What a beautiful day! ^_^

Day 3,080, 01:40 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Tinkutza

Notă: am încercat să postez acest articol ieri seara, dar din cauza unor probleme tehnice (mulţumesc, Plato), nu mi se afişa decât o mică parte din el.
Aşadar, facem o micuţă călătorie în timp şi ne întoarcem la ziua de ieri. 😉



Bună ziua/ seara/ dimineaţa, dragii mei cititori.


Azi am avut parte de o zi destul de grea.
Luni.. vreme posomorâtă… frig… feţe încruntate şi gânditoare… durere de cap.
Pe scurt: părea că nimic nu poate să-mi însenineze ziua. Dar vaaaai, ce să vezi?!
În pofida tuturor lucrurilor care m-au abătut, eu mi-am găsit micul motiv de fericire (aşa cum încerc s-o fac în fiecare zi, de altfel) şi sper că am să vă bucur măcar un pic de tot şi pe voi!

Aşadar, după cum am aflat, 25 aprilie este o zi cu adevărat specială 😁 ( cel puţin pentru mine).

Nu vă ţin mult în suspans şi vă urez (tuturor celor ca mine) Happy World Penguin Daaaaaay! 😁
Da, da, astăzi, 25 aprilie, este ziua mondială a pinguinilor şi vă mulţumesc din suflet că mă toleraţi (pe mine şi pe toţi pinguinii mei) deja de atâta timp. 😁)

Uite că uşor şi ca prin minune, seara mea din ziua de azi s-a dovedid mai frumoasă decât dimineaţa şi am hotărât să împart motivul meu de bucurie şi cu voi!

Acum, să ne bucurăm un pic ochii.
Ah, cum să nu-i iubeşti? 😁








Da, ştiu că vă plac şi vouă 😁 aşa că, pentru cei care vor să afle mai multe lucruri despre aceste mici păsări nezburătoare, vă prezint mai jos câteva curiozităţi.

Deci, să începem cu începutul:

¤ Pinguinii au aparut acum 40 de milioane de ani, iar în prezent se numără 18 specii şi un total de circa 100 de milioane de pinguini.



¤ Toţi pinguinii trăiesc în colonii, în emisfera sudică, mai exact în Antarctica, Coasta de Sud a Americii, Africa de sud, Galapagos, sudul Australiei şi Noua Zeelandă.

¤ Numele de pinguin provine din limba galeză, unde „pen” înseamnă cap şi „gwyn” înseamnă alb.

¤ Cea mai mare specie de pinguini o reprezintă Pinguinul Imperial (cu o înălţime de aprox. 1,1m şi o greutate de 35kg) iar cea mai mică specie de pinguini este Micul Pinguin Albastru (aprox. 40cm şi 1 kg).

¤ Ei văd mai bine sub apă decât pe uscat şi sunt animale carnivore. Se hrănesc cu peşti, crustacee, sepie şi alte animale marine.

¤ În apă, pinguinii îşi dovedesc măiestria: când înoată, pot atinge viteze destul de mari - chiar şi 35 km la oră, fac sărituri spectaculoase în aer, de până la 2 m înălţime şi 3 m în lungime. Pe uscat în schimb sunt foarte înceţi, mergând cu o viteză de 1-2 km pe oră.

¤ Înainte să se scufunde, pinguinii înghit pietre, ca să poată sta sub apă, dar şi pentru digestie. Pinguinii sunt foarte buni scufundători şi pot rămâne sub apă pănă la 18 minute.

¤ Pinguinul Imperial rezistă şi la temperaturi de -40 grade Celsius, dar şi la vânturi care bat cu 300 km la oră. Cei regali se lipesc unii de ceilalţi pentru a rezista temperaturilor de sub -60 grade Celsius.

¤ Pinguinii se înmulţesc prin ouă. Masculii se ocupă de clocirea oului atunci când femelele părăsesc cuibul, pentru a merge să se hrănească.

¤ Aproape toate speciile de pinguinii se împerechează pe viaţă, iar la întalnirea anuală, care se petrece mereu în acelaşi loc, perechile se recunosc reciproc după sunetele pe care le scot. 😁



Pe lângă faptul că sunt micuţi, drăgălaşi, durdulii şi pufoşi, eu îi văd foarte haioşi şi plini de o dulce naivitate molipsitoare 😁 😃









Cam asta a fost pentru azi, dragii mei, şi sper că v-am făcut să zâmbiţi măcar o dată. 😁
Dacă da, atunci eu mi-am atins scopul.

Vă mulţumesc că aţi fost alături de mine.
Vă pup, vă îmbrăţişez, şi ne revedem data următare. 😉



Cu drag,

~ Tinkutza ~