Ambient on/off

Join the new world

 

Nova verzija igre - sve na jednom mestu !!!

Day 943, 07:14 Published in Serbia Serbia by coolinbun
Drage dame i gospodo, sestre i braćo, prijatelji i neprijatelji, drugarice i drugovi.

Ovih dana se često srećemo sa dilemom velikog broja igrača "šta posle potopa ?" Potop u stvari predstavlja suštinsko (kako grafičko tako i konceptulano) menjanje ove igre koju svi do sada manje ili više poznajemo - stiže novi modul ili verzija eRepublika.
Pošto po novinama nisam sretao puno dobrih osvrta na nove module, kao i zbog činjenice da se ebebe teško snalaze i sa postojećim stanjem, rešio sam da žrtvujem većinu današnjeg slobodnog dana i da učinim napor kako bih bacio malo svetla na novine koje dolaze i da se mi neiskusniji bliže upoznamo sa novim modulom.

Pred vama je mnoooooooogo dugačak tekst, koji neće imati mnogo slika (moguće da ih u opšte neće ni biti) ali će sadržati linkove ka erepublik insiderima koji i na grafički način prikazuju promene u igri.
Znam da većinu mrzi ili nemaju vremena da čitaju dosadne, dugačke, suvoparne tekstove, ali bih vam predložio da ovaj i sve buduće tekstove iskusnijih igrača vezane za nove module igre bookmarkujete i sačuvate za dane koji dolaze.

U poslednjih 5 meseci insider redovno izdaje članke vezane za promene u igri, pa ću i ja krenuti tim redom izvlačeći iz tekstova ono najvažnije, a za detalje pratite link koji će vas odvesti do originalnog insidera koji u detalje objašnjava promene.

Dakle, krećemo 🙂: Sve promene su podeljene u dva velika dela: novi ekonomski modul i novi vojni modul.

Idemo redom:

1. Novi ekonomski modul - pregled....... link ka originalnom insideru

ovaj pegled je podeljen u nekoliko delova:

- Upravljanje vremenom
Srž nove verzije igre će biti upravljanje vremenom našeg lika u igri. Naime, naš lik će sada zaista proživljavati virtuelnih 24 časa dnevno. Radiće 8 sati ili više ukoliko nam treba više love, slaćemo ga u biblioteku da uči i napreduje u karijeri ili ćemo ga pustiti da odmara kako bi ostao "normalan"

- Sreća
Formula je jednostavna, što je naš lik srećniji imaće veću produktivnost i bolje će ratovati. Sreću umanjujemo prekomernim radom i čitanjem u biblioteci, a povećavamo je odmorom od poslova i učenja. Vrlo je važno održavati balans između ova dva.

- Nove profesije
Sadašnje profesije će biti zamenjene novim, a dodaće se još nekoliko potpuno novih. Ovde ne treba paničiti, jer svi skillovi zarađeni do sada neće se menjati, već ćemo moći da ih prenesemo u novi modul. Imaćemo veći izbor profesija, jer će od sada kompanije moći da proizvode nove vrste proizvoda, koji zahtevaju učešće više vrsta radnika, odnosno specijalista. Na primer, kompanija koja proizvodi kuće, od sada će morati da poseduje stolare za krov, zidare za zidove, i arhitekte za dizajniranje kuće. Startujete kao početnik, manuelac 🙂, a u biblioteci se usavršavate za veću titulu, pretpostavljam time i za veću platu.

- Prilagođavanje proizvoda
Na primer, praviće se kuće sa jačim zidovima (bolji zidari će je graditi), što je kuća lepša više sreće će proizvoditi itd, pa će njeno trajanje biti duže i njena cena na tržištu veća. Znači, proizvodi se neće vrednovati kao do sada samo po ceni već i po kvlaitetu. Izgleda da će tržište konačno biti znatno raznovrsnije.

- Prilagođavanje poena - customization point (CP)
U suštini, u novoj ekonomiji vlasnici firmi će preko CP unapređivati kvalitet svoje firme i kvalitet proizvoda koje nameravaju da prodaju. Na primer, vlasnici kompanija za kuće će sami odlučivati hoće li kuća koju proizvedu proizvoditi više sreće kod korisnika ili će njen kvalitet biti duže trajanje. Sve zavisi šta trenutno na tržištu bolje prolazi.

- Novi proizvodi
Ovo su novi proizvodi koji će moći da se prave i prilagođavaju:
- Puške
- Tenkovi
- Helikopteri
- Artiljerija

2. Novi ekonomski modul - Upravljanje vremenom....... link ka originalnom insideru

Ovom novinom vlasnici eRepublika će pokušati da što više približe naš virtuelni život stvarnom, odnosno potrudiće se da on liči na pravi. Ali to ne znači da ćemo mi morati da provodimo 24 časa za kompom. I dalje će sve moći da se završi za par minuta, samo što ćemo sada morati da planiramo šta će naš lik u igri raditi tokom tih 24 časa.
Upravljanje vremenom nas može odvesti na 4 različita mesta: Kompanija, Biblioteka, Trening i Zabava.

Kompanija: kao i do sada, to će biti mesto gde zarađujemo svoju platu, s tim što će sada visina plate zavisiti od toga koliko dnevno radimo, kao i od drugih faktora kao što su customiyacija firme, nivo skilla u određenoj profesiji itd... U glavnom mix novih i starih stvari vezanih za kompaniju.

Biblioteka: nova stvar u eRepubliku ... učenje. Učenje će unapređivati naš skill u nekoj profesiji o kojoj "čitamo". Učenje dakle povećava profesionalni skill, ali umanjuje nivo sreće. Držite balans, ne budite štreberi, ali ni kampanjci 🙂

Entertainment District - zabava: Pored kupovine na regularnom marketu (koji će kod dama 🙂 malkice povećavati sreću - naravno i kod muških igrača), moći ćete da na primer kupite kartu za bioskop, ručak u restoranu ili čak potrošiti malo golda na 8-časovni izlet, nakon čega će sreća vašeg lika u igri drastično skočiti. Nemojte mnogo da se zajebavate, radite takođe, ali opet nađite balans.

Trening: Dosta bitnih novina ! Funkcionisaće kao i biblioteka. Izaberite vojni skill koji hoćete da unapredite i vreme koje ćete provesti na treningu. Građani će moći da odaberu 4 različita vojna zvanja koja će trenirati: pešadinac, vozač tenka, pilot helikoptera, i artiljerac. Od sada će se ratovati 1 vs 1 na ratištu, pa treba znati da je tenk ranjiv od strane helikoptera, hlikopter od artiljerije, a pešadinac ima prednost u odnosu na artiljeriju. NIšta na ratištu više nije izvesno. Limitiranje je da ne možete trenirati jedan skill 2 puta dnevno, već ćete moći da trenirate jedan skill 8 sati, ili da na 4 različita skilla provedete po 2 sata dnevno.

Dakle to je to što se tiče upravljanja vremenom. Jedan dan ćete više raditi jer va treba lova, nekad ćete više trenirati da biste napredovali u vojnoj karijeri ili ćete se jednostavno zezati u bioskopu ili na izletu da bi vaš lik bio srećniji. Sami odlučujete.

3. Novi ekonomski modul - Profesije....... link ka originalnom insideru

Svi proizvodi u novom svetu će zahtevati timski rad. To znači da će firme morati u svojim redovima da imaju više vrsta radnika kako bi proizvele dobar proizvod. Ako unajmite na primer previše stolara imaćete dosta napravljenih krovova, ali nećete imati zidove ili projekte za kuću. Više o tome kasnije, sada da prečešljamo profesije ponaosob:

- Producer (proizvođač) stvara hranu i papir za tickete. Štrajk svih proizvođača predstavljao bi smrt od gladi i gašenje cele industrije karata za putovanje.
- Marketing menadžeri su zaduženi za dizajniranje pakovanja za hranu i karata za putovanje. BEz lepog pakovanja nemate ništa, to je pravilo.
- Carpenters (Stolari) proizvode krovove za kuće i bolnice.
- Arhitekte dizajniraju izgled kuće i odbrambenih sistema
- Pojekat menadžeri upravljaju maršutom za putne karte i brinu se o logistici bolnice. Ovi momci će mnogo uticati na vaš svakodnevni život, ali o tome kasnije.
- Builders (Zidari) grade zidove za bolnice, kuće i odbrambene sisteme.
- Engineers (Inženjeri) proizvode cevi za puške, tenkove i atriljeriju, kao i projektile za letelice.
- Mehaničari proizvode telo pušaka, mašine za tenkove, artiljeriju i letelice.
- Fiters (najbolji prevod je sklapači 🙂 ) sklapaće sve delove za puške, tenkove, artiljeriju i letelice.
- Tehničari će praviti municiju za puške, tenkove, artiljeriju i letelice.
- Radnici na sirovim materijalima - jedina poznata delatnost do sada. Oni su na početku celog proizvodnog procesa.

Toliko o preofesijama, sledi više o proizvodima i njihovim delovima i kako delovi utiču na proizvode.

4. Novi ekonomski modul - Proizvodi .....link ka originalnom insideru

Ovde ću izvući samo suštinu, pratite link naveden gore za više detalja vezanih za proizvode

- Hrana ima dve komponente: sastojke i pakovanje. sastojci povećavaju zdravlje, dok pakovanje povećava sreću konzumenta
- Karta za putovanje ima 3 komponente: papir, pakovanje i maršruta ili maršuta (google preveo ovo prvo 🙂. Papir povećava bonus za zdravlje, pakovanje sreću putnika a maršruta daljinu putovanja.
Ovo znači da ćete kupiti kartu koja odgovara vašim potrebama.
- Kuća se sastoji od zidova, krova i crteža. Krov utiče na sreću, zidovi na dugitrajnost kuće a crtež na sreću njenih stanovnika.
- Bolnica se sastoji iz 3 dela: Krov, zidovi i logistika. Krov i zidovi utiču isto kao i kod kuće, a logistika određuje širinu delovanja bolnice na terenu. Više o ovome će biti reči u militarz modulu kasnije.
- Defanzivni sistem ima sledeće koponente: crtež, zidove i projektne planove. Crtež daje snagu odrambenom sistemu u odbrani od neprijatelja (ne mešajte crtež kuće i sistema, nije isto). Zidovi utiču na dugotrajnost sistema a projektni planovi rade isto što i logistika za bolnice, odnosno određuje polje delovanja.
- Puška se sastoji od 4 dela: cev, okvir, kundak i municija. Cev povećava učinak puške u napadu, okvir povećava odbrambenu moć (teže vas protivnik pogađa), kundak utiče na dugotrajnost puške a municija povećava nanetu štetu protivniku.
- Tenk ima 4 komponente: cev tenka, mašinu, telo i municiju. Istim redom slično kao i za pušku
- Artiljerija je skoro ista kao tenk, samo što se kod nje cev zove "gun barrel"
- Helikopter je takođe isti kao tenk, s tim što se cev zove "missales"
Imaće i promena u sirovima materijalima od kojih se prave:
- žito se koristi za hranu
- Ulje za putne karte
- Kamen (koji će zameniti drvo) se koristi za kuće, bolnice i odbrambene sisteme
- Titanium će se koristiti za puške, artiljeriju, tenkove i helikoptere
Neke industrije se gase. Oni koji imaju biznis u wood, diamonds i gift industriji ne moraju da brinu, njihove investicije će se konvertovati u nove grane industrije. Više o tome u posebnom insajderu.

5. Novi ekonomski modul - Prilagođavanje poena (CP) .....link ka originalnom insideru

Ovaj modul najviše zanima vlasnike kompanija.
Ranije je rečeno da će CP gurnuti koncept kvaliteta proizvoda jedan koralk dalje. To ne znači da će CP totalno zameniti kvalitet. To znači da ćete od sada, umesto 5 nivoa kvaliteta, od sada kompanije imati 5 niovao prilagođenosti. Kupci sada neće samo tražiti na primer phranu Q3 kvaliteta, već će tražiti hranu koja im može povećati više sreću ili više zdravlja.
Evo nekoliko pravila:
- kompanije startuju od nivoa prilagođenosti 1 sa 30, 40 ili 50 CP koje mogu utrošiti, u zavisnosti od toga kakav proizvod žele da proizvedu.
- da bi proizveli neki proizvod, vlasnici će morati da potroše sve CP koje poseduju
- vlasnici kompanija će morati da unaprede ili unazade nivo prilagođavanja, da bi promenili nivo prilagođenosti proizvoda.

Više o učešću CP na proizvod pročitajte u originalnom insajderu, previše bi bilo da sve prevodimo u ovaj članak. Link je kao i za svaki modul naveden gore, pored imena modula.
Jedna od velikih novina je "dissolve company" dugme, kojim gasite kompaniju, ali će vam se vratiti polovina količine golda koje ste uložili. Simpatično zar ne 🙂 Ovim će se sprečiti pojava velikog broja Q1 kompanija u kojima rade duhovi 🙂

Sve prethodno napisano vezano za ekonomiju u novoj verziji igrice, možete pogledati u sažetom pregledu insajdera.

6. Stižemo do novog - vojnog modula:
Novi vojni modul - pregled i slike .....link ka originalnom insideru

Za razliku od ekonomskog modula, gde su se neke stvari iz starog eRepublika zadržale, vojni modul je napravljen potpuno nov.
Naime, sada ovaj modul pravi od eRepublika veliku multiplejer stratešku igru prilokom bitaka. Svako bojno polje će se podeliti na stotine, odnosno hiljade šestouglova (polja) u koja će svaki igrač smeštati svoj karakter i tako učestvovati u borbi kao pešadinac, tenkista, artiljerac ili vozač helikoptera.
Svako bojno polje će imati i svoju topografiju: reke, planine, brda, gradovi i sl. To će niti osnova strategije u borbi. Svaki deo bojnog polja će imati bolnicu i defanzivni sistem koji će utoicati na određenu površinu polja.
Srce svake mape je glavni grad regiona. Ko njega kontroliše, drži ključ osvajanja ili odbrane određenog regiona.

Evo nekih osnovnih pitanja i odgovora:
- Kako možete napasti region ?
Gotovo isto kao i sada. Predsednik određuje kada i gde bitka počinje. Isto važi i za RW, sve je isto kao i do sada. Promena je u tome što samo jedna zemlja može napasti neki region u isto vreme. Ukoliko neka druga država želi da napadne isti region, mora da sačeka da se trenutna bitka završi.
- Kako neka država osvaja ili odbranjuje region ?
Bitka traje 24 sata. Ako strana koja napada osvoji određen broj šestouglova uključujući glavni grad, napadači osvajaju region. Isto važi i za branioce. Ako ni jedna strana posle isteka 24 sata ne osvoji-odbrani dovoljan broj polja i glavni grad ide se u produžetke sve dok jedna od strana ne postigne cilj.
- kako učestvujem u borbi?
Kupite bilo koje oružije na marketu, budite sigurni da vam je zdravlje na zahtevanom nivou, odaberite bitku koju želite (možete) i pritisnite "join" dugme. SAda možete da odaberete šestougao u kome ćete započeti bitku. Super je što preko čata možete da se organizujete sa prijateljima kako biste ratovali zajedno. Moći ćete da vidite sve igrače na mapi, pa tako i da angažujete svog lika iz igrice u bitkama 1 na 1 (PvP). Znači, odaberete protivnika i bijete do iznemoglosti 🙂. MOžete učestvovati i goloruki, ukoliko mislite da imate šansi.

- Kako funkcioniše PvP borba ?
Kao u orahovoj ljusci: ako se neprijateljski građanin nalazi u susednom šestouglu, i ako je red na vas vi možete napasti taj šestougao i odabrati jednog od 5 neprijatelja. Možete kos+ristiti i takozvani call booster, na primer ručnu granatu, kako biste uvećali šanse za predstojećču borbu. Kada borba otpočne, vi i vaš neprijatelj pucate jedan na drugog, sve dok jedan od vas dvojice nije toliko ranjen, da mora da napusti ratište. Više o ovim borbama kasnije.

- Šta znači turn-based ?
Sve se svodi, sad je naš a posle njihov red (potez). Prvo jedna strana ima priliku da se raporedi po mapi. Kada brojčanik za potez istekne, kreće bitka i vi vidite rezultate bitke. Onda je red na protivnika. Tada se vi ne možete pomerati sa mesta, ali se možete pripremiti za predsojeću bitku nakon isteka brojčanika time što ćete povećati health ili pozvati neki odbrambeni booster.

- Šta su to unit-versus-unit i prednosti terena?
slično igrici makaze-papir-kamen. pešadija ima prednost nad artiljerijom, artiljerija nad helikopterima, helikopteri nad tenkovima, a tenkovi na pešadijom. Ovim se povećava mogućnost odabira strategije za neku bitku. Dakle trebaće nam pravi generali MIšići i Putnici, a ne samo bogatuni koji mogu da kupe Q5 oružije u neograničenim količinama. Takođe, možete da se krećete po određenim terenima, kako bi ste umanjili moć vašeg neprijatelja.

- šta se dešava sa vojnim činovima ?
Njih zadržavate, ali će imati drugačije efekte, jer se sada ne borimo protiv zida, već protiv pravih vojnika.

-šta se dešava sa skillom snage?
Umesto jednog skilla snage imaćete 4 različita skila: pešadija, tenkista, artiljerac i pilot. Sadašnju snagu ćete moći da rasporedite na primer 100% artiljerac ili 25% na sva 4 skila ili neki drugi odnos. Na vama je da odlučite.

O ostalim dubljim analizama promena u vojnom modulu možete pogledati u ovim insajderima:

Insajder o specijalizaciji skilova

Insajder Kako se bitka odvija

Suviše je za jedan članak da se sve prevodi, a većina vas zna engleski, pa koga zanimaju detalji izvolte, nemo se izuvate.

Takođe ovde možete pogledati poslednji insider koji objašnjava prenos investicija, golda, skilova i svega ostalog što ste zaradili ili stekli do sada u novi modul. Takođe ovde se mogu saznati novine vezane za testiranje novog modula.

Moguće da ću u sledećem broju OdKulinaBana obraditi i ovaj deo podrobnije, ali mislim da je sve ovo dovoljno za početak, da na jednom mestu imamo većinu novog ekonomskog modula i najznačajniji deo vojnog modula nove verzije igrice.

Tekst nije mogao da bude kraći, a duži je mogao sigurno, ali sam se plašio da ćete da me linčujete pa sam skratio, a i nemam baš mnogo slobodnog vremena.
Opet, na kraju zaista preporučujem svima koji nisu upoznati sa novom verzijom igre koju svi volimo, da pročitaju sve ovo ili zapamte negde pa pročitaju u ratama.

Srdačan pozdrav,

vaš coolinbun.

 

Comments

MTMilly
MTMilly Day 943, 07:22

lepo v s

Dr P
Dr P Day 943, 07:23

100po100 je dobro,al me mrzi da citam..

Snigl
Snigl Day 943, 07:34

Glupoooooooooooooooooooooooooooooooooooo oooooooo

Skorpion 35
Skorpion 35 Day 943, 07:37

evo ti vote
a meni ovo objašnjenje sigurno neće trebati

Skorpion 35
Skorpion 35 Day 943, 07:38

i sub

Cilimar
Cilimar Day 943, 07:41

V+S za trud! Meni ovo malo lici na one dosadne igrice poput SIM city-a itd. Sve u svemu videcemo sta ce da bude,pa kome se svidja ostane,a kome se ne svidja napusti. Meni iskreno deluje kao veliko sranje.

Ljuba90
Ljuba90 Day 943, 07:49

Bravo ! v s

Damir989
Damir989 Day 943, 07:50

V2 je sranje. realno... msm videcete vec...

citizen XXX
citizen XXX Day 943, 07:52

E, puno hvala za tekst... Ipak, ruku na srce, previse su zakomplikovali... Preeeviseeeee!!!

sarah_kay
sarah_kay Day 943, 07:52

Vote, ljubavi ....
:~)
subic, odavno imas... he...

sarah_org
sarah_org Day 943, 07:53

he....
i , opet :~)....
vote

Milan 1389
Milan 1389 Day 943, 07:57

Ја ћу рећи само једно: "ПИШИТЕ ЋИРИЛИЦОМ!!"

KarJoLa.Org
KarJoLa.Org Day 943, 08:04

Vote + Sub

Bosnjac
Bosnjac Day 943, 08:06

Bravo.

AleksBlack
AleksBlack Day 943, 08:25

Klasican spamerski clanak.

Svidja mi se.

DzoniNT
DzoniNT Day 943, 08:55

cool, v+s

LesterBo
LesterBo Day 943, 09:01

V+S
pogledaj i moje <a href="http://www.erepublik.com/sr/newspaper/bbc-njuz-235196/1">NOVINE</a>

Kattrrina
Kattrrina Day 944, 04:02

opasan ti je chlanak...svaka chast,poshtovanje...stigao sam do vojnog modula-to za sutra 🙂
v i s 😃

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.