Prvi članak za prokletu misiju. Heroj Finske Simo Häyhä.

Day 4,620, 22:16 Published in Serbia Serbia by Mikko Ilicinen

Pozdrav svima,

Kako ne bi bio prazan članak, rešio sam da probam da napravim serijal o raznoranim borcima koji su obeležili Drugi svetski rat.

U skladu sa nickom iz eRep-a rešio sam da to bude Simo Heuhea(Simo Häyhä), poznatiji kao Bela Smrt.

Apsolutno je nebitno gde je rođen i čime mu se otac bavio, već je mnogo bitnije šta je postigao i kako.

Sa 17 godina je dobrovoljno prišao Finskoj poluparavojnoj formaciji Bele Armije koja se borila protiv, pogađate, Crvene Garde, njihove komunističke protivteže.

Puške koje je koristio su naravno bile Finska verzije Mosin-Nagant-a, u tada najpopularnijem kalibru za istok 7,62x54.

Razlog zbog kojeg je ušao u istoriju Drugog svetskog rata je povezan najviše sa njegovim brojem ubijenih vojnika, ali ne i jedini.

Naime, kao snajperista Finske vojske u toku zimskog rata je imao 259 potvrdjenih ubistava. Zanimljivost je da je većinu tih ubistava imao koristeći mehaničke nišane, a ne optiku. On je to opravdao razlogom da bi sa optikom morao mnogo više da se izdigne iz snega u kojem je napravio snajpersko gnezdo i kamuflažu.

Onaj manji razlog zbog koje je ušao u istoriju može da vidi svako ko izgugla njegovu sliku i vidi da mu je cela leva strana lica deformisana kao posledica metka koji ga je pogodio jednom prilikom.Takodje, pored tih 259 pogodaka, Simo broji i skoro isto toliko ubistava iz Finske(originalne ali manje poznate)verzije PPŠ-a, automata koji su koristile skoro sve jedinice Finske vojske KP-31.

Povučen kakav je bio, nikada se nije hvalio brojem ubistava, koji prema procenama prelaze 500 ubistava snajperom i onih 250 pomenutih automatom, i njegovim rečima: Radio sam ono što mi je rečeno, najbolje što sam mogao. Ne bi bilo Finske da nismo svi to radili.

Nadam se da vam se članak svideo, ali vratimo se na ono zbog čega sam i hteo da napišem prvi članak, a to je 25 prokletih komentara, tako da ne budite tvrdoga srca.

Naravno ako vam se dopada ovako nešto, drage volje ću nastaviti da objavljujem priče o raznoranim učesnicima Drugog svetskog rata.

o7