Propunere legislativa - stimularea sectorului civil [BBC]

Day 798, 06:37 Published in Republic of Moldova Romania by dsalageanu

Salutare concetateni,

Imi incep mandatul de congresman cu o dezbatere, asupra oportunitatii infiintarii unui program de stimulare a societatii civile moldovenesti. Vreau ca toti congresmanii Moldovei precum si cetatenii interesati sa isi dea cu parerea in comment-uri, in vederea dezbaterii oportunitatii si fezabilitatii ideii.

A. De ce avem nevoie de asa ceva?

1. Pentru a activa populatia, atat ca si "membri" ai sectorului civil (sau organizatiilor guvernamentale, cum vreti), cat si ca si "beneficiari" ai acestora.

2. Pentru ca in Erepublik nu sunt multe chestii de facut in general, cred ca viata noastra virtuala ar fi mai frumoasa cu un program de genul asta. Vrem sa traim intr-o tara in care se intampla "chestii", indiferent daca ne-am nascut aici sau suntem imigranti.

3. Pentru ca ofera multor cetateni o oportunitate de afirmare. Eu mi-a inceput cariera ca ONG-ist (cu Ministerul Media, care nu era minister chiar de loc) si va spun ca se poate si e distractiv.


B. Ce inseamna ONG-uri in Erepublik?

De exemplu orice 3 cetateni care se asociaza prin vointa lor proprie si infiinteaza o organizatie (sau recicleaza una mai veche) se numeste ONG. Toate operatiunile financiare trebuiesc desfasurate printr-o organizatie (datorita transparentei).

Mai departe, suma tuturor cetatenilor moldoveni care desfasoara activitati neguvernamentale, se numesc "sectorul civil".


C. Ce tipuri de proiecte s-ar putea finanta?

Eu as propune sa existe niste obiective generice ale programului de finantare, de genul:
O1: Cresterea nivelului wellness-ului cetatenilor.
O2: Cresterea retentiei in randul cetatenilor noi
O3: Activarea societatii moldovenesti, incurajarea interactiunii sociale si a unei atmosfere pozitive in societatea eMoldoveneasca.

Ca idei concrete, putem finanta concursuri (de orice fel), evenimente, campanii, scoli (educatia e educatie, chiar si in Erepublik) sau alte chestii. Uitati-va la articolele astea a lui Scaraosky, pentru inspiratie.


D. Ofera jocul mecanismele necesare pentru asa ceva?

Nu ad-literam, dar ofera suficiente mecanisme. Asa cum exista ministere si unitati militare, putem sa dam viata acestui program prin cooperare, consens si imaginatie.


E. Practic, cum am organiza o asemenea treaba?

1. Am infiinta o Comisie Sociala a Congresului. Astia ar fi 7-9 congresmani care se vor ocupa de proiectul respectiv. Putem sa o infiintam in multe feluri, pentru a asigura echilibru politic si eficienta:
- fie asigurandu-ne ca toate partidele sunt reprezentate (eventual cu un numar egal de membri), membri comisiei fiind numiti la inceput de mandat de catre presedintii de partid
- fie reprezentare proportionala a partidelor, etc. veniti si voi cu idei.

2. Am asigura o modalitate simpla si eficienta de lucru a comisiei. De exemplu:
- am cauta un forum, unde am avea doua sectiuni: una publica, in care se pot "depune" proiecte si citi regulamente si, respectiv, una privata in care se dezbate si voteaza.
- comisia ar avea nevoie de 3-4 zile pentru a evalua un proiect: prima zi se strang aplicatiile, a doua zi se dezbate, a treia zi se voteaza, a patra zi se publica rezultatele.

3. Am alege sau numi un nenea, numit "presedinte de comisie", care sa se ocupe de treaba asta (dat suturi in fund la congresmani, relatia cu Banca Centrala, popularizarea programului, etc). Acesta poate fi:
- Congresmanul cu cele mai multe voturi (impartial, dar poate omu' n-are chef de asa ceva).
- Numit in plenul congresului (se aduna candidaturi in prima zi de mandat, se voteaza in urmatoarele, misto dar necesita un forum la care sa aiba conturi toti congresmanii, in fiecare luna).
- Ales altfel - veniti cu idei.

4. Am aloca o suma de bani de care sa "dispuna" comisia. pentru inceput mai putin - 500 sau 1000 MDL. Banii, desigur, nu ar parasi Banca Centrala, care va efectua toate platile catre beneficiari. Comisia doar decide, nu administreaza (principiu vechi si bun).

5. Am populariza programul (saptamanal) si am invata "ONG-urile" sa ceara bani pentru proiecte si i-am da bice.


F. Riscuri?

Am risca eventual sa mai fuga cate unul cu banii, din cand in cand. Ok, si? Pentru inceput as propune limitarea dimensiunii maxime a finantarii la 100 - 200 MDL / proiect si as solicita o cofinantare de minim 25 - 50%. Dar, chiar si asa, MERITA.


Idei? Sugestii? Critici?

Va multumesc.

Dragos Salageanu
Congresman al Moldovei