Ambient on/off

Join the new world

 

RUSKI OBRAČUN SA GMO INDUSTRIJOM

Day 1,773, 01:58 Published in Serbia Serbia by SrpkoBre

PACOVI JEDU GMO HRANU UŽIVO


Ako ruski eksperiment bude održan i ako pokaže štetne posledice GMO hrane to će biti krajnji i smrtni udarac proizvođačima GM hrane kao i njihovoj ekspanziji po svetu.


U Rusiji će u martu 2013. početi veoma neobičan rijaliti šou: junaci će biti pacovi koji će jesti genetski modifikovanu hranu.

U eksperimentu će pacovi biti hranjeni krompirom, sojom i kukuruzom, s tim što će se jednoj grupi davati namirnice sa povećanom koncentracijom modifikovanih gena, drugoj sa smanjenom koncentracijom, a trećoj bez modifikovanih gena, uz uobičajenu hranu za pacove

Prema informaciji do koje je došao list „Izvestija“, ruski protivnici primene genetski modifikovanih (GM) namirnica prirediće javni eksperiment koji treba nedvosmisleno da dokaže jesu li namirnice sa modifikovanim genima štetne ili ne.

Eksperimentalni pacovi će biti hranjeni sojom, kukuruzom i krompirom u koje su uneti geni drugih organizama, i ceo proces će moći da se prati preko Interneta.

Eksperimente će vršiti i protivnici i pristalice primene GM namirnica. To je saopštila Jelena Šarojkina, autor projekta i direktor Opštenacionalne asocijacije za genetsku bezbednost (OAGB).


Zabraniti GM namirnice u hrani za decu

Evropski tabloidi objavili su 19. septembra fotografije „tajnog eksperimenta“ na pacovima koji su dve godine hranjeni genetski modifikovanim kukuruzom, usled čega su im izrasli ogromni tumori, ali to neće ubediti javnost da je GM hrana opasna, rečeno je u OAGB.

„Eksperiment ne treba da bude tajna. Naprotiv, tajnost izaziva sumnju u verodostojnost rezultata.

Treba izvršiti otvoreni eksperiment, u kome će životinje moći da se prate uz pomoć veb-kamera preko Interneta u „onlajn“ režimu. Nekoliko naučnika, naših oponenata koji podržavaju upotrebu GM hrane, potvrdili su spremnost da učestvuju u ovom eksperimentu.

Tako na kraju neće biti dileme da li je sve bilo čisto i korektno, kaže Šarojkina. „Tek posle toga društvo može da donosi određene odluke u vezi sa GM hranom.

Sve dok se ne dokaže da ta hrana nije štetna, treba zabraniti realizaciju svih 17 linija GM proizvoda koje je odobrio Institut za ishranu, i hitno treba zabraniti njihovu primenu bar u hrani za decu.

U eksperimentu će pacovi biti hranjeni krompirom, sojom i kukuruzom, s tim što će se jednoj grupi davati namirnice sa povećanom koncentracijom modifikovanih gena, drugoj sa smanjenom koncentracijom, a trećoj bez modifikovanih gena, uz uobičajenu hranu za pacove.

Da bi eksperiment bio što korektniji, pomoćnici koji će hraniti pacove neće znati koju vrstu hrane daju određenoj grupi. U kavezima sa životinjama će biti postavljene veb-kamere za direktan prenos na Internetu.

Planirano je da se prati pet pokolenja pacova, ukoliko svi prežive, kaže Šarojkina. Eksperiment će trajati oko godinu dana.

Rezultati će biti ocenjeni po biohemijskim, genetskim, fiziološkim, morfološkim i drugim važnim pokazateljima.

Početak prenosa u martu 2013.

Planira se da eksperiment počne 2013, a za njegovo izvođenje istraživačima je potreban milion dolara. Oni se nadaju da će pronaći komercijalne sponzore, kao i da će dobiti državne grantove.

„Treba požuriti sa ovim istraživanjem, jer se rizik od širenja GM namirnica u Rusiji povećao zbog njenog ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO)“, kaže Aleksandar Baranov, viši naučni saradnik Instituta za biologiju razvića „N.K. Koljcov“.

„Rusija je 2006. preuzela na sebe obaveze koje proizilaze iz članstva u STO, a to znači da ukidamo i zabranu uzgajanja GM kultura, i zahtev da se obeležava koje su namirnice genetski modifikovane“, objašnjava Baranov.

Danas, 120 dana posle stupanja u tu organizaciju, kod nas bez problema mogu da se uzgajaju genetski modifikovane kulture, s tim što Rusija, u skladu sa preuzetim obavezama, seme i tehnologiju mora da kupuje od američkog proizvođača.
Samo bez panike

Baranovljev kolega iz instituta, doktor biologije Aleksej Kulikov smatra da je pozicija protivnika GM namirnica često neopravdano oštra, a razvoj savremenih biotehnologija ima strateški značaj za našu zemlju.

„Svi rizici se u velikoj meri mogu kontrolisati. Naravno, postoji rizik da će se pokrenuti procesi za koje mi ne znamo. Ali isti takav rizik postoji i kod obične selekcije.

Osim toga, procesi horizontalnog prenosa DNK odvijaju se i sada uz pomoć bakterija i virusa, kao što su se odvijali i ranije. Za masovne fenotipske poremećaje u poslednje vreme su verovatno odgovorne velike oscilacije temperature, a ne veštački faktori“, uveren je Kulikov.

I pristalice i protivnici genetski modifikovane hrane, kao i nezavisni eksperti, slažu se da je neophodno vršiti istraživanja u tom pravcu, obzirom da su ozbiljna naučna istraživanja ovog problema prava retkost.
vestinet

 

Comments

deki91
deki91 Day 1,773, 02:54

PRVI \o/

war 0408
war 0408 Day 1,773, 02:58

prvo bi mogli kod nas da reše problem uvoza mesa iz Argentine, Meksika i ostalih zemalja Južne Amerike...mi koji smo oduvek bili poznati uzgajivači i proizvođači crvenog mesa na ovom podnevlju smo zbog lopovluka bivših, prethodnih i sadašnjih političara došli u nezavidnu poziciju. Ko zna šta sve jedemo, odnosno koje meso, nadležne ljude zabole samo da se lova kotrlja....a ovo sa GM je tek show, i treba da dokažu da nije zdravo

Zelja
Zelja Day 1,773, 03:23

dokazale su do sada sve nezavisne studije da je GM.o stetan...

problem je sto megakorporacije koje ga guraju, ponajvise MONSANTO imaju skoro pa neogranicena sredstva i bezrezervnu podrsku americke vlade...

a neogranicenim sredstvima mozes kupiti sutnju medija (ili same medije) tamo gdje ti odgovara, da nepricam o studijama o GM.o koje financiraju same kompanije koje se njime i bave, a ciji rezultati su uvijek naravno pozitivni sto se tice GM.oa (naravno hehe) + su medijski popracene

Zelja
Zelja Day 1,773, 03:27

zato se iskreno nadam da bi ovo u Rusiji moglo nesto promjeniti jer zapad (u prijevodu SAD) tamo nema bas toliki utjecaj, ali naravno opet ponavljam da ce taj eksperiment biti nikako ili vrlo malo popracen od strane medija (onih utjecajnih/citanih od strane generalne populacije) , uzmimo za primjer ja prvi puta cujem za ovaj "show" evo ovdje u erepubliku, dok je recimo udarna vijest po hrvatskim medijima da je mandzukic ljen setati svoga psa, pa djevojka to obavlja umjesto njega, boze..

Revolucionarbgd
Revolucionarbgd Day 1,773, 04:09

Druže SrpskoBre, jesi li ti član stranek zelenih u rl-u?

El Che G
El Che G Day 1,773, 04:24

v

SrpkoBre
SrpkoBre Day 1,773, 04:25

@Revolucionarbgd Druže, nisam član zelenih...

Ali podržavam neke slične ideje!

chugaystyr
chugaystyr Day 1,773, 04:30

Само Српски кукуруз jе наjнатуралан!
Кажемо НЕ кинезкому ГМ кукурузу!

Aarrcchheerr
Aarrcchheerr Day 1,773, 04:33

Sve je ovo super za nekog ko je makar malo upucen sta se tu radi ali ljudima u Srbiji ne vredi govoriti posto je u novinama jedna od vaznijih vesti da je neka nasa GRAND pevaljka ugradila silikone ili da joj je pukla guma....strasno. Treba sto vise forsirati ovakve price uz nadu da ce ljudi cuti i poceti da se raspituju o tome malo vise... imas vote,sub i shout....🙂

SrpkoBre
SrpkoBre Day 1,773, 04:46

@Aarrcchheerr Hvala brate!

Serdjo
Serdjo Day 1,773, 07:51

ako su Rusi poceli da uzgajaju GMO onda sve pada u vodu

a zasto, pa oni su imali pre koju godinu totalnu zabranu GMO i cak su odbijali bilo kakav uvoz hrane iz drzava gde se uzgaja GMO, bez obzira da li njima saljete normalne namirnice ili GMO namirnice

e sad ako je ovo tacno, to znaci da uvoze sve a znamo kako mafija radi

GMO je jeftinije i tu je kraj, a kraj je i za nas jer sad nemamo opravdanje da zabranimo GMO

ukratko, gotovi smo

Alpheus
Alpheus Day 1,773, 09:09

Aarrcchheerr

Sve je to lepo, ali brate ti mora da si mnogo pijan kad ti je sve duplo... x D

A G U S
A G U S Day 1,773, 13:10

hvala za info matori, imas vote i sub : )

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.