Buzau - orasul meu

Day 2,105, 06:55 Published in Serbia Serbia by rayzen1991

Pentru concurs la http://www.erepublik.com/en/article/orasul-meu-concurs--2309380/1/20



Municipiul Buzău este reședința și cel mai mare oraș al județului Buzău, din regiunea istorică Muntenia, România. Orașul se află pe malul drept al râului Buzău, în dreptul ieșirii acestuia dintre dealurile subcarpatice de curbură, într-o regiune cu climă temperată.
Buzău, al cărui nume este atestat documentar din anul 376 e.n., a fost un important târg și sediu episcopal ortodox în Evul Mediu. Activitățile economice principale din oraș în epoca medievală au fost comerțul și agricultura. După încheierea unei perioade de distrugeri succesive în secolele XVII– XVIII, economia Buzăului a căpătat și o importantă componentă industrială, în paralel cu dezvoltarea unui sistem de învățământ. În această perioadă a fost construit și Palatul Comunal, clădirea emblematică a orașului, a fost amenajat parcul Crâng, principala zonă verde și, tot atunci, Buzău a devenit un important nod feroviar. În perioada comunistă, orașul s-a extins mult, triplându-și populația, și au fost construite numeroase fabrici, din care mare parte funcționează și astăzi, în contextul trecerii la o economie de piață.
Printre personalitățile marcante originare din Buzău se numără politicianul Alexandru Marghiloman, poetul Vasile Voiculescu, dramaturgul George Ciprian și cântăreața Mihaela Runceanu. De asemenea, în acest oraș au locuit temporar Ion Luca Caragiale, care a deținut un restaurant în oraș; sculptorul Constantin Brâncuși, care și-a instalat sculptura Rugăciune în cimitirul Dumbrava; și biologul George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru medicină, care a studiat în Buzău, absolvind liceul B.P. Hasdeu în acest oraș.



In centru orasului sta strasnic Palatul Comunal Buzau. A fost construit în perioada 1899-1903 la comanda primarului orașului, Nicu Constantinescu, după un proiect al arhitectului Alexandru Săvulescu. Săvulescu a supervizat lucrările până în 1902, și atunci locul său la conducerea proiectului a fost preluat de Kafșinski. Palatul a fost inaugurat în 1903, în prezența regelui Carol I și a principelui Ferdinand.





Casa Vergu-Mănăilă, cea mai veche clădire din Buzău, care datează din anii 1780. Este singura clădire din oraş din vremea distrugerilor Buzăului (secolele al XVII-lea – al XVIII-lea). Adăposteşte colecţia de etnografie şi artă populară a Muzeului Judeţean


Parcul Crang este cel mai mare si mai important parc din orasul Buzau. Acopera o suprafata de 10 hectarea la marginea vestica a orasului. Parcul se continua cu padurea Crang. A fost amenajat in a doua jumatate a secolului XIX.

In Crang se afla un monument dedicat istoriei Buzaului, mai multe sculpturi, un lac, cateva discoteci, locuri de joaca si un colt al sahistilor. Restaurantul Crang din parc a fost construit in 1897. Cladirea are un stil arhitectural specific zonei Chiojdu



Evenimentul este organizat de catre Clubul Sportiv Extreme Adventure Buzau, alaturi de Primaria Buzau, Consiliul Judetean si Federatia Romana de Motociclism, si este sustinut de Ministerul Tineretului si Sportului. Anul acesta, Buzaul gazduieste pentru a 2-a oara o etapa a Campionatului Mondial de Enduro, dupa cea din 9-10 iulie 2011.







Ei sunt mereu deasupra capului...

Daca aveti vreodata ocazia sa treceti pe aici nu uitati sa vizitati:



Tabara de sculptura magura



"Focul Viu" - pe valea Slanicului, monument al naturii nu departe de comuna Lopatari, la trei kilometri, unde se poate vedea o flacara de pana la 1 m inaltandu-se in bataia vantului, un fenomen natural datorat emenentei continue de gaze din pamant





Si sunt atat de multe incat mi-ar lua 3 ore sa scriu articolul.

Iar cand vine vorba de iarna, cam asa arata



Later edit:
Gastronomie buzoiana...sau cum sa descoperi Buzaul asezandu-te la masa cu oamenii lui
Judetul Buzau reprezinta o surpriza placuta pentru calatorul ajuns in aceste locuri, nu numai din punct de vedere al obiectivelor turistice unice, dar si datorita produselor traditionale si gastronomiei buzoiene specifice.

Babic, Carnati de Plescoi, Ceapa de apa, Covrigi de Buzau, Tuica de pruna, Vin de Dealu Mare (Dealul Istrita)

Bulz pe jar, ca la Varlaam:
Zona etnografica Gura Teghii-Varlaam aduce in oferta turistica buzoiana nu numai bijuterii etnografice, dar si delicii culinare. Fiind deja atestata de catre specialisti ca zona prin care ciobanii coborau cu turmele spre campie pe vechiul Drum al Oilor, satele de la poalele Masivului Penteleu pot oricand concura cu cele din judetele Brasov sau Covasna la capitolul preparate specifice stanelor.
Ingrediente: malai, cas de oaie sfaramat, sare grunjoasa, ulei.
Preparare: se face o mamaliga vartoasa, din care gospodinele iau bucati fierbinti, adauga casul sfaramat si frecat cu sarea grunojoasa, apoi modeleaza compozitia sub forma unui cocolos pe care il pun pe jar.

Iar daca v-am facut pofta pentru mai multe detalii...

Iar Elena Udrea e nascuta la Buzau 😁)