Politicul pentru eRomania!?

Day 1,783, 05:36 Published in Romania Romania by Vircati

Multi dintre cei care ati decis sa consumati cateva minute pentru a citi aceste randuri cunoasteti, mai mult sau mai putin, ceea ce se intampla din punct de vedere politic in eRomania din iarna trecuta. Fapt este ca, fara ca acest episod sa fie la propriu singular in istoria eRomaniei, incet-incet activitatea politica si-a deplasat centrul de greutate de la ceea ce fiecare grupare politica poate oferi eRomaniei (in intensitati diferite, bineinteles), spre lupta interpartinica.

Ca vorbim de PTO-uri (unul in derulare de aproape o saptamana), de campanii de atacuri, de contrafaceri, de lovituri sub centura, de riposte mai mult sau chiar deloc onorabile si de multe altele de acest gen, toate nu au avut ca efect decat o degradare nu numai a mediului politic, ci a esocietatii romanesti in ansamblu.

Cum s-ar putea insa ca politica, politicul sa actioneze din nou cu precadere in favoarea eRomaniei?

Desigur, ar fi desarta fie si doar speranta unei acceptari reciproce, iar motivele respingerilor recirpoce ar umple probabil zeci de articole.

Daca insa aceasta acceptare reciproca (ceea ce ar insemna disparitia criticilor reciproce - de nedorit, fara a intra in detalii, la propiu) nu este posibila, cred ca totusi ar fi posibil un ”cod de comportament” sa zicem, care sa nu mai orienteze activitatea politica, lupta in cele din urma, cu precadere impotriva celorlalte grupari politice, ci spre atragerea intr-adevar a voturilor cetatenilor prin ceea ce fiecare grupare politica ofera (nu as aduce in discutie cuvantul fair-play, fiind de neeliminat, cred eu, problema clonelor).

Proiect “Politicul pentru eRomania”

Fiecare partid politic sau unitate militara semnatara, dupa caz, se angajeaza ca:

A. Partide politice
1. Sa nu initieze si/sau sa nu participe la aliante politice, indiferent de scopul acestora (dominarea mediului politic, obtinerea controlului Congress-ului, obtinerea controlului altor partide politice etc.).
2. Nici unul dintre partidele de TOP 5 nu va acorda sustinere oficiala candidatului la functia de Country President al altui partid politic de TOP 5.
3. Sa nu trimita mesaje de recrutare politica membrilor unui alt partid politic.

B. Unitati militare
1. Sa nu adopte o pozitie oficiala de sustinere a unui partid politic sau a unui candidat la functia de Country President.
2. Sa nu impuna membrilor sai, drept conditie pentru pastrarea calitatii, apartenenta la un partid politic.

C. Congress
1. Alegerea lunara a ownerului canalului Congress-ului, #ero.congress, sa se realizeze prin consens de catre PP celor cinci partide cu reprezentanti in acesta.
2. Ownerul chat-ului Congress-ului va deveni de drept membru al Guvernului in functie, urmand a indeplini rolul de ”interfata” intre acesta si Congress (ministru pentru relatia cu Congress-ul).
3. Orice lege va fi propusa doar dupa ce in prealabil a fost facut public proiectul, in cadrul unui document, timp de minim 24 de ore pe chat-ul Congress-ului. Orice lege care nu a respectat aceasta procedura, va fi votata cu NU indiferent de continutul sau. Membrii Congress-ului care propun legi fara a parcurge aceasta procedura nu vor mai fi inclusi pe locuri eligibile in listele de partid.

D. Efectivitate
1. Adeziunea la prezentul pact devine efectiva in masura asumarii publice a sa de catre Party President, respectiv comandantul de unitatemilitara, pe durata in care ocupa functiile in cauza.
2. Adeziunea devine nula prin incalcarea oricareia dintre prevederile pactului, retragerea sa sau absenta reinnoirii sale de noii Party President sau comandanti de unitate militara.


As avea astfel rugamintea catre toti presedintii partidelor politice din eRomania, dar si catre toti comandantii unitatilor militare romanesti, avand in vedere ca acestea sunt implicate, de la caz la caz, mai mult sau mai putin, in actiunea politica si ca detin un rol mai important sau mai putin important in degradarea mai sus amintita, sa analizeze aceasta propunere (fie doar ca idee) si sa decida daca merita macar discutia pe un astfel de cod si promovarea sa.

Efectul dorit al unui astfel de cod ar privi o normalizare a scenei politice eromanesti si implicit o orientare spre propunerea de idei, actiuni si planuri, nu spre o lupta tot mai goala de continut.

Desigur, un astfel de efect ar dobandi realitate doar in masura in care, o data marsat pe un astfel de cod, chiar daca probabil si doar de o parte a actorilor politici, cetatenii eRomaniei ar tine cont de acest aspect si ar acorda votul lor in consecinta, dincolo doar de simpla apartenenta/simpatie la un/fata de partid sau altul.

Suna probabil putin utopic ( 🙂 poate chiar mai mult), dar nu cred ca nu merita incercarea... In cele din urma suntem implicati cu totii, in masuri diferite, in faptul ca lucrurile merg sau nu merg.

Astept opiniile si sugestiile voastre...

Vircati