Τα πολιτικά δεινά vol. 2: Βαθιά αποπολιτικοποίηση

Day 3,708, 02:03 Published in Greece United Kingdom by Anthony G.

Δεύτερο κείμενο για την αποστολή των 25 σχολίων.

Βασικό πρόβλημα για την πολιτική δραστηριότητα στο παιχνίδι είναι η εμφανής απο-πολιτικοποιηση και η συνακόλουθη υψηλή αποχή από την πολιτική δράση και τις εκλογικές διαδικασίες.

Στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές της χώρας ψηφίζουν περί τα 400-450 άτομα. Τελείως ενδεικτικά τον Ιανουάριο του 2017 είχαν ψηφίσει 500-550 άτομα και τον Ιανουάριο του 2016 πάνω από 750. Σημαντική διαφορά από τότε είναι και η έλλειψη αρκετών υποψηφιοτήτων και κυρίως ανταγωνιστικών (σε παρόμοια μεγέθη εννοώ) υποψηφιοτήτων.

Δεν ξέρω, λόγω της μακρόχρονης απουσίας μου, ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτή την εικόνα (όσοι έχουν κάτι να πουν για αυτό, μακάρι να το γράψουν στα σχόλια) αλλά η εικόνα δείχνει μια σταδιακή απομάκρυνση από τις εκλογικές διαδικασίες. Πιθανώς να συνδέεται και με μια έντονη μείωση του πληθυσμού, καθώς αρκετοί είναι ανενεργοί λογαριασμοί και πολλοί επέλεξαν την μετανάστευση σε άλλες χώρες, ξεκινώντας μια νέα ζωή σε χώρες όπως η Αίγυπτος ή η Κούβα.

Θεωρώ διαφορετική κατάσταση, βέβαια, το να αποφασίζεις να φύγεις και να είσαι ενεργός -και πολιτικά- σε άλλη χώρα από το να κάθεσαι στην Ελλάδα και να μην συμμετέχεις καθόλου στη πολιτική ζωή.
Αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος είναι αρκετά προβληματική και ζημιογόνα.
Το ίδιο συμβαίνει και στη πραγματική ζωή. (Αν κι εκεί τα πράγματα είναι πιο πεπρίπλοκα, ας μην το πιάσουμε τώρα).

Υπάρχουν πολλά σχετικά αποφθέγματα:
"Βεβαίως, μπορείτε να μην ασχολείστε με την πολιτική, έτσι κι αλλιώς η πολιτική θα ασχοληθεί μαζί σας".
"Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται".
"Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου".

Επίσης, γράφονται συχνά σχόλια του τύπου "τα κόμματα κατέστρεψαν την eGreece, όπως και την Ελλάδα" ή γενικότερα σχόλια ενάντια στην πολιτική και τα κόμματα. Τα θεωρώ βαθιά προβληματικά στην ουσία τους, ειδικά στην πραγματική ζωή. (Κι εδώ δεν θέλω να αθωώσω τα κόμματα της πραγματικής ζωής στη χώρα).
Ο δρόμος της αντι-πολιτικής είναι ολισθηρός κι ενίοτε μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτισμούς κάθε φύσης.

Η αναζωογόνηση της χώρας, αν σημαίνει ενεργοποίηση περισσότερων παικτών και εμπλοκή στη λήψη αποφάσεων και στην εφαρμογή αυτών, διαβούλευση μεταξύ εναλλακτικών, γνώση των εξελίξεων, περνά εν μέρει και μέσα απο την επαναπολιτικοποίηση του παιχνιδιού και τη συμμετοχή στα κοινά. Η εικόνα ερήμωσης που επικρατεί σίγουρα δεν βοηθά.

Αυτές ήταν οι πρόχειρες σκέψεις μου. Περιμένω τα σχόλια σας. Όσοι είστε σε θέση να μας δώσετε πληροφορίες που δεν έχουμε από τα προηγούμενα χρόνια, θα ήταν χρήσιμο.