Türkiye Tarih Sayfaları 6.Bölüm / DYP / Doğru Yol Partisi

Day 4,162, 04:08 Published in Turkey Turkey by Mr Jok3r




Doğru Yol Partisi, Demokrat Parti ve Adalet Partisi'nin siyasi mirasçısı olduğu kabul edilen eski siyasal partidir.Kurucuları Gökberk Ergenekon Mehmet Aydın Erman Yerdelen Yıldırım Avcı Ahmet Nusret Tuna ve birçok kişi ile kurulmuştur.Kuruluş tarihi 23 Haziran 1983'dir.

87 seçimlerine gidilmeden önce gündem siyasi yasakların kaldırılmasıydı.. Halktan gelen baskıları da dikkate alan Meclis yasakların kaldırılması için yapılan anayasa değişikliğini referanduma götürmüştü.

6 Eylül 1987 günü yapılan referandumda yüzde 50.16’lık bir oy oranı ile siyasi yasakların kaldırılması sonucu çıkmış ve Demirel, Ecevit, Türkeş ve Erbakan’ın önü açılmıştı. Bülent Ecevit, Demokratik Sol Parti’nin, Alparslan Türkeş Milliyetçi Çalışma Partisi’nin, Necmettin Erbakan ise artık Refah Partisi’nin genel başkanıydı.


İşte 1987 Seçimleri



ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Turgut Özal’ın 1989’da cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından Türk siyasetinde de dengeler değişmişti. Özal’ın Çankaya Köşkü’ne çıkmasını engelleyemeyen güçlerin hedefi iki seçimdir sandıktan tek başına çıkan ANAP’tı. Özal’dan sonra Başbakanlığa atanan ve Anavatan Partisi Genel Başkanlığı’na seçilen Yıldırım Akbulut, 16 Haziran 1991’de yapılan kongrede koltuklarını Mesut Yılmaz’a kaptırmıştı. Yeni Genel Başkan Yılmaz, ardından başbakanlık görevine de getirildi. Mesut Yılmaz, Özal’ın bıraktığı ANAP efsanesinin sonunu getiren isim olarak anılacaktı.

1991 Seçimleri




1994 yerel seçimlerinde kazandığı Ankara ve İstanbul’u 1 yılda yaşanabilir şehirler yapan Necmettin Erbakan liderliğinde Refah Partisi 95’teki genel seçimlerde birinci olup, DYP ile 54. Hükümet’i kurmuştu. Ekonomiye can veren Refah-Yol Hükümeti paradan para kazanan baronların kaynaklarını kesince 28 Şubat darbesi yaşandı. 11 ayda yaşananlar ise ülkeyi uçuruma yuvarladı.

1991 genel seçimlerinin sonucunda kurulan koalisyonun ortakları DYP ve SHP, her geçen gün büyüyen Güneydoğu sorununa, demokratikleşememe sıkıntısına ve de ekonomik bunalıma bir çözüm yolu bulamamıştı. Özal’ın vefatından sonra Çankaya Köşkü’ne çıkan Süleyman Demirel’in halefi Tansu Çiller de ülkeyi her anlamda düzlüğe çıkaracak bir reçete sunamıyordu.


1995 Seçimleri





2007 yılında adının Demokrat Parti olarak değiştirilmesiyle hukuki varlığı sona ermiştir.