamflet, mi-au placut foarte mult poeziile voastre. Sa stiti ca si eu am scris poezii prin clasa a 7-a, cand m-am indragostit prima data. Le-am citit peste ceva ani si am inteles de ce imi venea atat de natural sa fac rime: erau doar gerunzii 🙂.