Ambient on/off

Join the new world

 

Panem et circenses iliti kruha i igara...

Day 1,859, 00:43 Published in Croatia Croatia by Tom Tomasic

Pozdrav štovanim čitateljima.
Obećao sam Darii89 napraviti karikaturicu kao poklon za rođendan. Bilo je to prije nekolicinu dana, točnije prije tristo šezdeset i pet. Pošto smo sad sigurni da su Maje pogriješili s prognozom, a ja s obećanjem, jer se koliko vidimo ne mogu izvuči ni s tako banalnim razlogom kao što je propast svijeta, morao sam prionuti na posao. Rezultat vidite dolje, a crvenu boju fiće zamislite.


Sretan rođendan Daria!
Pošto joj je istog dana i pravi rođendan slobodno budite izdašni u darovima (ako pak zabunom pritisnete link autora karikature nemojte se libiti sponzorstva koje nosi titulu kulturnog mecene).
Kako sličica ne bi bila isključivi cilj ove kolumne (jer nekako sam uvjerenja da mi neće donijeti pregršt zlatnika), a i u cilju edukacije mlađih igrača morao sam napisati i jednu pričicu, koja je dakako izmišljena i koja veze nema sa stvarnošću, ali u svakom slučaju može biti poučna i puna mudrosti kao uostalom i sve moje kolumne...
Dakle pričica počinje u Osijeku prije puno godina i ide otprilike ovako...
U Osijeku se u bivšoj državi na služenju vojnog roka u tenkovskom garnizonu JNA nalazio mladac iz Srbije, sustavno psihički maltretiran od vlastite majke, što je kod njega dovelo do straha od zrelih žena, a okrenulo ga obožavanju djevojčica (nije sino jedini, nipošto) koje su ga u dječjem vrtiću samo ignorirale, što je bio melem naspram uvreda koje je doživljavao doma, a nazovimo ga npr Brdar Dragar (nadalje BD) čisto radi lakšeg praćenja radnje. Tog sunčanog dana dobio je nagradni izlazak u grad jer se istaknuo u čišćenju zahoda kao i svaki primjeran vojnik.
Slučajnost je htjela da se tog dana u gradu nalazila i malena curica Daria čije su krupne okice, dioptrijski još povećane, prouzročile ljubavni tsunami kod BDa čim ih je ugledao.

Pošto je bio kudikamo stariji Daria nije mogla shvatiti njegov istančan način udvaranja koji se artikulirao u rečenici - "Ja Dragan ti Đejn!"
Daria nenavikla na takva salijetanja od odraslih mu je nevino odvratila - "smrdiš", što istinabog nije bila laž s obzirom na prijašnji vojnički zadatak, ali je kudikamo doprinijelo psihičkim traumama BDa.

Na to je BD histerično reagirao, uzviknuvši - "Mrzim Hrvatice i sad ću te nalupati po guzici!". Prestrašena Daria je počela zazivati oca riječima -"Tataaaa, tataaaaa, ovaj striček u uniformi me želi lupati po goloj guzi!!!" Odmah je dotrčao brižan otac i kulturno i probranim riječima objasnio BDu da neće tolerirati takovo ponašanje spram njegove djevojčice.

Nakon toga je BD odteturao dalje u grad zamućena pogleda od težine riječi koje su ga pogodile, a pritom je uspio promrmljati i - "Mvzim i Hvvate!", što mu je zacijelo bilo teško zbog dva klimava zuba.
Daria je ubrzo zaboravila tu epizodu i nastavila se zabavljati u gradu.
Tog dana se njen otac našao sa poslovnim kolegom iz Zagreba. On je pak došao u pratnji vlastitog malog sinčića, malog fakina kojeg ćemo nazvati npr figuar_zg (nadalje fzg). I dok su očevi raspravljali o poslu ispijajući pritom tek drugu rundu, maleni fzg je uzeo ključ od novog crvenog fiće i poveo Dariu za ruku da joj pokaže koliko se može spuštati naslon sjedala. Daria još nije uspjela pošteno ni sjesti, a već je bila obasuta toplim pusama fzga. Čudno ali taj osjećaj joj nije bio nimalo neugodan, dapaće crveni fićo se urezao kao jedno od najljepših sjećanja. I opet je slučaj htio da je upravo u tom trenutu BD tumarao polupraznim parkiralištem i naišao na scenu koja mu je ostavila trajan ožiljak na srcu. To je bio tren kad je mržnja spram cijelog hrvatskog puka eskalirala do krajnosti a što je kulminiralo BDovom pijanom vožnjom tenkom po gradskoj središnjici. Kada je uspio naći omražen auto, pregazio ga je ne trepnuvši pritom na njegovo podrijetlo iz Kragujevca, osjetivši pritom moć i ugodu u duši koji su definirali njegov daljnji životni kredo...
Ta je pak scena kod Darie izazvala sindrom hrvatske Ivane Orleanske. Stala je na branik domovine viknuvši "Ne dirajte mi crvenog fiću... i Slavoniju!!!", a gladnim braniteljima je počela svakodnevno dijeliti kruh, koji su mnogi imućni igrači sa gotovo blagdanskom radošću slali u njeno skladište. No idilična slika zajedništva i međusobnog pomaganja je, kako je to već kod nas normalno, trajala kratko. Jer sudbinu i ratove kroje ljubavi, pa se podatak da se fzg više nije javio a usput je i prebojao fiću u plavo, odrazio negativno na ulogu hrvatske heroine. Povrijeđena srca odlučila je uzeti CH medalju na neprijateljskoj strani, što joj je prouzročilo blagi pad popularnosti, zanemariv broj prosvjednih poruka od nekoliko stotina, te od mnoštva zabunom pritisnuta tipkica remove friend. Kasnije se Daria opravdavala de je kriv braco koji joj je pred kompjuterom stavio sunčane naočale umjesto njezinih pa nije dobro vidjela na kojoj strani lupa, ali uredništvo Palantira zna istinu....
Ukoliko netko od štovanog čitateljstva zna što i kako je dalje bilo molim neka nas kontaktira u uredništvu Palantira, jer smo zbog blagdanskog kolektivnog godišnjeg ostali bez terenskih novinara što je uzrok nedostatka provjerenih informacija za nastavak priče, a ne želimo spekulirati i pisati na temelju osobnih stavova i paušalnih informacija jer se to kosi sa temeljnim novinarskim principima Palantira, a kojima je istina sveti gral novinarstva.
Toliko za ovaj put - pozdrav budnima!
P.S.
Da se obožavatelji i sponzorstva željni igrači ne zamaraju omatanjem darova u ukrasne papire i stavljanjem pod jelkicu, neka jednostavno pošalju financijske donacije na sljedeći link
http://www.erepublik.com/en/citizen/profile/2547616
Sredstva će biti iskorištena na dobrobit cjelokupne novinarske redakcije, a PDV uplaćujem na ime državnih obveznica, što je najsigurnije ulaganje u budućnost....nečiju.

 

Comments

63neno
63neno Day 1,859, 01:03

Nama danas kojima su Montipajtonovci u krvi, a pokraj svih ludih, zbunjenih i nenormalnih si zbilja ko melem na ranu. Znam d bude opet nos u zraku ali kaj je-je. Dobar si, dobar, zapravo sve bolji - samo neznam kolko razumjevanja za utrošeno vrijeme imaš od bolje polovice he, he.

Tom Tomasic
Tom Tomasic Day 1,859, 01:04

Znaš da me podržava u svakom pogledu xD
Ne pitaj

AlenJax
AlenJax Day 1,859, 01:06

4ti

III Pocetnik Krivobarac III
III Pocetnik Krivobarac III Day 1,859, 01:22

lol vote : D

POVECALO
POVECALO Day 1,859, 01:25

Dobro pišeš, dobar stil! vote

coki.st
coki.st Day 1,859, 01:32

hahahahaha ludilo nasmija si me odma ujutro

Delboy97
Delboy97 Day 1,859, 01:37

Odlično! 😃

Ukrainian Dream
Ukrainian Dream Day 1,859, 01:40

Odličan kao i uvijek. Vote!

DzeGuevara
DzeGuevara Day 1,859, 01:44

v+s
nice one

Dalmatian devils
Dalmatian devils Day 1,859, 01:47

ahahahah odlicna

hajduk s
hajduk s Day 1,859, 02:11

Ne želim ulaziti u istinitost ovog texta, iako "zatvoreni krug indicija" upućuje na visoku vjerojatnost upravo ovakvog slijeda događaja! Bravo za stil pisanja! Razvedrio si mi ovo zimsko jutro, ali ću ovaj ,hm, sramežljivi pokušaj iznude donacije morati izignorirati poradi jedne sumorne činjenice, koja se u mom kraju sažima u dvije riječi.Dakle NIMA SE! Ali budući da beg ipak nije cicija ide vote!

Tom Tomasic
Tom Tomasic Day 1,859, 02:15

Hvala svima na pohvalama, a hajduk s, pa ti doniraš redovno - štetu za najsiromašniji MU...
Očekujem okupljanje pripadnika CroFoxa i prosvjede da dobijemo org (iako nemam pojma kaj bi s njim, pošto navodno treba imati love da na njemu zaradiš xD)

hajduk s
hajduk s Day 1,859, 02:24

OĆEMO ORG! OĆEMO ORG! Vrtit ćemo dnevne plaće!

Tom Tomasic
Tom Tomasic Day 1,859, 02:33

xD

DominionHR
DominionHR Day 1,859, 02:41

Bravo majstore!

BNK The Glavatt
BNK The Glavatt Day 1,859, 02:50

o/

Surgeon106
Surgeon106 Day 1,859, 02:54

Bravo! : ))))))

I am not dSoKre
I am not dSoKre Day 1,859, 03:06

vote

pauki
pauki Day 1,859, 03:10

v

Stubica
Stubica Day 1,859, 04:09

...pravo osvjezenje...

Absentee
Absentee Day 1,859, 04:13

meni je najbolje od svega uvijek koliko si ti zapravo upucen u sve i sve znas : D

Gradjanin Opasnih Namjera
Gradjanin Opasnih Namjera Day 1,859, 05:52

vote, iako ne samo zbog Osijeka i crvenog fiće xD

mafima
mafima Day 1,859, 05:59

v

Tom Tomasic
Tom Tomasic Day 1,859, 06:25

I dalje hvala na pohvalama, posebno Dominionu i Djudje-u na donacijama
Abs zabadava sad glumataš - već sam svima ispričal da si mi jedan od najboljih izvora informacija....ko da si ministrica informiranja iks de

NoviTigar91
NoviTigar91 Day 1,859, 08:14

Sused to je to 🙂

63neno
63neno Day 1,859, 08:16

Sad kao sam drugi putpročital tekst i opet se nasmijal, skužio sam da sam u komentaru ispal fakat nekulturan (ko i svi drugi).
Pa SRETAN TI ROČKAS Daria!

Baranac1
Baranac1 Day 1,859, 08:23

Meni najdrazi novinar na eRepu! Steta sto rijetko objavljuje clanke...

Atea
Atea Day 1,859, 09:07

Tek sad vidim clanak o Darii xD

Sretan rodjendan Daria! Sjajan uradak TT, ali to i ocekujemo i mislim da sam ti duzna odgovoriti na PM od predsjednickih izbora, nisam zaboravila.

Ne zelim biti partybraker, ali.. zar nije fico zeleni ..

draz2112
draz2112 Day 1,859, 09:11

evo ti vote samo zato sta idem na nogomet izurim i npijan sam i nisam stigo procitat sta si napiso posalji mi na pm link clanka pa procitam kasnije : D

Lord Marlock
Lord Marlock Day 1,859, 09:19

votado 😃 odlicna prica, hocemo jos! xD

Rebelsy
Rebelsy Day 1,859, 09:30

kao i uvijek

07 i pol :😁

colour haze
colour haze Day 1,859, 09:32

dobar : )

MissModesty
MissModesty Day 1,859, 09:41

Dariji povodom rođendana čestitke a tebi više nego zasluženi vote!

Karikatura zaslužuje poticaj kao doprinos izgradnji boljega svijeta : )

Kokolo53
Kokolo53 Day 1,859, 11:07

Simply the BEST 🙂

BNK Murat
BNK Murat Day 1,859, 11:09

Ne moram više govoriti - odličan članak, grafički jedan od meni najljepših tvojih (sličice) i zasluženi vote.
A donacije imaš preko alerta i tako :😁

Tom Tomasic
Tom Tomasic Day 1,859, 12:22

Hvala na donacijama Atea, LordMarlock, CyberGirl i nikadTenk tvojih redovno 🙂 ....
Atea, u pravu si i za jedno i za drugo 🙂 - odgovor uvijek stigneš napisati, a boju sam moral promijeniti da povežem neke stvari u priči, a i zeleni zvuči ko poziv grinpisovcima, dok je crvena boja strasti....
Buraz i ti imaš pravo, nadam se da su se bar neki sjetili poslat Darii koju rođendansku donaciju

Mjesalica
Mjesalica Day 1,859, 12:28

i meni danas rođendan

HooDs
HooDs Day 1,859, 13:40

ima Toma ima vote \o

hajduk s
hajduk s Day 1,859, 14:07

Auuu! Kad se to riješilo! Delboy2 Sritno i Tebi!

broc
broc Day 1,859, 18:46

haha

Tom Tomasic
Tom Tomasic Day 1,859, 19:16

broc imaš zgodan avatar

Georgian Queen
Georgian Queen Day 1,860, 23:46

Lijepo (:

Tom Tomasic
Tom Tomasic Day 1,860, 00:11

Hvala i prezu na donaciji 🙂

Darko Rora
Darko Rora Day 1,860, 00:52

ja sam čul da je bilo drugaćije
i imam dokaze

ww.vecernji.hr/regije/nakon-remonta-vratio-se-osjecki-crveni-fico-clanak-455921

golde bi ti poslal ali buš ih opet zapil

Tom Tomasic
Tom Tomasic Day 1,860, 02:54

Rora hvala na goldima (opet), a dokaze nemrem proučiti - ne otvara mi link?
Dakle moram vjerovati za sada vlastitim novinarima ma koliko u krivu bili (xD)

Daria89
Daria89 Day 1,860, 05:03

lol ja tek ovo sad vidim 🙂 svaka cast svida mi se 🙂

Tom Tomasic
Tom Tomasic Day 1,861, 10:50

Daria ne foliraj - kad si prvi put pročitala napravila si vudu lutkicu na kojoj si napisala Tom i pikala ju s iglom za svaki vote xD

GabrielR34
GabrielR34 Day 1,886, 06:28

Vote + I have subscribed to your newspaper sub 890

Glasao sam + pretplatio se na vaše novine 😉

http://www.erepublik.com/en/article/this-time-maybe--2186740/1/20

http://www.erepublik.com/es/article/the-media-mogul-medal-project-september-2114880/1/20

marinnovak
marinnovak Day 1,953, 02:57

sub '+ vote

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.