[Valtio tiedottaa] Suomi liittyy virallisesti EDEN:iin

Day 677, 14:39 Published in Finland Finland by Ministry of Education FI

Uuden Maailman 677. päivänä Suomi on allekirjoittanut virallisesti EDEN:n perustusasiakirjan ja liittynyt näin sotilasliitto EDEN:iin - Erepublik Defence and Economic Network:iin, yhdessä Ruotsin, Norjan, Puolan, Kroatian, Romanian, Espanjan, Kanadan ja Kreikan kanssa. Perustusasiakirjan hyväksymisestä äänestettiin eSuomen eduskunnassa aiemmin tässä kuussa, ja eduskunta hyväksyi asiakirjan yksimielisesti. Perustusasiakirja on luettavissa foorumeilla täällä.


EDEN:n historia lyhyesti


Huhti-toukokuussa Indonesia-Romania--sodan päätyttyä EDEN:n edeltäjä, ATLANTIS romahti. Tämä jätti jälkeensä valtatyhjiön ja turvallisuusaukon, jota paikkaamaan syntyivät uudet liittoumat EDEN ja Fortis. Fortis oli amerikkalaisjohtoinen liittouma, johon kuului alustavan suunnitelman mukaan Yhdysvallat, Kanada, Irlanti, Espanja ja Iso-Britannia. EDEN:iin taas kaavailtiin mukaan Suomea, Ruotsia, Norjaa, Kroatiaa, Puolaa ja Romaniaa ja Espanjaa, ts. kaikkia entisiä eurooppalaisia ATLANTIS-liiton maita Isoa-Britanniaa lukuunottamatta. Suomen eduskunta käsitteli liittoon mukaan menemistä keväällä, ja tällöinen eduskunta kannatti ajatusta lähes täysin yksimielisesti. PEACE:a ei koskaan nähty vaihtoehtona sen vihamielisyyden ja historiamme takia, kun taas entisten, luotettaviksi havaittujen liittolaistemme kanssa yhdessä toimiminen oli luontevaa.

Kesän aikana EDEN alkoi muotoutua. Kun Iso-Britannia käänsi takkia, hylkäsi Fortiksen ja päätti liittyä PEACE:en ja Fortis jäi Yhdysvaltojen ja Kanadan liitoksi, EDEN:iin suunnitellut jäsenet olivat kaikki tulossa mukaan liittoon. Sotilaallinen yhteistyö oli kesän aikana vielä alkutekijöissään, kun taas vihollisemme PEACE oli voimiensa tunnossa. Heinäkuun aikana, ennenkuin EDEN tai Fortis oli ehtinyt muotoutua tai valmistautua kunnolla, PEACE aloitti hyökkäyksensä Pohjois-Amerikkaan. Tämä aloitti konfliktin joka jatkuu vielä tänäkin päivänä, joskin sen loppu alkaa häämöttää. Tämän sodan aikana olemme tehneet läheistä yhteistyötä EDEN:n jäsenmaiden kanssa sotilaallisesti, taloudellisesti ja diplomaattisesti. Olemme antaneet apua, ja olemme saaneet sitä yhtälailla. Armeijamme on taistellut eri mantereilla ajoittain puolustaen Yhdysvaltoja, Kanadaa, Espanjaa, Kreikkaa ja Kroatiaa, ja vastaavasti liittolaisemme ovat auttaneet meitä taistelussa Venäjää vastaan sen hyökätessä kimppuumme aika ajoin. EDEN:n sotilaallinen yhteistyö on hioutunut sodan aikana, ja eri maiden armeijat toimivat nykyään lähes saumattomasti yhdessä. EDEN perustuu keskinäiseen luottamukseen, yhteistyöhön ja ystävyyteen, ja se on syy, miksi EDEN tulee menestymään tulevaisuudessa.


Miksei tästä ole kerrottu aiemmin?

Mainitsin, että eduskunta keskusteli EDEN😒tä jo keväällä. Tällöin puhe uudesta liittoumasta oli vasta alustavaa, ja eduskunta oli tällöin yhtä mieltä lähinnä siitä, että edellä mainituista maista koostuva liitto olisi Suomen kannalta hyvä vaihtoehto. Tämän jälkeen yllä luetellut maat ovat tehneet yhteistyötä liittouman tavoin, ja tätä yhteistyötä tekevien maiden joukkoa on kutsuttu mediassa EDEN:ksi. EDEN:llä ei ole ollut perustusasiakirjaa tai virallista liittouman määrittelevää asiakirjaa tätä päivää ennen, joka ei ole tosin estänyt sen toimintaa millään tavoin. Tarkkojen määritelmien puute on sen sijaan tehnyt mahdolliseksi hioa liittouman toimintaa sellaiseksi, että se käy kaikille sen jäsenille, ja se on mahdollistanut epäkohtien poistamisen ennenkuin niitä on kirjoitettu kiveen. Lähes kuukauden ajan, liittouman johto (lähinnä Mistwalker, EDEN:n PR-vastaava) on kirjoittanut ylös EDEN:n perustusasiakirjaa jossa lukevat ne periaatteet, joiden mukaan liittouma on tähän asti toiminut. Se ei sinällään tuo mitään uutta liittoumaan, tai pakota meitä tekemään sellaista mitä emme jo olisi pitkään tehneet, mutta se kirjaa nämä asiat paperille, ja antaa kaikille yhteisen viittauskohteen.

Viime kuun lopulla, edellinen presidenttimme Gabriel Lavanche esitti perustusasiakirjan eduskunnalle, ja tämä keskusteltuaan ensin sen sisällöstä päätti lopulta, minun kaudellani hyväksyä perustusasiakirjan sisällön. Äänestys perustusasiakirjan hyväksymisestä meni yksimielisesti läpi, eikä yksikään kansanedustaja esittänyt vastalauseita sen sisältöön liittyen. Nyt pääsimme viimein toiseen vaiheeseen, sillä tähän mennessä kaikkien suunniteltujen jäsenmaiden eduskunnat ovat hyväksyneet perustusasiakirjan, joten nyt jäsenmaiden presidentit kokoontuivat yhteen ja allekirjoittivat EDEN:n perustusasiakirjan. 28. syyskuuta 2009 jää historiaan päivämääränä, jolloin EDEN perustettiin virallisesti.

Alkuperäisen version lisäksi kirjoitin asiakirjan sisällöstä suomenkielisen tiivistelmän, joka löytyy täältä. Samassa ketjussa voi esittää EDEN:iin ja asiakirjaan liittyviä kysymyksiä. Perustusasiakirja on tehty tarkoituksella väljäksi, jotta liittouma olisi joustava ja kaikkien jäsenmaiden tarpeisiin sopiva. EDEN ei ole pelkkä muodollinen maiden välinen liitto, vaan veljeskunta, jossa kaikki jäsenet ovat lähtökohtaisesti samanarvoisia. Suomi on osallistunut liittouman kehittämiseen keväästä asti, ja tällä hetkellä kaksi viidestä liittouman johtohenkilöstä on suomalaisia. Jos jätin mainitsematta jotain, kysykää, ja vastaan parhaani mukaan.



- Avec, eSuomen Tasavallan Presidentti