Μερικές βασικές οικονομικές έννοιες του erepublik

Day 1,761, 07:15 Published in Greece Greece by mafuxth

Στο παρακάτω άρθρο θα αποσαφηνίσουμε μερικές βασικές οικονομικές έννοιες του erepublik ώστε να καλυφθούν τυχόν απορίες των νέων κυρίως παικτών.


-Πόση παραγωγικότητα έχει κάθε εταιρεία μου;
Καταρχήν πρέπει να γνωρίζουμε την βασική παραγωγικότητα κάθε εταιρείας. Αυτήν μπορείτε να τη βρείτε εύκολα αν μπείτε στο My Places/My companies και πατήσετε το +, ή εδώ . Πατώντας στις εταιρείες Food Raw Materials για παράδειγμα βλέπουμε ότι η Q5 εταιρεία έχει βασική παραγωγικότητα 250 FRM.
Έπειτα πρέπει να γνωρίζουμε τα bonus παραγωγικότητας της χώρας:
Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τα bonus παραγωγικότητας που έχει η e-Greece:

Εναλλακτικά εδώ.
Πώς ερμηνεύονται αυτά; Τα bonus fruits, fish, grain, cattle & deer έχουν να κάνουν με την παραγωγή food και food raw materials. Για κάθε ένα που έχουμε προσθέτετε +20%, για παράδειγμα αυτή τη στιγμή μας λείπει το deer αλλά έχουμε τα υπόλοιπα τέσσερα. Συνεπώς 4*20%=80% . Πλέον μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τις παραπάνω βασικές παραγωγικότητες των εταιρειών με τον αριθμό (1+bonus), στην περίπτωσή μας με το 1,8.
Αντίστοιχα τα bonus oil, iron, aluminum, saltpeter & rubber έχουν να κάνουν με την παραγωγή όπλων και weapon raw materials. Με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω πολλαπλασιάζουμε τις παραγωγικότητες των εταιρειών με τον αντίστοιχο αριθμό, στην περίπτωσή μας το 1,8.

-Τι κερδίζω από την πώληση ενός προϊόντος στο marketplace;
Για να απαντήσουμε στην παραπάνω ερώτηση πρέπει να γνωρίζουμε τους εκάστοτε φόρους της χώρας.
Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τους φόρους που υπάρχουν στην e-Greece για τα προϊόντα που μας απασχολούν:

Εναλλακτικά στην τοποθεσία: εδώ.
Ο φόρος που αφορά τους Έλληνες πολίτες κατά την πώληση προϊόντων είναι ο VAT (ΦΠΑ).
Για να υπολογίσουμε λοιπόν τι μπαίνει στην τσέπη μας διαιρούμε την τιμή πώλησης που βάζουμε εμείς στο storage με τον αριθμό (1+VAT). Για παράδειγμα αν πουλάμε κάποιο Q φαγητού με τιμή 5 GRD θα πρέπει να το διαιρέσουμε με τον αριθμό 1,10 για να προκύψει η καθαρή τιμή του. Αυτή τη στιγμή τα food τα διαιρούμε με το 1,10 και τα weapons με το 1,02. Αντίστοιχα τα raw materials δεν έχουν φόρο VAT.

Μία παρένθεση: Τι είναι ο φόρος Income Tax;
Είναι ο φόρος που παρακρατείται για κάθε φορά που πατάμε Work στην εταιρεία του εργοδότη μας. Ο καθαρός μισθός προκύπτει με τον εξής τρόπο: Πολλαπλασιάζουμε τον μισθό του Job Market με τον αριθμό (100%-Income Tax). Δηλαδή αν δουλεύουμε σε εταιρεία weapons με μισθό (στο job market) 100 GRD πολλαπλασιάζουμε το 100 με το 90% άρα παίρνουμε στην τσέπη 90GRD.

-Πώς μπορώ να κερδίσω κάνοντας αγοραπωλησίες προϊόντων;
Αν η τιμή στην οποία αγοράσαμε το προϊόν είναι μικρότερη από την καθαρή τιμή που θα πάρουμε πουλώντας το!
Βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:
-Για αγοραπωλησίες raw materials δεν χρειάζεται να μπλέξουμε με φόρους! Η τιμή πώλησης συμπίπτει με την καθαρή τιμή πώλησης. Με λίγα λόγια αν αγοράσουμε 1000 WRM προς 0.10 GRD το ένα και τα πουλήσουμε προς 0.12 GRD θα έχουμε κερδίσει 0,02*1000=20GRD.
-Για αγοραπωλησίες όπλων και φαγητών πρέπει να προσέξουμε την καθαρή τιμή του προϊόντος για να μην “μπούμε μέσα”!
-Αν χρειαστεί να μετακινηθούμε σε άλλη χώρα για να αγοράσουμε κάτι που βρίσκουμε φτηνό πρέπει να προβλέψουμε τα έσοδά μας να υπερκαλύπτουν τα έξοδα μετακίνησης (τόσο να πάμε όσο και να επιστρέψουμε, αν αυτό χρειάζεται για συμμετοχή σε κάποιο Resistance War στην Ελλάδα).

-Μπορώ να αποκτήσω απεριόριστο gold την ημέρα από συναλλαγές;
Όχι! Υπάρχει το όριο των 10 gold/μέρα/παίκτη. Αυτά τα 10 gold προέρχονται τόσο από συναλλαγές στο monetary market όσο και από donates.

-Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το monetary market;
Αν πατήσουμε Market/Monetary market βγαίνει η σελίδα στην οποία μπορούμε να αγοράσουμε κατευθείαν gold από άλλους παίκτες. Αν πατήσουμε τα βελάκια που δείχνουν δεξιά/αριστερά πηγαίνουμε στην σελίδα όπου μπορούμε να αγοράσουμε κατευθείαν GRD από άλλους παίκτες. Όταν η ισοτιμία της πρώτης σελίδας είναι κάτω από 1:1000 δεν συμφέρει να αγοράσουμε στη δεύτερη σελίδα αν οι προσφορές είναι σε τιμή 1:0,002. Αυτό μπορείτε πάντα να το υπολογίζετε με τον εξής τρόπο: (για το συγκεκριμένο παράδειγμα και για απλοποίηση) Πολλαπλασιάζετε το 1000 με το 0,002. Αν το νούμερο που προκύπτει είναι μεγαλύτερο του 1 δεν συμφέρει να αγοράσετε GRD απ’ τη δεύτερη σελίδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που προκύπτει το νούμερο 2 το ερμηνεύουμε ως εξής: Με 2 gold θα πάρω 1000 GRD, άρα δεν με συμφέρει γιατί με την τρέχουσα τιμή πχ 710 θα μπορούσα με 2 gold να πάρω 1420 GRD. Αυτό το σημείο θέλει προσοχή!!
Πώς όμως μπορώ να αγοράσω GRD; Πατάμε στην πρώτη σελίδα το Add Offer και οδηγούμαστε σε μια σελίδα όπου: Το αριστερό πλαίσιο δείχνει τι πουλάμε (default είναι GRD) και το δεξί πλαίσιο σε τι τιμή το πουλάμε. Επειδή εμείς θέλουμε να αγοράσουμε GRD πρέπει να πουλήσουμε gold. Άρα πατάμε τα βελάκια και πλέον δίπλα στο αριστερό πλαίσιο γράφει gold!
Αριστερά θα γράψουμε πόσο gold θέλουμε να πουλήσουμε και δεξιά την ισοτιμία:
Για να αγοραστεί σύντομα η προσφορά μας βάζουμε ισοτιμία η οποία είναι ελάχιστα μικρότερη από την πρώτη προσφορά που υπάρχει στην πρώτη σελίδα του monetary market. Για το παρακάτω παράδειγμα θα συμπληρώναμε μια ισοτιμία πχ 709.9.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Το monetary market θα μας ρωτήσει:
Αν αυτό το νούμερο δεν είναι αυτό που περιμέναμε να είναι πατάμε ακύρωση και διορθώνουμε την ισοτιμία. Δεν θα θέλατε να σας αγοράσει κάποιος το 1 gold σας για 79 GRD!!!

-Πώς μπορώ να κερδίσω από το monetary market;
Η λογική είναι ίδια με την παραπάνω και μοιάζει με την λογική του Χρηματιστηρίου!
Επιδιώκουμε να αγοράσουμε φτηνά και να πουλήσουμε ακριβά!
Για παράδειγμα, αν αγοράσουμε gold σε τιμή 1 gold = 720 GRD και αργότερα πουλήσουμε gold σε ισοτιμία 1 gold = 750 GRD έχουμε κερδίζει 30 GRD / gold. Αν αυτό γίνει για το συνολικό καθημερινό όριο των 10 gold/μέρα/παίκτη έχουμε προοπτικές να κερδίσουμε 300 GRD για το συγκεκριμένο παράδειγμα!