Ambient on/off

Join the new world

 

Mulțumesc

Day 2,138, 08:14 Published in Romania Romania by wowotzange

Eram la ora de chimie, în clasa a 12-a. Întotdeauna ma fascinase partea practică a chimiei, deși mă pricepeam mult prea puțin la partea de calculat. Eram așadar o elevă destul de mediocră la această materie, dar nu mă deranja că trebuia să fac 3 ore pe săptămână, pentru că mi se păreau cât de cât interesante. Dar nu asta este povestea.
Povestea se referă la una dintre ore, în care profesoara (era nemțoaică și ăsta este un detaliu foarte important) a făcut mai în glumă, mai în serios un comentariu despre faptul că toți elevii buni stau pe partea dreptă a laboratorului, iar toți elevii mai puțini buni stau pe partea cealaltă, subliniând și numele meu și al colegei mele de bancă pe parcurs. Eu stăteam pe partea stângă, în prima bancă. Poate că nu eram cea mai strălucită la materia ei, dar mă străduiam, așa că m-a afectat remarca ei.
Despre profesoară: Era o nemțoaică de vârsta a doua, care venea din fosta Germanie comunistă. Preda chimie și matematică și avea doi sau trei copii, puțin mai mari ca noi. Refuzase un post de directoare de școală alegând să vină în România ca un fel de aventură sau așa ceva. Ea și soțul ei voiau să își trăiască viața, după ce el scăpase dintr-un accident grav. Dar nici asta nu este povestea.

Povestea este de fapt ce s-a întâmplat după acel comentariu. Și ce s-ar fi putut întâmpla. Și ce nu s-a întâmplat.

Eu ca elevă aveam două posibilități.
Aș fi putut să tac și să înghit. Dar asta nu mi-ar fi făcut rău numai mie. Mie mi-ar fi făcut cel mai puțin rău, pentru că în 2-3 zile aș fi uitat și nu m-ar mai fi afectat. Cel mai mult i-ar fi dăunat ei faptul că nu știa ce impact pot să aibă niște cuvinte aruncate pe jumătate în glumă. Și asta era o situație chiar neimportantă, dar dacă ar fi făcut la fel cu alte ocazii? Sunt mulți oameni care povestesc cu tristețe că s-ar fi făcut nu știu ce, dar profesorul din liceu le-a zis că sunt niște incompetenți.
Dar nu îmi stă mie în fire să tac și să înghit. Așa că m-am dus la sfârșitul orei și i-am spus pe un ton politicos că nu mi s-a părut normal să spună așa ceva, că eu mă străduiesc și prin comentarii de genul nu face decât să îmi taie elanul și să mă eticheteze pentru totdeauna ca “elev prost” care degeaba mai încearcă.

Ea ca profesoară avea două posibilități.
Ar fi putut să îmi spună că sunt o elevă proastă și că nu a făcut decât să afirme adevărul. Eventual să mă “vizeze” pe viitor și să mă scoată la tablă la exerciții despre care știa că nu le pot rezolva ca să îmi dea note proaste și să îmi demonstreze că sunt, așa cum a spus, o elevă proastă. Probabil, după cum se laudă mulți profesori (români), orice profesor poate să îi demonstreze oricărui elev că este prost. Ar fi absolut îngrijorător să nu aibă cunoștințe suficient de ridicate pentru a putea face asta. Dar și mai îngrijorător ar fi dacă profesorii și-ar face un scop din asta și ar uita pentru ce sunt de fapt acolo: ca să ne învețe, dar nu numai materia pe care o predau, ci și cum să devenim niște persoane frumoase.
Probabil că nu credea nici una dintre noi atunci, acum 4 ani, că după atâta vreme am să îmi amintesc că nu a făcut asta. Ci că și-a cerut scuze. “Îmi cer scuze, nu mi-am dat seama. Nu se va mai repeta.” M-a șocat atunci mai mult sinceritatea scuzelor, decât exprimarea lor. Aveam în fața mea o persoană adultă, care mai crescuse trei ca mine, care a fost în stare să îi ceară scuze unui copil cu care ar fi putut să spele pe jos dacă ar fi vrut.

Mi-am amintit de povestea asta astăzi pentru că am realizat a multa oară, de data asta pe propria piele, că învățământul românesc nu știe deloc să predea și materia asta. A corectitudinii. Corectitudinea este un privilegiu pe care ți-l acordă profesorii care doresc, care au chef, care consideră că a fi pedagog înseamnă că trebuie să fii corect. La noi corectitudinea nu este un drept, ci un privilegiu. Dacă cineva se hotărăște să nu ți-l acorde, nu poți să îl ceri, mai bine zici săru-mâna că ai avut parte de cât ai avut până atunci. Adică poți, dacă vrei poți să o și ceri. Doar că același învățământ care ne-a învățat că profesorul poate oricând să ne demonstreze că elevul este un prost, ne-a mai învățat și că trebuie să tăcem și să înghițim. Așa că dacă tu, unul, te vei duce și vei spune că nu este corect, vei fi întrebat: “Și ceilalți de ce nu cred asta?”. Și nu le vei putea răspunde “Pentru că tot voi i-ați învățat că dacă spun ceva, le va fi și mai rău.”.

Nu am spus niciodată mulțumesc. Este un moment bun.
Le mulțumesc oamenilor care m-au învățat să spun ce gândesc. Oamenilor care m-au învățat să cer ceea ce mi se cuvine. Care m-au învățat că am drepturi și că ar trebui să mă lupt pentru ele dacă nu îmi sunt recunoscute. Că există morală și etică și doar pentru că ești singurul care crede că ar trebui să fie puse în aplicare, nu înseamnă că tu ești cel care greșește.
Aș vrea să le mulțumesc tuturor acelor oameni, oriunde ar fi ei acum, pentru că mi-au dat o lecție mai importantă decât oricare alta.
Mulțumesc.

 

Comments

bnn555
bnn555 Day 2,138, 08:29

Multumim pentru posbilitatea de a citi aceste articol!
🙂

zmeuNY
zmeuNY Day 2,139, 16:44

si pentru voturile cumparate ??
nu multumeste nimeni ?

wowotzange
wowotzange Day 2,140, 00:33

imi pare rau ca singurul mod in care au avut *tu* articole cu atatea voturi a fost cand le-ai cumparat 🙁

Dianutza
Dianutza Day 2,140, 00:37

Multumesc, inca o data ca imi arati cat de mic si josnic esti mai zmeule

zmeuNY
zmeuNY Day 2,140, 00:42

come on, este comanda de 150 de voturi in voters club pt articolul asta 🙂 nu zic ca le-ai comandat tu

IntoOblivion
IntoOblivion Day 2,140, 09:05

Daca aveai vreo dovada o aduceai tu fara sa ti-o ceara nimeni.

Mentalist de Bucovina
Mentalist de Bucovina Day 2,139, 23:03

La acest articol nu au fost oferte pe canalele de votare!

Prin urmare, comentariul anterior este doar o rautate.

zmeuNY
zmeuNY Day 2,140, 00:42

pai au fost luate direct cu link

exista comanda, chiar vrei sa ti-o arat ? 😁) poate ca nu o fi cumparat wowotzenga, poate i-a facut cineva cadou

Las-o balta 😁)
Doamne.... chiar asa trebuie sa mintiti ? lol

Mentalist de Bucovina
Mentalist de Bucovina Day 2,140, 01:34

Ce sa mint bai zmeule?! Eu am spus doar ca nu au fost comenzi pe canalele de votare! Ce nu-ntelegi din ce-am spus eu? Sau vrei sa-ti desenez?

Alina V
Alina V Day 2,140, 02:13

Relax, Mentalist. Dar fii vigilent 😃
Cand vei citi un comment cat de cat adevarat scris de zmeu sa faci print screen si sa mi-l trimiti si mie. Te roooooog! 😃
Alin Bulin o7

Krontzo
Krontzo Day 2,140, 04:13

... dincolo de noroiul din cotetz nu exista lume... doar asta vede... intelegeti si voi, ce naiba 🙂 😛

oboj
oboj Day 2,138, 08:51

Votat.

IntoOblivion
IntoOblivion Day 2,138, 09:09

Imi pare rau ca faci o asemenea distinctie intre oameni si profesori : )

wowotzange
wowotzange Day 2,138, 11:18

Profesorii care sunt si oameni ne invata si pe noi sa fim oameni. Cei care nu sunt, ne invata sa fim mai putin oameni. Ramane la alegerea noastra ce lectii pastram.

IntoOblivion
IntoOblivion Day 2,138, 11:23

pay forward : )

Cosmin Obreja
Cosmin Obreja Day 2,138, 10:36

Mi-ar fi placut si mie o astfel de profesoara 🙂 Am avut parte doar de cativa (si ma refer la generala, liceu si facultate) care sa ne invete si sa fim oameni, plus alte principii corecte.

Alina V
Alina V Day 2,138, 11:38

Posibil sa fi avut, dar nu i-ai dat ocazia sa se manifeste. 😛

Cosmin Obreja
Cosmin Obreja Day 2,138, 12:10

Mmmm, nu Alina 🙂

ArKos I
ArKos I Day 2,138, 12:57

am avut parte de un diriginte deosebit in liceu. la orele de dirigentie ne tinea lectii de bune maniere si ,uneori de religie. oameni de genul asta trebuie sa fie ridicati pe soclu

ArKos I Day 2,138, 11:11

Comment deleted

ArKos I
ArKos I Day 2,138, 11:13

Multumesc!

tasos maximous
tasos maximous Day 2,138, 11:24

v

ManuR
ManuR Day 2,138, 11:26

Frumos articol. Ce mi-ar fi placut mie inca o eleva asa ca tine 🙂 ( am avut vreo 4-5, dar in 10 ani de munca e putin)

Krontzo
Krontzo Day 2,138, 11:28

Salvati Rosia Montana!

Alina V
Alina V Day 2,138, 11:37

Adica... si profesorii invata de la elevi? Wow...

visator
visator Day 2,138, 11:37

votat

The Georgian Knight
The Georgian Knight Day 2,138, 11:55

Votat.

jochannes
jochannes Day 2,138, 15:12

jochannes
jochannes Day 2,138, 15:13

era nemțoaică și ăsta este un detaliu foarte important

DRaKhNaR
DRaKhNaR Day 2,139, 05:05

Ai scris un comentariu stupid. Romania are profesori care isi bat joc de profesorii germani cand vine vorba de cunostiinte si modalitate de predare. Problema vine in momentul in care profesorul este stresat si nu este lasat sa isi faca treaba pentru care e platit (prost). Dar tu cand, ca profesor, ai mai probleme financiare, iti mai vin niste neaveniti sa te invete cum sa iti faci treaba(vezi cate reforme s'au facut in invatamant din '89 incoace), parintii sunt o adunatura de oameni care isi pun copilul intr'un soclu si nu sunt in stare sa vada ca plodul lor este un retard din cauza educatiei pe care le'o da acasa... cum mai vrei sa iti faci meseria intr'un mod eficient daca nimeni nu te lasa?

jochannes
jochannes Day 2,139, 05:17

DRaKhNaR ....neamt si german nu e acelasi lucru

DRaKhNaR
DRaKhNaR Day 2,139, 08:45

Ia da'te de 3 ori peste cap si zi sa mori tu de vreo 10 ori, fa'ti o cruce langa biserica si injura'l pe Basescu la Antena 3 daca neamt nu e acelasi lucru cu german...

http://dexonline.ro/definitie/german


Stii vorba aia... Daca taceai filosof ramaneai?? Sau vrei sa il citez pe Mogliere: "Un prost care nu spune nici un cuvânt nu se deosebeşte de un savant care tace."

wowotzange
wowotzange Day 2,139, 09:49

Era vorba despre diferenta dintre cele doua sisteme de invatamant: unul care de invata sa spui cand ceva nu e corect, chiar si unei persoane care se afla intr-o pozitie de autoritate si altul care te invata ca cei cu autoritate au intoteauna dreptate. Cu siguranta ca intr-un sistem exista si exceptii, dar eu momentan vorbeam despre rezultatul general al sistemului.

jochannes
jochannes Day 2,139, 10:27

@DR...
nu ma inveti pe mine ca mi-s io. te asigur ca stiu mai bine decat tine
si,,,, vorbesti (recte scrii) cam mult

DRaKhNaR
DRaKhNaR Day 2,139, 11:09

@jochannes : se pare ca da, te invat ce esti. Daca tu faci diferenta intre un neamt si un german.. inseamna ca ai mari probleme. Poate faci o confuzie intre un sas si un neamt. Neamt este sinonim cu german, in timp ce cuvantul sas nu e 🙂
@wowotzange: rezultatul general al sistemului este ca noi exportam forta de munca calificata in timp ce altii o primesc pentru ca nu sunt in stare sa o dezvolte cum trebuie.

gorehorika
gorehorika Day 2,139, 13:33

gresit
o platesc pentru ca e mai ieftina, la aceleasi performante accepta un salar simtitor mai mic

DRaKhNaR
DRaKhNaR Day 2,139, 14:53

as spune ca gresesti, dar intr'o mica masura.
Problema strainilor cand vine vorba de un job este ca in scoala el invata numai acel lucru care il va ajuta la munca. O specializare...
In Romania, studentul vrand nevrand, invata si alte materii... care il vor ajuta mai incolo in domeniul respectiv.

Mentalist de Bucovina
Mentalist de Bucovina Day 2,139, 23:14

Sa va spun si eu o poveste:
am o prietena care este profesoara la liceu, tanara, in jur de 35 de ani. Mi-a povestit cum elevii injura profesorii, isi bat joc, fac toate magariile posibile. Revoltat i-am zis de ce nu-i lasa corigenti.
Mi-a raspuns halucinant: "De ce, ca sa-i vad si peste vara la corigenta? Nu, multumesc. Le dau 5"

Jean Luk Picard1
Jean Luk Picard1 Day 2,138, 20:10

v

Otoko Mae
Otoko Mae Day 2,138, 23:28

votat.

Otoko Mae
Otoko Mae Day 2,138, 23:28

btw, care mai e profesor pe-aici?

IntoOblivion
IntoOblivion Day 2,139, 05:30

I.

Krontzo
Krontzo Day 2,139, 08:58

si:)

adytza
adytza Day 2,139, 12:14

numai fete dragutze!!!

Otoko Mae
Otoko Mae Day 2,139, 12:48

Me 2... de 2 săptămâni.

Claude CV
Claude CV Day 2,139, 00:09

un gest care, din pacate, ar fi trebuit sa fie absolut normal la toti cei care se ocupa de educarea si cresterea urmatoarelor generatii ... si nu sa ne surprinda... (asta nu inseamna ca nu este de apreciat in contextul actual si general, wowo)

felicitari krontzo si un gand bun pentru cei dusi, dar totusi aproape ..

Krontzo
Krontzo Day 2,139, 09:00

...multe mai stii... 🙂
iti multumim \o/

notterosa
notterosa Day 2,139, 00:32

🙂

Tora-chan
Tora-chan Day 2,139, 01:03

V

Dubasarul
Dubasarul Day 2,139, 06:43

Filozofia ca donjuanism. Pe lângă ea, oamenii de specialitate fac simple căsnicii burgheze. Esenţial e să cucereşti. Nu să accepţi. Nu să ştii. Constantin Noica

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.