Salariul minim in Romania

Day 2,129, 02:22 Published in Romania Romania by Romanian Liberator

Am observat o propunere de lege a colegului MAXXX/Yonopot privind cresterea salariului minim in Romania de la 5,77 ron la 10 ron si m-am gandit sa va intreb pe voi, toti romanii, ce parere aveti despre salariul minim. O discutie publica, bazata pe idei si argumente, este cel mai bun inceput pentru o lege economica, precum cele privind salariul minim si taxele.

Avem in principiu 3 variante:

1. scadeam salariul minim la 1 ron, incurajam astfel UM-urile sa isi tina fabricile de unitate in Romania (iar pe cele care nu au fabrici de UM le incurajam sa le faca), mai ales ca avem bonusuri stabile de 60% cu 60% si speram la mai mult, dar in acelasi timp scadem usor incasarile la buget din taxa de 5% (o scadere destul de mica, majoritatea impozitelor se colecteza la lucrul in fabricile proprii)?

2. lasam salariul asa cum e acum, la 5,77 ron (o suma care nu inseamna mai nimic, nu stimuleaza nici fabricile de UM si nici incasarile la buget)?

3. crestem salariul minim la 10 sau chiar 15 ron (cel putin cat timp salariul de piata este cu minim 10% peste 10/15 ron), incurajam astfel salariile sa fie "pe acte" cum s-ar zice in RL, stimulam incasarile la buget din taxa pe munca de 5% dar obligam toate UM-urile sa isi tina/mute fabricile de unitate in tari cu salariu minim redus si bonusuri mai mari?

In oricare dintre situatii, salariul real de pe piata nu va fi influentat, minimul stabilit de lege fiind semnificativ sub salariile reale (daca cele 2 se apropie atunci trebuie scazut minimul, pentru a nu influenta administrativ piata libera).

Eu unul gasesc argumente valide si pentru alegerea 1 si pentru 3, voi ce parere aveti?