Ambient on/off

Join the new world

 

Razrada ideje plaćanja učinjene štete

Day 2,077, 03:53 Published in Serbia Serbia by coolinbuneDame i eGospodo, eDrugarice i eDrugovi, eBraćo i eSestre, eBebe i eStarci, ePrijatelji i eNeprijatelji...eOstaliProšlo je već par dana od uvođenja jedne od najvećih promena u vojnom modulu u poslednje 2 godine. Kao što znate, administracija igre je uvela mogućnost da vojne jedinice plaćaju određenu svotu novca svojim vojnicima za učinjenu štetu.

Smatram da je ovo jedna od najboljih promena koje je admnistracija smislila od kada ja igram erepublik. U ovom članku ću detaljnije predtaviti šta ova promena donosi državama. Koje su njene dobre, ali i loše strane.

Pre svega, treba da nam bude jasno način na koji komandanti postavljaju naređenja i budžet za učinjenu štetu vojnika, kako bismo shvatili koje prednosti ova novina donosi, kako vojnim jedinicama, tako i samoj državi.
Komandant jedinice bira bitku na koju će staviti novac za plaćanje učinjene štete. Ono što je najbitnije, on može da rasporedi koliko će novca ići za učinjeni milion štete i to:
- da li će samo vojnici njegove MU uzimati novac ili ne
- koliko će novca ići za 1M štete po divizijama
- da namesti koje je državljanstvo potrebno da bi se uzeo novac (na primer, može da postavi)
- da postavi do koje visine zida se uzima novac. Na primer, da se za svaku učinjenu štetu sa zidom ispod 52%, što sprečava overkill i samim tim pespotrebno trošenje para budžeta.Šta ovo donosi državi?

Pre svega, potpuno pojednostavljenje isplate refunda i ukidanje besomučnih podela i nerviranja na #res kanalu. Ovako, CP će sa neke vojne jedinice (predlažem da se osnuje potpuno nova jedinica, koja neće imati vojnike i čiji će komandant uvek biti aktuelni CP) moći da postavlja budžet za određenu bitku, a sa gore opisanim uslovima prilagođenim određenoj bici. Na taj način pre svega može da privuče štetu onih igrača, koji prodaju svoju štetu (tzv. plaćenika) i da značajno poveća štetu u noćnim satima, kada je naša vojska u glavnom na spavanju.
Najbolji primer za to je sinoćnja bitka za KOsovo protiv Albanije. Onog trenutka kada se na Vladi odlučilo da se premira učinjena šteta, naša "sreća" u toj bici se naglo promenila.Kako će ova promena uticati na jedinice?

Neki kažu da će ovom promenom drastično opasti aktivnost pripadnika jedinice, jer neće morati da dolaze na organizovane udare. Prema mom mišljenju, ova trvdnja ne pije vodu. Pre svega, na organzovanim udarima vojnici tenkove uzimaju besplatno, pa im ostaje da nakon izvršenog udara i načinjene štete novac koji su dobili vrate na acc komandanta, koji će on iskoristiti za kupovinu rawa za sledeću turu tenkova.
Opet, sa druge strane postoji dosta vojnika koji udaraju svojim tenkovima, jer nemaju vremena, želje ili iz nekog drugog razloga ne udaraju zajedno sa jedinicom, već svojim tenkovima. I to je dobro, jer će tako uzetim novcem isplatiti (ili delimično isplatiti ili čak na tome i zaraditi) utrošene tenkove, pa će biti u mogućnosti da ponovo udari kasnije.

Ova promena je još uvek sveža, pa u narednim danima treba detaljno razraditi način na koji će država plaćati jedinicama štetu.
Najjednostavniji način je da, kako sam već gore objasnio, CP postavi premije na određenu bitku, a da je na komandantima jedinice, da li će za tu bitku organizovati udar i tako uzeti refund ili ne.

U svakom slučaju, admin je jednim potezom rešio problem srpske vojske iz antikih vremena - "refund". Na ovaj način država ima potpunu kontrolu trošenja novca, a na koji način će se jedinice organizovati da taj refund pokupe je na njima. Za državu je potpuno sve jedno da li će se vojnik koji je uzeo novac poslužiti jedinicinim ili svojim tenkovima. U svakom slučaju, svaki uloženi državni dinar je pravilno upotrebljen. Nikad čistiji račun, a možda i ljubav.Najveća mana promene?

E sada, glavno pitanje: možemo li računati na poštenje prosečnog srpskog CP-a? TO je možda i najveći problem kod ove promene. Kako možemo biti sigurni koliko je novca CP stavio na budžet za bitku? Koliko sam čuo, jednom uloženi novac na budžet se ne može ponovo vratiti, jedino što je moguće je da se promeni bitka ili da se edituju uslovi pod kojima se uzima refund. Ovo značajno limitira mogućnost da CP mazne lovu, ali opet postoji mogućnost da CP tvrdi kako je stavio 50K RSD-a na određenu bitku, a da u stvari postavi 40K dok sebi stavi 10K u džep. Ovo možda može da se reši time što će CP uslikati SS donacije nakon što postavi budžet za bitku, iz kojeg će se jasno videti koliko je para postavljeno.
O ovome mogu više da govore komandanti koji imaju mogućnost editovanja naređenja u svojim jedinicama, pa ih molim da u komentarima daju svoje predloge.Opet ponavljam, promena je još uvek sveža pa ja imam dosta nepoznanica vezanih za postavljanje naređenja. Zamolio bih komandante jedinica da u komentarima daju svoja zapažanja i predloge za navedene probleme i prednosti ove promene, kao i predloge za isplatu refunda u novonastaloj situaciji. Hajde da napravimo javnu debatu, kojom ćemo pomoći ovoj i budućim vladama da naprave sistem koji će biti najpravedniji i po državu najrentabilniji.

Kada se sve sabere, mislim da je ova promena sjajna i da će neke stvari, koje ovu virtuelnu zajednicu muče od kada ona postoji, biti rešene.

vaš,

coolinbun
 

Comments

Dio Dimitrije
Dio Dimitrije Day 2,077, 04:03

Mwa. 😘

TheKralj
TheKralj Day 2,077, 04:04

Voted!

TheKralj
TheKralj Day 2,077, 04:11

Има још једна битна ствар: ово такође отвара могућност директног финансирања нижих дивизија од стране платиша који су већ у нпр Д3 и Д4. Биће интересантно видети колико неки огорчени домољуби воле лијепу њихову више од свог акаунта.
Поставља се и питање дистрибуције средстава мултијима, јер је ипак лакше расподелити средства људима који се познају из јединице.
Све у свему интересантна промена и тек ћемо видети последице као и шта произилази из тактике њене употребе.

Sima_Opaki
Sima_Opaki Day 2,077, 04:34

Kako direktnog finansiranja? Pojasni molim te. Kako sam te ja skapirao ispada da privatno lice može da finansira?! ili jedino ako poseduje MU?

TheKralj
TheKralj Day 2,077, 04:37

@Sima Довољно је направити своју јединицу (МУ), купиш голд, претвориш у валуту и пребациш на рачун јединице. Као командант одлучиш где и под којим условима треба да буде НБ.

NajMladjiPionir
NajMladjiPionir Day 2,078, 07:50

Slazem se TheKralj!

ZgemboAdislic
ZgemboAdislic Day 2,077, 04:09

Nisam komandant, pa ne bih išta da predlažem : )

Kirito 77
Kirito 77 Day 2,077, 04:12

Pa na prste se mogu nabrojati dobre promene 🙂 Sve u svemu, zanimljiv period nam predstoji

Dio Corkan
Dio Corkan Day 2,077, 04:17

Iz prve ruke mogu reci: izuzetno mocno oruzje, mislim da je najnegativnija strana to sto ce TWO postati jos nadmocniji (van promocija golda) i da vrlo brzo necemo imati s kim da ratujemo... a kad nema spoljenjeg neprijatelja ljudi traze unutrasnje 😉

Tijana R
Tijana R Day 2,077, 05:02

Samo da se eKinezima ne digne "patka"....imaju novca da obrisu pola eSveta 🙁

Dooomed
Dooomed Day 2,077, 04:19

potpis

Apollon the Magnificent
Apollon the Magnificent Day 2,077, 04:21

bilo bi lepo da drzava napravi MU koji bi imao neko formalno ime, tipa, Ministarstvo odbrane ili sl. sa kojeg bi radili ta placanja, da bi se znalo koje bitke drzava finansira.

General Stonewall Jackson
General Stonewall Jackson Day 2,077, 09:40

Četnički Odredi vojske Srbije.

War3hous313
War3hous313 Day 2,077, 04:26

a da li je mehanizmom odredjena maximalna cifra za placanje po milionu?
u svakom slucaju, dopada mi se ideja. nocas sam pratio bitku na kosovu. drasticna je promena nastala onog trenutka kada je ponudjena premija, ili su naprasno igraci iz celog eSveta odlucili da nam pomognu. podela na alb kanalima nije nista pomogla protivniku. mada mi se cinilo da nije ni mnogo stete placeno jer i nije bas tako lako drzati zid oko 52% tako da se cak i ustedelo. nadam se da cemo naci nacin da ovu promenu iskoristim za nase eDobro.
pozz i SvakoDobroSvima o/
o7

coolinbun
coolinbun Day 2,077, 05:11

ako mislis, da li je odredjen limit koji jedan igrac moye da uzme, onda nije. Ali sa strane države, sve jedno da li će jeda igrač uzeti 2000 RSD ili 4 igrača po 500

War3hous313
War3hous313 Day 2,077, 05:14

mislim, da li drzava MU moze da plati i npr 2000 cca milion? 🙂

coolinbun
coolinbun Day 2,077, 05:49

može

Cookies Crisps
Cookies Crisps Day 2,077, 04:32

Mislim da je problem refund ovom promenom resen 😛.

ZgemboAdislic
ZgemboAdislic Day 2,077, 05:05

Svaka nam čast! Digli smo prašinu do nebesa, dosadili i ebogovima i ljudima : )

Dragan Savic
Dragan Savic Day 2,077, 04:36

"Ovo možda može da se reši time što će CP uslikati SS donacije nakon što postavi budžet za bitku, iz kojeg će se jasno videti koliko je para postavljeno."

Од када то SS може да се користи као било какав доказ? Па то сада бар може да се преправи за буквално 5-10 секунди, да стави коју код цифру хоће.

http://prntscr.com/1hzf88

coolinbun
coolinbun Day 2,077, 04:44

ma slažem se... pitanje je kakvu sad kontrolu imamo pri podeli tenkova na #res? Ili prilikom podizanja taktičkih RW-a?

Dragan Savic
Dragan Savic Day 2,077, 04:47

То је већ друга ствар. Ја сам само хтео да истакнем да сада SS не може служити као доказ низашта.

Ivke Pivke
Ivke Pivke Day 2,077, 04:54

Mogao si mu subove povecati.
Samo na sebe mislis.

Dragan Savic
Dragan Savic Day 2,077, 04:58

Па и претплате сам му мало "средио"... није баш да сам мислио смао на себе. :Р

Ivke Pivke
Ivke Pivke Day 2,077, 05:01

Primetio sam, ali nisam registrovao. : )

Black..Silver
Black..Silver Day 2,077, 10:42

Au sabane, hebu te i van Tesli.

Dragan Savic
Dragan Savic Day 2,077, 11:04

Немој тако... зна он да се ја само зезам. (:

Helm Hammerhand
Helm Hammerhand Day 2,077, 04:52

Ja bih ipak da mi smislimo formulu za refund i da izvršimo reformu vojske, državne uprave i republičkog registra i katastra, čisto da bismo mogli da pišamo jedni po drugima sa istim žarom, za svaki slučaj.

fuson
fuson Day 2,077, 04:53

Za svoje pare/tenkove, gde treba i kad treba...

Neka drugi lome mozak oko ovoga, kod mene po starom ali sta god da smislite "oni" ce uvek naci nacin da "drpe" pare...

Sima_Opaki
Sima_Opaki Day 2,077, 04:53

E bem mu miša kada mi ne možemo nikome verovati. Na žalost oko toga je Coolin u pravu ali i dalje mi to nije jasno.

Tijana R
Tijana R Day 2,077, 04:59

Moje je misljenje da je ova promena najvise pogodovala igracima eSrbije...Ovo je jedinstven nacin da igraci sa svescu prosecnog eSrbina ne prave overkill nego da licemerno cekaju da nastupe uslovi za naplatu stete (npr <52%)...
VIDECETE KAKO SADA eSRBIN MOZE DA CEKA I NE PRAVI OVERKILL 🙂

Ivke Pivke
Ivke Pivke Day 2,077, 05:02

Definitivno odlicna promena.

ZgemboAdislic
ZgemboAdislic Day 2,077, 05:15

Još je luđe od toga. Evo napravismo overkill u Šumadiji. I Srbija i MH Federacija daju premije. Šteta načinjena sa naše strane je besplatna jer je zid konstantno preko 55%, a bosanci (ili kako god se zovu) će potpuno bankrotirati.

Tijana R
Tijana R Day 2,077, 05:19

Odlicno zapazanje!!!...iscrpljujemo ih finansijski za sledece runde sa 52-55% 🙂

Tijana R
Tijana R Day 2,077, 05:23

Ako jos moze jedna sugestija u pogladu "postenog komadanta MU" koja ce na nivou drzave davati novac za pricinjenu stetu...Mislim da je svojim radom Apis i ekipa (kroz davanje zajmova drzavnog novca), dovoljno legitimisana da neko od njih bude komadant - u ovom trenutku mi oni deluju kao optimalno resenje kome se moze poveriti takav zadatak

mavasi usiro
mavasi usiro Day 2,077, 05:52

Odlicna promena.
Jedina mana u nizim divizijama - pod uslovom da imaju obe kucice (sto vrlo mali broj ima) udarac treba da im bude skoro 8k (sto je opet retko) da bi napravili 1 mil stete. Za njih mozda granica da bude 500k ili tako nesto.
A refund .... pa mi jedan jedini tenk ni rsd nismo uzeli nikome nikada, ja se odricem 50ff dnevno zbog wraw firmi (i jos nekoliko nas) da bi obezbedili tenkove sto bih i ostalim jedinicama savetovao.
o/

Rik Daphnee
Rik Daphnee Day 2,077, 13:47

Ili jednostavno povecati iznos po milionu.

ipipro
ipipro Day 2,077, 06:18

Vote

Alex.L
Alex.L Day 2,077, 06:27

Napravi se (ili kupi od nekoga) državna MU koju će voditi isključivo CP, eventualno vCP/premijer i odatle se plaća udaranje.
Kao vid kontrole koliko se novca doniralo može da se koristi SS (što nije sigurno zbog fotomontaža), a mogu i u MU da se pozovu predstavnici opozicionih partija, privremeno ili do kraja mandata. Svaki član MU može da vidi koliko novca je donirano i koliko se trenutno nalazi u MU.

POP  DJUJIC
POP DJUJIC Day 2,077, 06:52

Odlicna promjena, samo nisam upucen da li postoji opcija postavljanja ponude samo za pojedinu diviziju i da li se moze postaviti razlicita cijena po milionu zavisno od divizije, mislim da bi to bilo neophodno 😕

Alex.L
Alex.L Day 2,077, 07:04

Može, to se celu noć radilo
D1 & D2 su imali 100cc mislim, D3 50cc, a D4 30cc ako se ne varam.

A da li može samo za jednu diviziju... verovatno da, a ako i ne onda za tu neku diviziju staviš pravu cenu, a za ostale 0cc / 1m

CRNI LOVAC
CRNI LOVAC Day 2,077, 07:21

Odlicna promjena, koju ako zelimo mozemo iskoristiti i napraviti pravedan sistem u kome je steta u pravo vrijeme na pravom mjestu jednako vrijednovana za svakog igraca. Pored toga veoma je bitno sto se mogu nize divizije premirati i na taj nacin omoguciti brzi razvoj mladjih igraca kao i usmjeravanje njihove stete jer se na ovaj nacin u velikoj mjeri moze obesmisliti lov za bh medaljama kod mladjih igraca.
Na ovaj nacin se ogranicava i isplata za stetu napravljenu kada zid predje odredjeni procenat, sto donosi i maksimalno usmjeravanje stete , kao i racionalizaciju troskova.

Vidim da se javljaju ideje o mogucoj zavjeri da cp kaze da je postavio jednu cifru na odredjenu bitku a u stvari je postavio manju, to je naravno moguce jer SS u tom slucaju ne znaci nista zato sto se cifra moze promjeniti u svakom trenutku, ali sama ideja oko prevare na taj nacin je besmislena jer se novac sa racuna jedinice ne moze skinuti na nalog( ako nisam nesto previdio)
Pa samim tim ako neko slaze cifru koju je stavio na odredjenu bitku, on ce razliku kad tad morati staviti na drugu bitku, dakle sasvim je dovoljno pratiti donacije na racun odredjene jedinice.
Jos ako postoji opcija da se donacije na racun jedinice salju putem donacije direktno sa trezora, onda je faktor postenja predsjednika potpuno izbjegnut.

Naravno postoji opcija da se budzet za odredjenu bitku postavlja, onako kako cp-u( komadantu drzavne jedinice koja postavlja budzet) odgovara, tj kako odgovara nekoj interesnoj grupi i u vrijeme kada odgovara toj grupi, ili da postavi samo za odredjenu jedinicu ili nesto slicno, naravno ne postoji idealan sistem ,ali je ovaj veoma blizu.

Nemaanjaa
Nemaanjaa Day 2,077, 08:23

To i ovo sa 'bilo koje drzavljanstvo da se udje u MU' za sada najbolje promene, a mali je vremenski period izmedju njih, znaci krenulo ih, neko je novi u tom timu koji ima mozga.

igajunior
igajunior Day 2,077, 10:32

Najjače promene do sada, koje će se indirektno odraziti i na politički modul...
Uraditi skriptu ili bota za praćejne transakcija i rešen ovaj negativni deo.

MoonChe
MoonChe Day 2,077, 12:00

Au al tebe hebu (:
Ako hoces da testiras opcije, javi se.

Inace lepo je sve to ali je opet veca briga za jedinice nego to da sada mup ladno moze da organizuje civile u jednu, dve MU i da povremeno forsira d1 d2 vojnike. Da prati aktivnost novih igraca, i procenat banovanih.

Rik Daphnee
Rik Daphnee Day 2,077, 13:52

Kao sto postoje skripte za pracenje priliva novca u drzavnu kasu, verovatno se moze napraviti skripta za pracenje racuna na MU. Tako da bi se tacno znalo kada je i koliko novca ubaceno.

Vudstok
Vudstok Day 2,078, 00:10

vote

NajMladjiPionir
NajMladjiPionir Day 2,078, 07:41

To im isto ja pricao pre 3 dana i jos ne slusaju 🙂 . Inace u potpunosti se slazem.

NajMladjiPionir
NajMladjiPionir Day 2,078, 07:58

Evo nekih SS http://prntscr.com/1i6o3b
Moze bilo koju bitku i bilo koji RW http://prntscr.com/1i6p4x da biras stranu i za koga, bilo koji CS ili da das za odredjene drzave, pojedine MU, divizije, do kog procenta ... i jos ostalih mogucnosti. Sve u svemu Comander MU moze jako lagano i fino kontrolise bitku koju odredidi MoD. Jedino sto mora biti on line i u stalnoj koordinaciji sa Mod-om ili ako CP kontrolise bitku mora biti on line stalno i jako elegantno moze da se kontrolise bitka. Refund bi se po mome ovim ukinuo. Drzava skida sa sebe obavezu refunda a stvar jedinica je kako ce regulisu sa svojim clanovima.

NajMladjiPionir
NajMladjiPionir Day 2,078, 08:00

Prakticno svaki pojedinac dobija na svoj acc. CC u nivou pricinjene stete. Ima jos finesa ali dugacko bi bilo da pisem.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.