Ambient on/off

Join the new world

 

Ratne analize - specijal: Poljska - Rusija

Day 1,935, 02:26 Published in Serbia Serbia by Van Sebe
Poštovani čitaoci,
Nakon jednomesečne pauze, novo izdanje glasnih razmišljanja je pred vama.Izgleda da će ova igra napokon dobiti na dinamici...
Poljska je napala Rusiju! Već neko vreme su Poljska i Rusija pregovarale o tome da Rusija otvori koridor na svojoj teritoriji i propusti Poljsku do granica sa Kinom. Na taj način bi se Poljska konačno pozicionirala za napad na Kinu. Ozbiljnu prepreku u ovim pregovorima čini pakt o nenapadanju između Kine i Rusije koji praktično nema ograničeno trajanje. Ovi pregovori nisu urodili plodom i usledilo je proglašenje Rusije za prirodnog neprijatelja od strane Poljske. Očekivano, Rusija je odmah odgovorila postavljanje Poljske za prirodnog neprijatelja.

Ovakvim razvojem situacije doći će do totalnog rata između dve zemlje sa time da je sada cilj Poljske da obriše Rusiju. O tome se više može pročitati u tekstu poljskog Ministarstva Odbrane. Najzadovoljnija situacijom svakako može biti Kina, jer će se Poljska, po mom mišljenju koje ću kasnije i obrazložiti, dosta iscrpeti u ovom ratu pre nego što i stigne do Kine.

Poljska se aktivno priprema za kampanju i očekuje podizanje ustanaka na svojim teritorijama. Dalje, Poljska ima informacije da će zemlje članice saveza "Krug poverenja" ostati neutralne u ovom sukobu te planira "blic krig" kampanju. Veliko je pitanje da li je ovakav stav Poljske baziran na činjenicama ili pustim željama i verujem da su tu pogrešili...

Rano jutros napad Poljske je otpočeo i to u regiji Kaliningrad. Neobičan izbor regije za napad ukoliko se traži najkraći put do Kine... Najkraći put do Kine vodi preko samo dve originalno Ruske regije - Norther Russia i Western Siberia, a Poljaci nisu krenuli tim putem...Imajući u vidu da je Rusija jako bliska savezu "Krug poverenja", maltene na vratima saveza, te u odličnim odnosima sa Bugarskom, veoma je bitna reakcija Bugarske u ovom sukobu. Ministarstvo inostranih poslova Bugarske, je u svom tekstu zauzelo stav neutralnosti u ovom sukobu sa nadom da će se u nastavku pregovora između dve strane doći do dogovora. Ukoliko Poljska zaista samo prođe kroz Rusiju bez zadržavanja teritorija u svom posedu, može se očekivati da će zvaničan stav Bugarske ostati nepromenjen. Ukoliko pak Poljska krene u brisanje Rusije, kako trenutno i izgleda, Bugarska će biti prinuđena da bira stranu i pred nama je sukob na relaciji CoT-TWO...
I sam Bugarski MoFA je svestan da neće moći u potpunosti da kontroliše svoje jedinice, od kojih neke već pozivaju na / i obećavaju vojnu podršku Rusiji u svojim člancima.

Reakcija Čilea se očekuje, ali najverovatnije će pratiti korake koje preduzme Bugarska. Jedan od zanimljivijih tekstova je na ovom linku.

Predsednik SAD, igrač Vanek26 u svom obraćanju naciji daje nedvosmislenu podršku Rusiji i izjavljuje da će se SAD boriti na strani Rusije u ovom sukobu zahtevajući od svih vojnih jedinica SAD-a da bitke Rusije postave kao Dnevnu zapovest. Američki predsednik ide i korak dalje pozivajući sve zemlje saveza "Krug poverenja", kao i Brazil (u igri su veliki saveznik SAD), da stanu na stranu Rusije i da se bore protiv Poljske. Ovakav tok dešavanja je bio i očekivan imajući u vidu bliske odnose između ove dve zemlje koji su rezultirali potpisivanjem Sporazuma medveda i orla...
Ima još članaka u SAD koji pozivaju na odbranu Rusije i rat protiv saveza "TWO", jedan od istaknutijih sa opširnijom analizom je i ovaj članak.

Usledila je i reakcija Mađarske koja je stavila na glasanje zakon o prirodnom neprijatelju... Da li je ovo želja Mađarske da dođe do nedostajućih resursa? Da li je ovo okidač sukoba CoT-TWO ili samo odgovor/provokacija na prijem SAD-a u CoT kada su neke članice TWO smatrale taj potez provokacijom?

U svakom slučaju, ovaj sukob će doneti rasterećenje EDEN i proEDEN zemljama (Grčka, Turska, Tajvan, Iran, Argentina) jer će fokus biti na Poljska-Rusija bitkama te će veliki deo štete CoT-TWO zemalja biti odvučen sa njihovih ratišta...

Kako će se postaviti zemlje poput Makedonije i Indonezije, videćemo. Da li će sukob eskalirati u sukob saveza CoT-TWO - veoma moguće. S obzirom da je Srbija u dobrim odnosima sa mnogo zemalja članica saveza CoT, te se graniči sa njenim jakim članicama, biće puno posla za naš MoFA tim ovog meseca... Ili da se jednostavno setimo da je ovo ipak strateška ratna igra te da se malo igramo...

EDIT:
Ratni dopisnici sa prvih linija fronta javljaju o “bumerang efektu“... Nakon prvih 24 sata ofanzive Poljske, stvari se odvijaju kako je i bilo očekivano. Članice saveza TWO daju podršku Poljacima, „Krug poverenja“ nema kompletnu kontrolu i vojska im je podeljena – jednim delom pomaže Rusiji dok su mnogi za sada neutralni... EDEN – koristi priliku i udara za sebe, jednim delom daje podršku Rusiji dok na većini drugih ratišta koristi priliku i oslobađa svoje teritorije. Sve u svemu, Poljska je uspela da osvoji regiju Kaliningrad i zadrži inicijativu, ali po koju cenu... Otpor je bio žestok, i sam rezultat konačne borbe nije merodavan i treba ga posmatrati kroz prizmu bitaka na drugim frontovima.
Od trenutka napada na Kaliningrad Poljska je izgubila čak sedam regija kroz ustanke, dok je samo jedan ustanak uspela da uguši. U toku je šest ustanaka u kojima Poljska za sada ima polovičan uspeh. Imajući u vidu da Poljska u direktnom napadu na Rusiju ima 10% bonusa na prirodnog neprijatelja, pomoć saveznika je prioritetno potrebna na gašenju ustanaka. Na slikama niže možete steći bliži uvid u bitke koje su u toku kao i u one koje su završene od trenutka napada na Kaliningrad.

Trenutno aktivni ustanci u Poljskoj su:Klikom na link uključi se u prioritetnu bitku!

Pored Švedske i Finske, najveći dobitnik u trenutnim dešavanjima je svakako Argentina, koja od tog trenutka ne zna za poraz u bitkama protiv Paragvaja i Čilea, osvojivši čak šest regija. Ovakav odnos snaga u Južnoj Americi je posledica zauzetosti vojnih jedinica CoT-a u Rusiji i samim tim nedovoljne pomoći Paragvaju i Čileu.Dosta problema ima Bugarska, koja je praktično podeljena između svojih borbi sa Rumunijom, Turskom i Grčkom i pomoći Rusiji… Na ovim ratištima je primetna odsutnost savezničkih snag ate Bugarska ide iz poraza u poraz. Bugarska je praktično već izgubila 4 regije pod napadima neprijatelja dok jednu regiju prepušta Kipru. Bugarska nije uspela ni kroz ustanak da oslobodi regiju Burgas koja je pod Turskom okupacijom, dok su u toku bitke za Plovdiv i Vidin
Brazil i dalje nije doneo konačan stav po pitanju sukoba Poljska - Rusija. U novinama MoD-a stoji tekst, citat:
"Poland X Russia
We would like to inform that even knowing part of our population wants to support Russians on this war, the eBrazillian government still discussing internally and externally this NE."
"Poljska x Rusija
Iako smo svesni da deo naše populacije želi da podrži Ruse u ovom ratu, želimo da vas informišemo da Vlada Brazila još uvek razmatra, unutar sebe a i eksterno se konsultuje, postavljanje Poljske za prirodnog neprijatelja."
Nije najjasnije kako bi to izveli, jer nemaju granicu a uz to u toku je i proglašenje Urugvaja za prirodnog neprijatelja... Verovatno su hteli reći da daju vojnu podršku putem MPP-a...
Ratne analize - specijal: Poljska - Rusija
http://www.erepublik.com/en/article/ratne-analize-specijal-poljska-rusija-2224833/1/20

Do čitanja, a i posle, Van Sebe
 

Comments

Stratonik
Stratonik Day 1,935, 02:32

v

deki91
deki91 Day 1,935, 02:35

o/

bernoldi_salieri
bernoldi_salieri Day 1,935, 02:54

VUJ

Mare Magare
Mare Magare Day 1,935, 03:33

Напали су Калињинград јер им је циљ да дођу до Кине тек када буду могли да је прогласе за ПН. Иначе, свака част Русима за часно држање.

Van Sebe
Van Sebe Day 1,935, 03:37

Već sam ti napisao na drugom mestu da si možda u pravu (Rusima nebitna regija, troše vreme), a možda i nisi. Kad pročitam novine MoD-a Poljske, nisam siguran u to. Naravno ima vremena za takav sled događaja i zavisiće od dogovora Rusije i Poljske ako bude postignut.
Svako dobro!

Mare Magare
Mare Magare Day 1,935, 03:46

Сад баш гледам и ја њихове новине МОд. Мислим да је то пржење масе, да не би људи вијали БХ и тукли безвезе, јер им пола савезничких земаља неће помоћи па то и неће ићи глатко, битан им је сваки ударац...
Уосталом, њима су Руси посластица од кад постоји игра, а баш дуго нису имали прилику да дерну по њима, мислим да су једва чекали, без обзира што им је циљ недвосмислено Кина.

Van Sebe
Van Sebe Day 1,935, 03:47

OK, a kuda su posli Madjari? Preko Zapadnog Sibira u istom trenutku može proći samo jedna zemlja - usko grlo kao Pakistan.

Mare Magare
Mare Magare Day 1,935, 03:50

И у праву си за оно за ЦоТ: Неће Пољаци смети да их бришу баш због тога, све и да хоће. До Кине имају бар нашу подршку. Даље одатле, ценим, ни нашу.

Mare Magare
Mare Magare Day 1,935, 04:00

Добро питање. Мислим да су они подршка, план "Б", тј ако Пољаци наиђу на веће потешкоће са Русима, да одвуку штету. Ипак треба не само проћи, него и сачувати штекове. За сад чувају гласове, неће они наХпасти ако прође Калињинград...
Све у свему, десио се потрес који месецима нисмо осетили. Очекујем да се свакако прошири и даље од самог жаришта.

Van Sebe
Van Sebe Day 1,935, 04:05

Slazem se! Konacno da bude malo zanimljivije...

Mare Magare
Mare Magare Day 1,935, 03:35

"Kako će se postaviti zemlje poput Makedonije"

Они неће ударати ЗА Русију, него ПРОТИВ Пољске : )

JaneAsterix
JaneAsterix Day 1,935, 03:50

Neki ce udarati, neki nece nigde neki uopste udarati nece(neutral 50%) Daj ti plati im pa udara ce gde ti hoces. Ma nek puca na sve strane!?

Mladen DS1989
Mladen DS1989 Day 1,935, 03:44

Dobar,svaka cast...

Georgian Shield
Georgian Shield Day 1,935, 04:59

taj clanak u chileu nije zvanicno misljenje chilea vec propaganda lika za koga sumnjam da je argentinac. Sami chileanci ne znaju puno o tome, radice kako im se kaze u CoTu, samo je steta sto ovaj informise njihovu javnost a ne niko drugi.

Georgian Shield
Georgian Shield Day 1,935, 05:03

samo dosta je unazadjen odnos srbije i chilea izjavom predsednika srbije od pre neki dan, u vezi pregovora sd argentinom. To oni shvataju kako shvataju a mi nemamo mofu da smiri strasti.

Rumenko LizME
Rumenko LizME Day 1,935, 05:03

Ma samo rokaj!

Ja sam opstenarodno ludilo! I da, Spanija ili Srbija da napadaju Amere ili ako nije neki NAP tu posto prilici...

Al1970Capone
Al1970Capone Day 1,935, 05:08

I mi bi mogli da iskoristimo tu situaciju i napadnemo SAD

PodgoricaninPG
PodgoricaninPG Day 1,935, 05:13

PRAVI SRBI BIJU ZA RUSE

Narlindir
Narlindir Day 1,935, 05:15

Pazi...
Da ti nesta kazem...

Odlicna analiza, ocekujem da nastavis da pratis pomno situaciju , predstoje nam dani igre...

Johnnnie
Johnnnie Day 1,935, 05:22

Kulin aka Shaban plače, bolje od njega pišeš al poradi na slikama xD

Van Sebe
Van Sebe Day 1,935, 05:25

Poradicu cim instaliram photoshop... Inace sad nisam ni imao sta preterano da ubacim kao zanimljivu sliku... Bice ih, bice...

TheDarkHeinz
TheDarkHeinz Day 1,935, 05:26

bravo vote i sub....I vrijeme je da se malo trgne igra.

Fernando Colunga
Fernando Colunga Day 1,935, 05:32

Lepo! Imas V+S!

ZgemboAdislic
ZgemboAdislic Day 1,935, 05:38

Ala sam se načitao...
Svaka čast za članak!!!

serbiankid
serbiankid Day 1,935, 05:38

Super clanak.

Sto rece neko iznad, samo malo poradi na slikama, da to jos bolje izgleda : )

Don Lex
Don Lex Day 1,935, 05:39

Odlican clanak. o7

Don Lex
Don Lex Day 1,935, 05:43

Ceo dan razgovaram sa svima zivima, u nadi da cu smiriti malo strane... Ovo Madjarima uopste nije trebalo, deluje kao otvorena pretnja...

Rumenko LizME
Rumenko LizME Day 1,935, 05:51

Pa udarite na Amere sada, zapetljajte totalno situaciju, makar da se igramo. Ako nije neki NAP u pitanju... A znam da se cuvaju 10/10 pa samim tim i vlast ali pricajte kako ste bili hrabri, bolje je to za propagandu, smori ovo. I nije ovo neki napad ili slicno, samo smo ocajni za igrom...

Georgian Shield
Georgian Shield Day 1,935, 06:48

sa kim tacno razgovaras? Zdravkom carom i roglic legijom? Pre 2 dana rekoh da se pozabavite ovim i rekoste "izbacili su bugari clanak, necemo biti veci bugari od bugara". Ok. Sada ce izaci na videlo posledice meseci bez diplomatije.

Don Lex
Don Lex Day 1,935, 07:16

Problem su napravili Madjari, ako bas hoces da znas. Gospodine prepametni.

Georgian Shield
Georgian Shield Day 1,935, 08:09

ma dobro, madjari su napravili prob a rat CoT TWO se sprema od samog ulaska USA u CoT, sve sto ste vi preduzeli povodom toga je uvlacenje brazilcima koji su vas na kraju napusili, i mpp sa inci turcima.

Denzone
Denzone Day 1,935, 05:58

Svaka cast na clanku

krispo
krispo Day 1,935, 06:10

Good analysis, voted.

Anthony Tony Soprano
Anthony Tony Soprano Day 1,935, 06:37

o7
voted !

Tha Godfather II
Tha Godfather II Day 1,935, 07:03

veoma lepo v

Trstenicanin CUKI
Trstenicanin CUKI Day 1,935, 07:09

zagovnalo se 😛

Opsyen
Opsyen Day 1,935, 07:24

ma zaigrajmo igre bez granica!!

zelje7
zelje7 Day 1,935, 07:30

"eUtopija" No1 novine u esrbiji !
svaka cast,samo tako nastavi..

mavasi usiro
mavasi usiro Day 1,935, 07:34

Odavno nisam procitao ceo clanak !!!!
Svaka cast !!!!
v+s

Marko Klis
Marko Klis Day 1,935, 07:55

Odlična analiza i nadam se da će biti zanimljivo idući dana!

B A N D E R A
B A N D E R A Day 1,935, 08:59

Na ovu temu ima ceo doktorat da se napise...

CoT je propao kad su se prodali za DMG, tj. primili USA. Opet tu ima likova koji su odani starim saveznicima, ali manje nego pre... Na kraju krajeva ne vodi narod politiku vec oni koji su na vlasti

Sto se mene tice spreman sam za neku akciju i pomoc Poljskoj do zadnje kapi energije i poslednjeg zutaca na profilu. 🙂

sasa55555
sasa55555 Day 1,935, 08:59

Sta se ceka u eSrbiji,napadajte nerasne amere,a ja cu delovati iznutra i pazi sad necu biti sam buahahahahhahaah....XD

B A N D E R A
B A N D E R A Day 1,935, 09:02

A sto se tice Rusa ovo im i treba, jer ce se napokon odluciti na koju ce stranu, sto i nama olaksava zauzimanje stavova prema njima.

Angeldim
Angeldim Day 1,935, 09:26

Celata situacija e poznato scenario na sir marvin ja napravi prethodno da se raspadne ONE sega pravi isto za da pocnat da vojuvaat CoT i TWO a vie srbite pak ostanavte igracka na Polska

HusagaBiH
HusagaBiH Day 1,935, 09:32

vote
dobar clanak i analiza o7

Georgian woolf
Georgian woolf Day 1,935, 09:39

Odlican , steta sto su ovi clanci na stranim jezicima pa ne moze covek vise info da izvadi , mada si ti to fino prepricao o/

volim karlovac
volim karlovac Day 1,935, 09:49

vote

coolinbun
coolinbun Day 1,935, 11:13

Ja se i ne secam kada smo poslednji put udrali organizovano za POljsku, Spaniju, Sloveniju ili UK... pa ni za Madjare.... vec mesec ili dva se konstantno borimo za CoT... ako to ne znaju da cene, pa onda...

Ali.. sukob CoT i TWO pre nego se udari poslednji glogov kolac u srce EDEN-a, samo moze da vrati u zivot ovaj savez

de Medici
de Medici Day 1,935, 11:26

Slažem se,maltene mi smo održavačo CoT u životu i čim mi prestanemo da bijemo za Makedonce i Bugare,Turci i Grci će ih počistiti.Sve u svemu,biće zanimljivo,imaćemo tri strane,a ne dve.I svi će se rokati sa svima \o/

Romper
Romper Day 1,935, 21:44

ma bravo mikela, a oni vas ne odrzavaju ne zivotu? Imate odnos baziran na uzajamnoj potrebi za damageom i nista drugo.
Coolin, jos niste shvatili da EDEN nece nestati u bitkama jer NIJE savez koji je nastao zbog ratnih osvajanja? EDEN je ideja i kao takva je neunistiva, osim ako sami clanovi ne odluce da zele probati nesto novo.
Sad kad vide kojom su lakocom Bugari zabili noz u ledja Rusima, nitko vise ne spominje CoT osim kao Circle of Traitors.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.