Ambient on/off

Join the new world

 

Skoro pa Geostrateska analiza ratnih desavanja na dan 1885

Day 1,885, 16:06 Published in Serbia Serbia by Van Sebe

Poštovani čitaoci,
Još jedno izdanje glasnih razmišljanja je pred vama.Bilans ofanzive Two i CoT na Tursku, Grčku pa i Iran je – delimično uspešno.
Grčka je ostala bez kolonija na bliskom istoku, ali je relativno lako povratila sve svoje osnovne regije. Turska je još lakše povratila osnovne regije ali je ostala bez većine svojih kolonija na bliskom istoku, i što je još gore po njih, glavni grad im je ostao u regiji Umm al Quwain i na nama je da se potrudimo da tu i ostane jer Turci nemaju bonuse.
Mađarska je ostala ispresecana, ostala bez bonusa na resurse i još uvek ratuje sa Rumunijom. Nakon određenih kašnjenja usled problema sa Ukrajinom, Poljska je pokrenula invaziju na Rumuniju i pomogla Mađarskoj da ovaj sukob privede kraju. Rumunima su ostale još tri regije, Poljaci napadaju regiju Oltenia, i ubedljivo vode, dok se očekuje napad Mađara, verovatno u regiji Maramures. Mađari su zauzeli regiju Dobrogea sa koje mogu pokrenuti napad na Tursku regiju Black Sea Coast of Turkey. U međuvremenu Mađari su “izgubili“ regiju Taurida u Ukrajinskom RW-u, tako da napadom Poljaka na tu regiju koji se može očekivati, ovaj put i Poljaci dolaze na granicu sa Turskom što u prošloj ofanzivi nisu uspeli. Istina, Mađari I Poljaci bi se graničili sa istom Turskom regijom ali i to otvara mogućnosti za kombinovanje. Nije najjasnija podela Rumunskih regija između Poljaka i Mađara jer su Mađarima potrebne regije Oltenia i Muntenia zbog bonusa, ali videćemo da li će biti prepuštanja u narednim danima. Evidentno je da Mađari ne mogu držati sami okupiranu Rumuniju.Rumunija je možda i najviše izgubila u ovom sukobu. Jeste imala veliku ulogu u sprečavanju ofanzive na Iran i oslobađanju Turske, ali će to sada platiti svojim brisanjem.
Bugarska je u određenom trenutku ofanzive odlučila da su joj lični interesi prioritet, i nakon sklapanja dogovora sa Rusijom da Rusi napadnu regije Burgas i Ruse i tako omoguće Bugarima da presele svoj glavni grad u regiju Jizan, povezala je regije na Bliskom istoku i tu lako drži regije i bonuse. Bugari nakon brisanja Egipta krenuli u brisanje Saudijske Arabije, i ove zemlje ne mogu očekivati skorije pojavljivanje na mapi eSveta. Srbija već više dana pokušava da prepusti regiju Najran, Bugarskoj jer taj resurs, šalitru, Bugari za sada nemaju, i šta reći - opet se brukamo. Za očekivati je i da Bugari zauzmu Kipar i time još jedan resurs (riba) i izađu na 8/10 bonusa. Za savez I Makedoniju pre svih bi bilo bolje ako se Bugari odluče da taj resurs potraže u Grčkoj regiji Crete, ali videćemo. Što se tiče sukoba sa Rusijom, Bugari su povratili svoje regije i tu se očekuje skori prekid rata.Savet za MOD – kada dogovorimo prepuštanje regije platite podizanje bar 3-4 RW-a na našim teritorijama i na taj način otvorite civilima, a i nekim jedinicama, priliku da biju za TP medalje a da to ne rade u regiji koju puštamo…
Srbija se uspešno odbranila od većine RW-ova koji su sinhronizovano otpočeli na zaposednutim teritorijama. MOD nas je solidno organizovao, vojska je pratila naređenja i jedino smo izgubili regije u Grčkoj. Nama one nisu od ekonomskog značaja, ali su strateški gledano bitne jer pomažemo savezniku Makedoniji, koja realno nije mogla sama držati Grčku okupiranu. Kao posledica, Grci su oslobodili sve svoje regije i očekuje se napad na originalne regije Makedonije, Albanija podiže uspešne RW-ove (u toku je u regiji Tirana) i Makedonija je u nezavidnoj situaciji. Možda u očima Makedonaca čak izgleda das u ih saveznici Srbija i Bugarska napustili… Nadam se da nije tako i da ćemo zajednički povratiti bonuse Makedoniji.Srbija trenutno ima 3 RW-a od kojih Najran puštamo (da, opet…) a Apulia i Jerusalem district bi trebalo da bez problema odbranimo.
Primedba MOD-u: Dva RW-a za odvlačenje štete je malo…
Hrvatska je napala poslednju regiju Indije Tamil Nadu, i za par sati će uslediti brisanje Indije. Da li će se naš savez usuditi da napadne Hrvatsku preko MPP-ova sa Tajlandom – mislim da ne u ovom trenutku. Pokazuje se da MPP-ovi sa Indijom nekih naših saveznika i blokiranje Indonezije i Tajlanda u Indiji možda I nisu bili najbolji potez za naš savez.
Edit: Hrvatska je sklopila sporazum sa Indijom o vraćanju 5 regija. Tehnički, prvo će ih obrisati a potom im vratiti selektivno 5 dogovorenih regija. Ukoliko ne vrate regiju Tamil Nadu, a imajući u vidu da je ne vraćaju prvu, za očekivati je dalje sukobe sa Tajlandom...
Jedna od bitnijih promena poslednjih dana je pristupanje USA CoT savezu, za početak kao pridruženi član. Da li će USA, kao zemlja u kojoj ima dosta različitih PTO timova doneti više koristi ovom savezu svojom štetom u bitkama ili će biti seme razdora u CoT savezu, vreme će pokazati. Za početak USA će preko Južne Koreje napasti Tajvan i “doneti demokratiju” narodima Južne Koreje i Japana… Samim tim činom će se pozicionirati na granicama Kine.
Moj utisak je i da je Rusija sve bliža CoT savezu. Stvari koje govore tome u prilog su dogovor sa Bugarskom oko preseljenja Bugarske prestonice i obezbeđivanja većih bonusa Bugarskoj kao i odbijanje produžavanja MPP-ova sa članicama EDEN-a (Tajvan, Ukrajina). Napomenuću i da je neposredno pre napada na Bugarsku, Rusija potpisala par MPP-ova sa zemljama CoT ili bliskim CoT (Čile, Usa) koji su joj poništeni zbog dogovorenog napada na Bugarsku (Bugari su to sasvim sigurno adekvatno kompenzovali).
Zanimljivost je i da je Argentina napustila EDEN, o čemu više možete saznati iz članka MoFA-e Argentine. Ipak Argentina i dalje ima važeće MPP-ove sa skoro svim zemljama članicama EDEN-a te za sad ne očekujem veće promene u njihovom ponašanju osim što će biti više fokusirani na sukob sa Čileom.

Za uzvik:
Skoro pa Geostrateska analiza ratnih desavanja na dan 1885
http://tinyurl.com/Geostrateska-analiza

Do čitanja, a i posle, Van Sebe

 

Comments

Apollon the Magnificent
Apollon the Magnificent Day 1,885, 22:52

dobro jutro..
odlican clanak

mcmoox
mcmoox Day 1,886, 23:25

MCMOOX je bio ovde!!!

coolinbun
coolinbun Day 1,886, 00:34

Hrvatska je postigla dogovor sa Indijom. Vracaju im regije.

http://www.erepublik.com/en/article/-mofa-prekid-vatre-ceasefire-in-the-war-with-india-2196009/1/20

coolinbun
coolinbun Day 1,886, 00:34

dobar clanak btw

Narlindir
Narlindir Day 1,886, 00:39

Pazi...
Da ti nesta kazem...

Poceli novi igraci da me demantuju da medj njima nema dobrih novinara...

Samo tako nastavi druze, nemoj da se uobrazis. Ikakav savet, tu sam ; )

Dooomed
Dooomed Day 1,886, 00:40

odlicno sazvakano

dragan4s
dragan4s Day 1,886, 00:46

samo stavo malo vece ono rw koji pustamo

Saximus Reloaded
Saximus Reloaded Day 1,886, 00:46

Bravo majstore, a vidim i MCMOOX je bio ovde!!!

LuckyLion13
LuckyLion13 Day 1,886, 01:00

Dobar, a što se Makedonaca tiče, preti im brisanje ako se ne pokrenemo... Retko viđam naše igrače u top 5, ako grešim, nek me neko ispravi.

Pegavac
Pegavac Day 1,886, 01:08

Odličan

Van Sebe
Van Sebe Day 1,886, 01:10

@coolinbun - hvala na info ide edit!

War3hous313
War3hous313 Day 1,886, 01:20

objasnio!
o7

RadeCelic
RadeCelic Day 1,886, 01:41

odlican clanak, sto kaze SvakoDobro Objasnio si !

RadeCelic
RadeCelic Day 1,886, 01:43

da i v/s i shouto7

Stolch
Stolch Day 1,886, 02:03

The treaty between India and Croatia is a Cease Fire, it's not a peace treaty or rental agreement. It will expire in 2 weeks time.

Van Sebe
Van Sebe Day 1,886, 02:08

eRichard Parker, True it is a cease fire... but what do you expect will happen after 2 weeks if Croatia is giving back 5 regions? Act of eCroatian generosity and they will have no benefits? I do not believe so...

Cemi Kmdz
Cemi Kmdz Day 1,886, 04:18

Odlicno!

igajunior
igajunior Day 1,886, 04:18

Prijatelju, sve na mestu...
Jbg, RWovi nas uzasno mnogo kostaju, i ta dva sto smo digli o5 ne vratismo najran...

Svaka čast za članak...

firedragonSRB
firedragonSRB Day 1,886, 04:37

Cini mi se da je informisanost slaba. Potrebno je masovnim shoutima rasiriti informaciju o prepustanju. Iskren da budem i ja sam udarao u Najran-u, nisam video nigde da se prepusta. U vojnim novinama se to napise, ali kolko sam ja video nigde drugde, poneki shout se provuce...

serbiankid
serbiankid Day 1,886, 04:41

Bravo!

PRC PRC PRC
PRC PRC PRC Day 1,886, 04:46

Ово је геостратешка анализа, а не оне глупости које пише Кулинбан. Само тако настави!

skojewac
skojewac Day 1,886, 04:53

o7

Shadow Striker
Shadow Striker Day 1,886, 04:56

svaka cast...

SrleSrbija
SrleSrbija Day 1,886, 05:08

o7

SrleSrbija
SrleSrbija Day 1,886, 05:19

Savet za MoD: Na stub srama sve koji jure bh medalje a udaraju svesno na pogresnoj strani!

zelje7
zelje7 Day 1,886, 09:12

najbolje novine u drzavi !

rocco s
rocco s Day 1,886, 09:39

Oterao si nam kulina i pemziju. Odlican v\s\s

El Bastardo o.O
El Bastardo o.O Day 1,886, 11:28

o7 savet za MoD: Srle je sisa xD

de Medici
de Medici Day 1,887, 08:30

Odlično,to nam treba,na jednom mestu sve bitne informacije

EI matador
EI matador Day 1,887, 15:45

Odlican clanak. o7

glas k'o kuca, ide i uzvik

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.