Ambient on/off

Join the new world

 

Milunka Savic (Srpska Heroina)

Day 1,798, 08:53 Published in Serbia Serbia by SeRbIaN.EAgLE

Nije pesma, kao sto ime novna govori, ali morao sam da objavim clanak o ovoj zeni, koja je nepravedno zaboravljena, kao i mnogi srpski junaci, iskreno i ja sam cuo prvi put za nju tek pre 2 dana.

MILUNKA SAVIĆ - SRPSKA JOVANKA ORLEANKA !

Milunka Savić bila je podnarednik u 2. puku i srpska heroina Prvog svetskog rata. Ranjavana je u borbama devet puta.Rođena 1888. godine u selu Koprivnici kod Raške, Milunka Savić se u balkanskim ratovima izmedju Srbije i Bugarske 1912. i 1913. godine borila kao dobrovoljac.


U bici na Bregalnici je za hrabrost dobila čin podnarednika i prvi orden za hrabrost. Iako ranjena vratila se na front medju drugove. U Prvom svetskom ratu se naročito istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Tu je, za višestruko herojstvo, dobila Karađorđevu zvezdu sa mačevima, a u borbi za Crnu Reku 1916 godine je sama zarobila 23 bugarska vojnika.


Dobila je mnoga, najviša, odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalju Miloš Obilić. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom, ruskim ordenom Svetog Djordja, najvišom medaljom za hrabrost Engleske Svetog Mihajla Prvog reda e i drugim.

Tokom boravka srpske vojske u Grčkoj, Milunka Savić je na svečanosti u Solunu , na provociranje francuskih oficira može li da baci deset koraka bombu, uzela flašu konjaka (težina dve ručne bombe) i bacila je na udaljenost od 40 metara. Za ovo je od francuskog generala Mauricija Saraja dobila 18 boca najskupljeg francuskog konjaka iz 1880 godine, za svoje saborce u četi.

Nakon Prvog svetskog rata, zanemarena i od svih napuštena, penziju je radeći 20 godina kao pomoćna radnica, stekla u Državnoj hipotekarnoj banci. Ipak, odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Umesto toga, ona će izabrati da živi u Beogradu, ali ljudi su brzo zaboravili njene zasluge.Za vreme Drugog svetskog rata 10 meseci je zatočena u logoru Banjica.Prethodno je pred svoje tri ćerke bila teško pretučena. Posle dolaska komunista na vlast ona pada u potpuni zaborav, od kada se ona definitivno smatra za nepoželjnu osobu u svojoj sopstvenoj zemlji i biva primorana da živi život preživljavajući kao čistačica . Zbog pritužbi građana Beograda i jednog novinskog teksta koji je uzburkao javnost grad Beograd se smilovao i dodelio joj mali stan u kome je živela do svoje smrti 1973.

Umrla je u Beogradu 5. oktobra 1973.Sahranjena je na Novom groblju u aleji velikana uz najviše državne i vojne počasti.
 

Comments

MARE Sajber
MARE Sajber Day 1,798, 09:01

prvi o/ 🙂

svaka cast na tekstu, ni ja nisam cuo a eto velika heroina...

deki91
deki91 Day 1,798, 09:13

ovaj iznad mene herojin

SeRbIaN.EAgLE
SeRbIaN.EAgLE Day 1,798, 09:19

🙂 Lol...Hvala Mare, kazem ti i ja sam iskreno cuo za nju pre 2 dana, a zena se prerusila u muskarca i otisla u vojsku kako bi zastitila brata, i dok je nisu ranili posle 2 godine, niko nije ni znao da je zena. Junakinja, slava joj.

kaplarMomciloGavric
kaplarMomciloGavric Day 1,798, 09:42

Одличан текст, ајде молим те објави и о Флори Сандерс ја сам имао намеру да пишем о њима ал сад не могу јер имам 5 казнених поена од аминистратора због родољубивих текстова па чекам да истекну.

Унапред хвала!

Наравно добио си глас а претплата је од раније.

SeRbIaN.EAgLE
SeRbIaN.EAgLE Day 1,798, 09:48

Hvala, tekst o Flori cu objaviti sutra.

ShemalePOWER
ShemalePOWER Day 1,798, 12:20

sere mi se od vas patrijota

JovanaCZV
JovanaCZV Day 1,798, 12:45

Свака част, одличан је текст 🙂

SeRbIaN.EAgLE
SeRbIaN.EAgLE Day 1,798, 12:45

Kao prvo, ne kaze se patrijota, vec patriota I ako ti ne odgovara ono sto objavljujemo, nemoj ni da gledas pozz

SeRbIaN.EAgLE
SeRbIaN.EAgLE Day 1,798, 12:53

hvala Jovana 🙂

rookie100
rookie100 Day 1,798, 13:53

citajuci ovakve tekstove ne mogu da se ne dotaknem dileme - koga bi danas mogli odlikovati ordenjem kojim se okitila Milunka? U RL Srbiji ili RS vjerovatno nikoga jer su politicki i ekonomski vozdovi sadanjice odreda svi poltroni, strani placenici ili domaci izdajnici. Ono sto me jos vise muci je sto cak i u virtualnom svijetu takav neko izgleda ne postoji ni u erep-u !

SeRbIaN.EAgLE
SeRbIaN.EAgLE Day 1,798, 14:15

rookie, imas pravo, ni ja nzm ko bi danas zasluzio da bude odlikovan bar jednom medaljom koju je ona imala, a zena je imala cak i odlikovanja iz Francuske, Rusije i Britanije.

Terza1993
Terza1993 Day 1,798, 14:59

Svaka cast za clanak v+s

Srpski Vojvoda Seki
Srpski Vojvoda Seki Day 1,798, 15:04

vote

Noel de Lilly Noire
Noel de Lilly Noire Day 1,799, 08:33

Скоро па леп чланак...
Не разумем потребу да тролате како је била "занемарена, живела у беди, била у логору" бла, бла...
Имате толико извора о њој, имате њене живе потомке и чему од ње правити неку жртву система, посебно оног у Титовој Југославији...

Noel de Lilly Noire
Noel de Lilly Noire Day 1,799, 08:59

... Тачно је да није од стране државе, и краљевине, и републике награђена како и колико је заслужила али далеко од тога да је била толико заборављена.
Ако вас мрзи да нађете истините изворе, потражите бар на нету али не на први на који налетите...
Ево вам линк једног чланка из Вечерњих Новости где њен рођени унук говори о њеном животу
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:322641-

SeRbIaN.EAgLE
SeRbIaN.EAgLE Day 1,799, 11:47

Pa kako nije bila zanemarena, kada nije dobila nista, ni posao, ni stan, tek je dobila na kraju, i to mali stan, na inicijativu gradjana Ne kazem ja da je nju narod zaboravio, naprotiv svi su je znali i postovali, ali ju je zaboravila drzava, za koju se borili i za koju je bila 9 puta ranjavana

e3opaH
e3opaH Day 1,799, 17:22

Bravo, bravo. Ja sam cuo za nju, ali nisam znao ko je i sta je bila 🙂 Pozdrav

SeRbIaN.EAgLE
SeRbIaN.EAgLE Day 1,799, 17:29

hvala Zoki pozz

DiSn3y
DiSn3y Day 1,855, 12:26

e i ja sad prvi put cujem za nju

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.