Minunata Romanie 1

Day 3,224, 20:49 Published in Romania Romania by distrugatorul21
Transfagarasanul sau Transalpina?

Multumesc Titziano pentru completare: https://www.erepublik.com/en/article/minunata-romanie-1-completare-d-2613712/1/20
" Hai in Bucovina"

Transfagarasanul


Transfagarasanul (oficial numerotat DN7C) este o cale rutiera de circulație din Romania, care incepe in comuna Bascov, județul Arges de langa orasul Pitesti, in directia orasului Curtea de Arges si se termina la intersectia cu drumul DN1 intre Sibiu si Brasov, in apropierea comunei Cartisoara, cu o lungime de 151 km, traversand pe axa nord-sud Muntii Fagaras. Portiunea de la barajul Vidraru pana la Cartisoara traverseaza un teren montan la altitudini mari si a fost construita in perioada 1970–1974, pe o lungime de aproximativ 91 km.
Transfagarasanul trece peste 830 de podete si 27 de viaducte, pentru constructia lui fiind necesara dislocarea mai multor milioane de tone de roca; pentru aceasta s-au folosit 6520 tone de dinamită, din care 20 de tone numai la tunelul Capra-Balea, precum si multe alte materiale de construcții.
Pe traseu intalnim : orasul Curtea de Arges, hidrocentrala Vidraru, cetatea Poenari, barajul Vidraru, cabana si cascada Capra, tunelul Capra-Balea, rezervatia naturala "Golul Alpin" din Fagaras, lacul si cascada Balea si cabana Balea Cascada.

Transfagarasanul a fost construit intre anii 1970 – 1974, la initiativa lui Nicolae Ceaușescu. Un drum strategic care sa lege garnizoanele Pitestiului si Sibiului. In notele de fundamentare a proiectului se mentioneaza, totodata, ca motive "deschiderea bazinelor forestiere din masivul Fagaras, folosirea mai raționala a pasunilor alpine si realizarea unui centru turistic montan in zona Lacului Balea"

Pe versantul nordic, la cota 1200, se inalta "Poarta Genistilor", un colt de stanca strapuns de drum, purtand o placa pe care sta înscris: "Infruntand greutati deosebite, trupele de geniu ale Armatei Romaniei au deschis drumul Transfagarasan, strapungand aceasta zona in martie 1971. In amintirea evenimentului, bravii genisti, care s-au dovedit mai tari decat stanca, au denumit acest loc POARTA GENISTILOR".
Urcand inca cativa kilometri, la cota 1600 se gaseste "Poarta Intalnirii", un monument pe a carui placa sta inscris: "In aceasta zona s-au întâlnit in ziua de 16 august 1971 doua subunitati de geniu care lucrau la deschiderea drumului Transfagarasan din sensuri opuse. In amintirea evenimentului, bravii genisti au denumit acest loc POARTA INTALNIRII"

"Decapotabile in Romania", emisiunea pe care echipa "Top Gear" - Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May - a realizat-o in Romania IN 2009 spune despre Transfagarasan ca este cel mai uimitor drum pe care l-a vazut vreodata.



Transalpina


Transalpina (DN 67C) este o sosea din Muntii Parang, in Carpatii Meridionali. Este cea mai inalta sosea din Romania, avand punctul cel mai înalt in Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legatura intre orasele Novaci din judetul Gorj si Sebes din judetul Alba. Fiind un drum montan, este inchis pe perioada iernii.

Inceputurile acestui drum sunt neclare. Unele surse sustin ca a fost construit prima data de legiunile romane in timpul razboaielor cu dacii, motiv pentru care pe hartile de istorie este trecut sub denumirea de „coridorul IV strategic roman”. Exista si o legenda locala care spune ca, la sfarsitul secolului XVIII si la începutul secolului XIX, fiecare familie a participat la construirea unei portiuni din acest drum, in functie de posibilitatile fizice si financiare ale sale.
Drumul si-a luat numele de la latinescul "Transalpina" (tara de dincolo de munti), cum era numita in vechile texte si harti latinesti Tara Romaneasca, si e supranumit “Drumul Regelui”, pentru ca Regele Carol al II-lea, dupa ce l-a reconstruit, in anul 1938, l-a inaugurat parcurgindu-l el insusi impreuna cu familia regala.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunța ca de sambata, 11 iunie 2016, s-a redeschis circulatia rutiera pe DN 67C, pe sectorul de drum cuprins intre km 34+500 – km 59+800, adica Transalpina. Accesul pe acest tronson este permis doar intre orele 7-20, iar viteza maxima permisa este de doar 30 km/ora.

Obiective: Jina, barajele Tau si Oasa, Obarsia Lotrului, faimoasele serpentine spre Stefanu, Carbunele, Muntinu si Urdele, platoul din varful Papusa, statiunea Ranca si Novaci.
Pe 20 august, a avut loc la Ramnicu Valcea Eroica, cursa despre care Alex Ciocan spune ca a fost cea mai dura din acest an, dar și cea mai spectaculoasa. "Dintre cei 170 de oameni care au luat startul, 140 de incapațanati au ajuns pana la finalul de pe Transalpina. Eroica a fost eroica si datorita atmosferei extraordinare: oamenii locului au încurajat, au aplaudat si i-au “împins” pe concurenți mai ceva ca la Turul Frantei. De altfel, ultima parte a cursei a făcut deliciul (a se citi crampele) tuturor: ciclistii, cu ochii injectati, apasau pedalele si pana si mașinile se oprisera."


Bonus

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=M4bMeAIKlXk[/youtube]