Ambient on/off

Join the new world

 

Kosovofrågan

Day 1,432, 03:01 Published in Sweden Sweden by Tom Andersson
För en tid sedan utannonserades det att en ny provins skulle läggas till i EEuropa, Kosovo. Den i verkligheten numera de facto självbestämmande region som tidigare låg i södra Serbien. Kosovo är dock inte erkänt av varken Serbien eller majoriteten av världens länder vilket gör frågan om Kosovos tillhörighet i Erepublik knepig, tyckte administrationen i alla fall.

Därav omröstningen om provinsen skulle bli självständig. Admin bjöd in hela världen att rösta och den 19e Oktober stod det klart att Kosovo skulle bli en del av Serbien.

Vad spelar det för roll? Jo, nämligen att det i spelet Erepublik aldrig kommer att finnas några Kosovoalbaner, då dessa förmodligen hellre bosätter sig i Albanien än i det land som förvägrade dem frihet till att börja med.

Man skulle ju även kunna peka på skillnaden från verkligheten. Men som var människa säkerligen förstår är ju Erepublik inte verkligheten, vilket raserar det argumentet ganska omgående.

Varför argumenterar jag om detta då? De gick ju till genom en demokratisk röstning! Jag anser att fel har begåtts i frågan om Kosovo av följande orsaker:

1. Kosovo är nu fixerad som en del av Serbien. Hade ressultatet varit det omvända kunde Serbien, men ganska god enkelhet, avsluta Kosovos de facto självständighet genom att helt enkelt ta över provinsen, det händer varje dag i Erepublik och det skulle simulera regionens förhållanden på ett bättre sätt.

2. Serbiens är det folkrikaste landet i Erepublik och har 6000 fler invånare än Polen, innehavaren av näst störst befolkning. Kosovo hade således ingen reell chans att bli fria då den nationens som har mest att vinna på att rösta emot förslaget om Kosovos självständighet är överlägsna till antalet. Man skulle där kunna säga att världen i och för sig har fler invånare en Serbien ensamt, men då det är en ganska lokal fråga synes det omöjligt att ordentligt mobilisera en opinion utanför den regionen på ett tillfredsställande sätt.

Utöver detta uppkommer ju frågan om regionalt självbestämmande på andra platser. Vad händer om ett land IRL splitras men som i Erepublik står starkt? Skall man då dela på det eller skall det hållas samman? Skall Erepublik världen avspegla världen som den är i dag eller världskartan anno 20XX?

Om administrationen trodde att frågan skulle få en enkel lösning genom att låta spelarna bestämma så behagar jag opponera. Genom att låta en så liten majoritet av spelarna få bestämma något sådant avgörande har det, förefaller det mig, öppnat dörren för liknande krav från andra håll.


Serbiska soldater: Vi kan, men vi orkar bara inte.!

/Tom Andersson
 

Comments

Elsamba
Elsamba Day 1,432, 03:29

Voted

JeguljaM
JeguljaM Day 1,432, 04:01

v+s

Oscdar
Oscdar Day 1,432, 05:24

Röstat och klart. Håller med dej till varje punkt, sen var det nästan 50/50 som röstade ja/nej i Sverige, så det råder självklart delade meningar.

John Andersson
John Andersson Day 1,432, 08:03

Klocka slår rätt varje gång. V

Greven1
Greven1 Day 1,433, 08:37

Solklar VOTE!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.